Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa SON DAKİKA HABERİ! Esenyurt'taki sel faciasında bir kişi hayatını kaybetti

        İstanbul'un Esenyurt ilçesinde bir binanın bodrum katını su bastı. Taşkın sularının doldurduğu evin camlarını kırmaya çalışan vatandaşlar itfaiye ekiplerine haber verdi. İtfaiye ekipleri içeride mahsur kaldığı iddia edilen kişileri kurtarmak için adeta seferber oldu.

        Bodrum katın korkuluklarını kesen itfaiye ekipleri, içeride mahsur kalan kişilere ulaşmaya çalıştı. Yapılan çalışmalarda bir engelli vatandaş ekipler tarafından kurtarıldı.

        ÇEVRE SAKİNLERİ BODRUM KATLARINI KONTROL ETMEYE BAŞLADI

        Öte yandan selin vurduğu Esenyurt'ta 1271 ve 1272'nci sokaklarda yaşayan vatandaşlar, çevrelerindeki bodrum katlarında mahsur kalanların olup olmadığını kontrol etmeye başladı.

        REKLAM

        "BAZI NOKTALARDA SU SEVİYESİ 3 METREYE KADAR YÜKSELDİ"

        Habertürk TV Muhabiri Uzay Kesmen de, bölgeden edindiği bilgileri aktararak, "Bodrum katlarda mahsur kaldıkları iddia edilen vatandaşlar için ekipler ve çevredekiler seferber oldu. Şu ana kadar aldığımız bilgilere göre yaralı yok ama arama çalışmaları sürüyor. Ayrıca bazı noktalarda su seviyesinin 3 metreye kadar yükseldiği de ifade edildi" dedi.

        VALİLİK: 3 ÇOCUK KURTARILDI

        İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada Esenyurt yoğun yağış sonrası oluşan dere taşması nedeniyle Pınar Mahallesi Ahmet Arif Caddesi 1272. Sokakta bulunan binanın zemin katında su baskını sonucu mahsur kalan Suriye uyruklu, 2, 3 ve 5 yaşlarındaki 3 çocuğun kurtarıldığı açıklandı.

        İstanbul Valiliği İstanbul'da etkili olan yağışa ilişkin açıklama yaptı. Valiliğin açıklamasında, " İlimizde bugün öğleden sonra meydana gelen kuvvetli sağanak yağış, rüzgar, hortum ve yıldırım düşmesi olayları Esenyurt, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Çatalca, Silivri ve Arnavutköy ilçelerimizde etkili olmuştur. Esenyurt İlçemizde yaşanan yoğun yağış sonrası oluşan dere taşması nedeniyle Pınar Mahallesi Ahmet Arif Caddesi 1272. Sokakta bulunan bir binanın zemin katında su baskını sonucu mahsur kalan Suriye uyruklu, 2, 3 ve 5 yaşlarındaki (3) çocuk AFAD ve İtfaiye ekiplerimizin müdahalesiyle kurtarılarak 112 Acil Sağlık ekiplerimizce hastaneye sevk edilmiştir. Esenyurt Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan çocukların sağlık durumları iyi olup, gerekli kontrolleri devam etmektedir.

        REKLAM

        Tedavi gören çocuklarımıza, ailelerine ve hava muhalefeti nedeniyle zarar gören bütün İstanbullara geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. İlimizde yaşanan hava muhalefeti nedeniyle ilgili kurumlarımızın bütün ekipleri teyakkuz halinde çalışmalarını sürdürmektedir." ifadeleri yer aldı.

        Öte yandan İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada "Esenyurt'ta evlerinde konaklayamayacaklar için Valiliğimizce konaklama imkanı sağlanmış, hasar tespit çalışmalarına başlanmıştır." ifadelerine yer verildi.

        VALİ YERLİKAYA: 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

        İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise faciada bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Vali Yerlikaya, şunları kaydetti:

        İstanbul'da bugün öğleden sonra gerçekten sağanak yağış oldu. İstanbul'da daha önce çok ender görülen iki tane hortum görüldü. Maalesef Esenyurt ilçemizin Pınar Mahallesi 1272 sokakta bodrum katlarına su bastı. Çatalca'da hakeza, Beylikdüzü'nde de çok az bir iki noktada olduğunu arkadaşlarımız söyledi. Birazdan oraya gideceğiz. Çatalca'da hastanede tedavi gören 2 arkadaşımız, Beylikdüzü'nde tedavi gören 2 vatandaşımız, Esenyurt'ta 4 Suriyeli geçici koruma kapsamında misafirimiz var. Maalesef 30-32 yaşlarında Suriyeli misafirimiz vefat etti.

         Kara bulutlarla geldi! Beklenen yağış başladı!
        Kara bulutlarla geldi! Beklenen yağış başladı! Haberi Görüntüle

        Öncelikle şunu söylemek istiyorum, vefat eden kardeşimize Allah'tan rahmet diliyorum. Suriyeli yavrucağız başta olmak üzere hastanede tedavi gören vatandaşlarımıza Allah'tan şifa diliyorum. Geçmiş olsun diliyorum. Caddede bodrum katlarda su boşaltması itfaiye, AFAD, Esenyurt Belediye Başkanlığımız, bütün kurumlarımız gerçekten çok çalışıyorlar. Az önce İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ile görüştüm. Öncelikle geçmiş olsun dileklerini iletmek istiyorum. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay Bey aradı, geçmiş olsun dileklerini iletti.

        Burada ve diğer yerlerde hasar tespit edilen kaymakamlıklarımız, belediye başkanlarımız gereken yardımı yapacaklar. Bu gece onlara sahip çıkıyoruz. Yarın Çevre Şehircilik Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız ile Haramidere'yi konuşacağız. Aynı sıkıntının bir daha olmaması yönünde kalıcı tedbir almamız lazım. Birinci tedbir şu, sokakta bodrumda yaşam izine konut olarak kullandırılmasına müsaade etmeyeceğiz.

        REKLAM

        Kullanılamayacak ev eşyasına yardım, çıkabilecekleri yaşam alanlarıyla ilgili kira yardımlarıyla ilgili gereken desteği devletimiz, hükümetimiz, İstanbul Valiliğimiz, kaymakamlığımız elbirliğiyle sahip çıkacağız. Tekrar şehrime, Esenyurtuma, Çatalca'ya, Beylikdüzümüze geçmiş olsun diliyorum. Allah beterinden korusun diyorum.

        OKTAY, VALİ YERLİKAYA İLE GÖRÜŞTÜ

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, İstanbul Valisi Yerlikaya ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstanbul´daki aşırı yağış sonrası ortaya çıkan durumla ilgili İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile görüşerek bilgi aldı. Yerlikaya´ya geçmiş olsun dileklerini ileten Oktay, ilgili tüm kurumların görevi başında olduğunu belirterek sel ve su baskınından etkilenen bölgelerle ilgili çalışmaların aralıksız yürütüldüğünü söyledii.

        REKLAM

        BAKAN KURUM: ZARARLAR GİDERİLECEK

        Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da yaşanan sele ilişkin, "Valiliğimiz koordinasyonunda selin şehrimizde oluşturduğu zararları en kısa sürede gidereceğiz." ifadesini kullandı.

        Bakan Kurum, Twitter hesabından, İstanbul'da yaşanan sele ilişkin açıklama yaptı.

        İstanbul'da meydana gelen selde hayatını kaybeden vatandaşa Allah'tan rahmet dileyen Kurum, "Bakanlığımız aşırı yağıştan zarar gören ilçelerde hasar tespit çalışmalarını sürdürmektedir. Valiliğimiz koordinasyonunda selin şehrimizde oluşturduğu zararları en kısa sürede gidereceğiz." bilgisini verdi.

        İBB BAŞKANI İMAMOĞLU, SEL BÖLGESİNDE

        Sel faciası sonrası Esenyurt'a gelerek incelemelerde bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, yaptığı açıklamada, "Bizim tam da bugün İstanbul'da 38 noktada başlattığımız çalışmalardan biri de buradaydı. Şantiyesi kuruldu ve çalışmalar başladı. Kronik hale gelen noktalardan biri de Haramidere. Bu sorun burada 15-20 yıldır yaşanıyor. İnşallah bu yaz toparlamış olacağız. Kalıcı olarak bu sorunu çözmüş olacağız. Projesi yapıldı." ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        Bölgedeki yapılaşmaya dikkan çeken İmamoğlu şöyle konuştu:

        Yapılaşmayla ilgili problemlerin yarattığı altyaphı sorunlarını arkadaşlarımız çözecek. Bir Suriyeli misafirimiz hayatını kaybetti. Allah'tan rahmet diliyorum. Sayın Valimiz gezdi, birtakım tespitler yaptı, biz de yapıyoruz. Bunları birleştireceğiz. Önce vatandaşlarımızın bu akşam konaklaması ve sıhhatli bir şekilde evlere girebilmesi için işbirliği yapacağız. Hiçbir vatandaşımız ama işyeri ama konut tereddüt etmesin. Tam da pandemi sürecinde anlattığımız, 38 noktada tam da bu felaketlerin yaşanmaması noktasındaydı. Resmen burada insanlar 15 yılda bu sorunu yaşıyor. Keşke bu zamana kalmasaydı. İnşallah bu yaz bitiminde çözmüş olacağız.

        Keşke evleri yıkma şansımız olsa. Esenyurt'un en büyük sorunu yapılaşma. Buradaki imar aşırılıkları çığlık çığlığa anlatıldı, duyan olmadı. Burada hangi noktalar imara açıldı, bu işin travması. Bizim yapacağımız şu anda altyapı konusunu çözmek. Haramidere'nin genişlemesi, birtakım farklı çözümler vardı. Oturma izni olmayan yere insanların kiraya vermesi yasak. Bunların hepsi tespit edilecek.

        REKLAM

        Gerçekten Esenyurt'un son 15-20 yılı sıkı bir şekilde irdelenmeli ve bu tür sorunların yaşanmaması adına sorgulanmalı. Belediye başkanımız sıkı bir takip yapıyor, biz de işbirliğiyle kısa zamanda bu sorunları çözmüş olacağız.

        BAKAN SELÇUK: İHTİYAÇLARI KARŞILAYACAĞIZ

        Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yoğun yağışın neden olduğu su baskınlarından hasar gören Esenyurt'taki durum hakkında, Esenyurt Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında yetkililerden bilgi aldı.

        Selçuk, daha sonra selin etkili olduğu sokakta incelemelerde bulundu. Bakan Selçuk'a İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, İl Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Nuh Köroğlu, Esenyurt Kaymakamı Vural Karagül, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt da eşlik etti.

        İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Selçuk, İstanbul'da yaşanan sel felaketine derinden üzüldüklerini söyledi.

        Selçuk, "Allah bütün milletimizi, vatanımızı bu tür afetlerden korusun. Gerek valimizle kaymakamlarımızla beraber biz burada sahadayız. Vatandaşlarımızın gerekli ihtiyaçlarını karşılayacağız. Tedbirleri yerinde incelemek için buradayız. İnşallah hem sosyal yardımlar hem sosyal hizmetler olarak bütün tedbirleri, önlemleri alacağız onlar için." diye konuştu.

        Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, bölgedeki vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulundu.

        ESENYURT BELEDİYE BAŞKANI: GECE YARISI OLSA FELAKET YAŞANIRDI

        Esentyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt da, Habertürk TV yayınında yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Allah korusun gece yarısı bu iş olsa çok daha büyük felaketlere neden olabilirdi. Geç kalabilirdik, trafik tıkanmasından vatandaşlara ulaşamayabilirdik. Sadece bir Suriyeli misafirimizi kaybettik. Ben 42 yıllık Esenyurtluyum. Buranın sorunlarını biliyorum. Bu sorun projelendirildi. İSKİ ile birlikte başlıyorduk. Pandemi de etkiledi. Bir sorun olmadan bu yaz içinde bitirmeyi hedefliyoruz.

        Mahsur kalan şu anda benim bildiğim yok. Bir tane aile varmış, onun dışında kimse yoktu. Burada bir tek aile vardı. Şu an hastaneden aldığımız bilgilere göre oradaki çocukların durumu iyi. Şu anda şantiyeler kuruldu, zaten başlamıştık imalata. Devam edecek çalışmalar.

        Biraz önce vali bey de açıkladı. AFAD, Valilik, Kaymakamlık, Esenyurt Belediyesi ve İBB'nin ortak çalışmasıyla vatandaşlarımızın sorunlarını ve mağduriyetlerini önemli ölçüde gidereceğimizi düşünüyoruz. Daha önceki süreçlerde de bu sonuçlar yaşandı. Biz de bu sorunu bildiğimiz için öncelikli olarak yapmamış gereken işler olarak bunu addettik. Büyük oranda bu sorunlar çözülecek."

        SAĞLIK BAKANI KOCA'DAN AÇIKLAMA

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'da meydana gelen ve 1 kişinin hayatını kaybettiği sel nedeniyle 4 kişinin tedavisinin devam ettiğini bildirdi.

        Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu bilgileri verdi:

        "İstanbul Esenyurt’ta meydana gelen selde 1 kişi hayatını kaybetti. Kendisine Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. 112 ambulans ekiplerimiz sağlık hizmetleri için kısa sürede olay yerine ulaştı. Halen 4 kişinin tedavisine devam edilmektedir."

        İSTANBUL VALİLİĞİ BİLANÇOYU AÇIKLADI

        İSTANBUL Valiliği, bugün İstanbul'da meydanan gelen sağanak yağmur ve ardından oluşan hasarın bilançosuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

        "İlimizde bugün öğleden sonra meydana gelen kuvvetli sağanak yağış, rüzgar, hortum ve yıldırım düşmesi nedeniyle meydana gelen olaylar ve oluşan hasar bilgileri aşağıya çıkarılmıştır." denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

        "Esenyurt ilçemiz Pınar Mahallesi Ahmet Arif Caddesi 1272. Sokak 36 numaralı meskende mahsur kalan yabancı uyruklu, 2, 3 ve 5 yaşlarındaki 3 çocuk AFAD ve İtfaiye ekiplerimizin müdahalesiyle kurtarılarak 112 Acil Sağlık Ekiplerimizce hastaneye sevk edilmiş, sağlık durumlarının iyi olduğu bildirilmiştir. Yine 1272 Sokaktaki başka bir binada mahsur kalan yabancı uyruklu iki kardeşten, 31 yaşındaki Ahmed Ş. hayatını kaybetmiş, diğer kardeşin sağlık durumunun iyi olduğu bildirilmiştir.

        Esenyurt ilçemizde evlerinde konaklayamayacaklar için Valiliğimizce konaklama imkanı sağlanmış, hasar tespit çalışmalarına başlanmıştır.

        Avcılar ilçemiz Yeşilkent Mahallesi'nde 2 konutta su baskını meydana gelmiş, herhangi bir can kaybı ve yaralımız bulunmamaktadır.

        Bağcılar ilçemizde kuvvetli rüzgar nedeniyle devrilen bir direk, park halindeki bir araçta kısmi hasara neden olmuştur.

        Bakırköy ilçemiz Demirkapı Sokakta meydana gelen yol çökmesi nedeniyle ilgili kurumlar tarafından gerekli müdahale yapılarak önlemler alınmıştır.

        Başakşehir ilçemiz Şahintepe Mahallesi Duygun Sokakta bulunan evde mahsur kalan 1 vatandaşımız kurtarılmış, 112 Acil Sağlık Ekiplerimizce sağlık durumunun iyi olduğu anlaşılmıştır.

        Beşiktaş ilçemizde yoğun rüzgardan 20 civarındaki ağaçta hasar oluşmuş, 46 ayrı binada su baskını meydana gelmiş, olaylarda herhangi bir can kaybı yaşanmamıştır.

        Beylikdüzü Yakuplu Mahallesi Hürriyet Bulvarı'nda kısmı çökmeler meydana gelmiş, ilgili ekipler tarafından gerekli önlemler alınarak yol ulaşıma açılmıştır.

        Büyükçekmece ilçemiz Ahmediye Mahallesi'nde 4 binanın çatısı hasar görmüş, 10 ağaç devrilmiştir. Yaralı ve can kaybı yaşanmamıştır.

        Çatalca ilçemizde bir binada mahsur kalan 1 yetişkin ve 1 çocuk yaralı olarak kurtarılmış, 112 Acil Sağlık ekiplerimizce hastaneye sevkleri sağlanmıştır. İlçemizde meydana gelen hortum nedeniyle Muratbey Mahallesindeki bir işyeri ve (15) konutta çatı hasarı tespit edilmiş, (41) binada su baskını nedeniyle maddi hasar meydana gelmiştir. Boş bulunan (1) belediye otobüsü zarar görmüş, (1) vatandaşımız hafif şekilde yaralanmıştır. Muratbey Gümrük Bölgesinde meydana gelen hortum nedeniyle bir TIR devrilmiş, karayolu ulaşıma açık olup, devrilen aracın kaldırılması çalışmaları devam etmektedir.

        Çekmeköy ilçemizde Şile Otoyolu Madenler alt geçit üzerinde asfaltın çökmesiyle geçici olarak trafiğe kapanan yol, gerekli müdahale sonrasında ulaşıma kontrollü olarak açılmıştır. İlçemiz Çamlık, Mehmet Akif ve Hamidiye mahallelerinde 40, Soğukpınar, Kirazdere, Aydınlar ve Cumhuriyet mahallelerinde 13 binada kanalizasyon taşkını meydana gelmiş, ilgili kurumlarca gerekli müdahaleler yapılmıştır.

        Küçükçekmece ilçemiz Ayamama Deresi Kaynarca kolu üzerinde uzanan Atatürk ve Mehmet Akif mahallelerimizde su baskınları meydana gelmiştir. Herhangi bir can kaybı ve yaralımız bulunmamaktadır.

        Silivri ilçemiz Gümüşyaka Mahallesi Yalıköy Caddesi'ndeki 10 binada sel baskını tespit edilmiştir. Yaralı ve can kaybımız bulunmamaktadır. Gümüşyaka, Kadıköy, Yeni Mahalle, Alibey, Balaban, Cumhuriyet, Danamandıra, Fevzipaşa, Gazitepe, İsmetpaşa, Kavaklı Cumhuriyet, Mimar Sinan, Ortaköy, Pirimehmet Paşa, Sancaktepe, Selimpaşa, Semizkumlar, Seymen mahallelerinde toplam 72 binada kanalizasyon arızası tespit edilmiş olup, ilgili kurumların ekipleri tarafından gerekli müdahaleler yapılmıştır.

        Şişli ilçemiz Kuştepe, Mecidiyekoy ve Teşvikiye mahallelerindeki bazı yol ve kaldırımlarda oluşan küçük çaplı çöküntülere ilgili kurumlarca müdahale edilerek gerekli önlemler alınmıştır. Merkez ve Teşvikiye mahallelerinde bazı ağaçların devrilmesi nedeniyle bir binanın çatısı ile iki aracın hasar gördüğü tespit edilmiştir. Yaralı ve can kaybı bulunmamaktadır.

        Üsküdar ilçemiz Sultantepe Mahallesi Kurşunlu Medrese Sokağında bir istinat duvarı kısmen çökmüş, olay yerinde gerekli güvenlik önlemleri alınmıştır.

        Ayrıca, Çatalca ilçemizin Nakkaş, Ovayenice, Kestanelik, Çakıl ve Muratbey mahalleleri, Silivri ilçemizin Gümüşyaka, Kurfallı, Fener, Akören, Kadıköy, Bekirli, Degirmenköy, Büyükkılıçlı mahalleleri, Büyükçekmece ilçemizin Ahmediye, Eskice ve Karaağaç mahallelerindeki tarım arazilerinde sel baskınları nedeniyle oluşan hasarın tespiti için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerimizce hasar tespit çalışmaları başlatılmıştır.

        İlimizde yaşanan hava muhalefeti nedeniyle ilgili kurumlarımızın bütün ekipleri, teyakkuz halinde hasar tespit çalışmalarını sürdürmektedir.

        Hayatını kaybeden kardeşimize Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Tedavi gören yaralılarımıza, ailelerine ve hava muhalefeti sonrasında yaşanan olaylardan zarar gören bütün İstanbullulara geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz."

        ESENYURT'TA SELDEN ZARAR GÖREN VATANDAŞLAR EVLERİNİ TAHLİYE ETTİ

        Esenyurt'ta meydana gelen sel felaketinin ardından evlerini su basan vatandaşlar zarar gören eşyalarını sokağa atarak evlerini tahliye etti.

        Esenyurt Pınar Mahallesi'nde dere yatağının taşması sonucunda sel meydana geldi. Şiddetli yağışın ardından taşan dere nedeniyle birçok evi su bastı. Yağmurun dinmesi ve selin etkisini kaybetmesinin ardından ağır bilanço ortaya çıktı. Sel nedeniyle evini su basan vatandaşlar kullanılmaz hale gelen eşyaları sokağa attı. Sokak, dışarı atılan buzdolabı, kanepe, halı ve parkeyle doldu. Sel suları özellikle bodrum katlardaki evleri etkiledi. Evlerin büyük bir çoğunluğu tavana kadar gelen sel sularından etkilendi.

        HER ŞEY YARIM SAAT İÇERİSİNDE OLDU

        Sel nedeniyle evini su basan ve eşyalarını sokağa atan Cem Kavlak, Her şey yarım saat içerisinde oldu. Eşyaların hepsi kullanılmaz hale geldi. Şimdi evi boşaltıyoruz. Parke, kombi, buzdolabı hepsi zarar gördü. Arabam pert oldu. Bodrum katları, giriş katları sel bastı. Mağduruz dedi.

        Evini su basan başka bir vatandaş ise, “Evde değildim. Sokağı sel bastı diye haber geldi. Arkada bahçe kapısı vardı. Su oradan gelmiş. Taksitle televizyon almıştım, buzdolabım, çamaşır makinem hapsi mahvoldu. Büyüklerimizden yardım bekliyorum diye konuştu.

        SU VE ÇAMUR TEMİZLEME ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

        Esenyurt'ta sağanak yağış sonrasında yaşanan sel felaketinde çamur ve sel sularının dolduğu daire ve sokaklar temizlendi.

        İstanbul'da etkili olan sağanak yağış sonrasında Esenyurt'ta birçok evi su basmıştı. Sel baskını sonrasında başlatılan temizleme çalışmaları gece boyunca devam etti. İtfaiye ekipleri tarafından pompa ve vidanjörlerle yapılan temizleme çalışmaları sabaha karşı tamamlandı. Belediye ekipleri temizlik çalışmaları sonrasında sokakları yıkarken bölgede hasar tespit çalışmalarının devam ettiği öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ