Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Taksi şoförü kadın turisti darbetti!
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İstanbul'da son zamanlarda eksik olmayan taksici şiddeti ile ilgili son vaka, Ataşehir'de kaydedildi.

        DHA'nın haberine göre saat 14.00 sularında Fransa uyruklu 26 yaşındaki turist Kawtar Hadir, Avrupa Yakası'ndaki bir adrese gitmek için taksiye bindi. İddiaya göre, taksi şoförü Ercan Yaman, turist kadını sokak aralarında bir süre dolaştırdı.

        AVRASYA TÜNELİ ÜCRETİ İSTEDİ

        Şoförün kendisinden Avrasya Tüneli ücreti istemesi üzerine araçtan inmek istediğini söyleyen turist kadın ile şoför arasında tartışma çıktı. Fransa uyruklu kadın, 70 liralık taksimetre ücretini vermeyeceğini belirterek, polis çağıracağını söyledi. Bunun üzerine taksi şoförü araçtan inen kadın yolcunun yanına geldi ve kadını kolundan tutarak kafasını kapıya vurdu, ardından kadını yere fırlattı.

        KADIN YOLCU ŞİKAYETÇİ OLDU

        Bu esnada durumu gören bir mahalle sakini de kadının yardımına koştu. Çığlıklar atan kadın, taksinin ön camına vurduktan sonra hareket halindeki aracın üzerine çıkarak şoförün gitmesini engellemek istedi. Taksi şoförü aracıyla olay yerinden ayrılırken kadın yolcu, yere düştü. Kadın daha sonra Ataşehir Örnek Polis Merkezi'ne giderek şoförden şikayetçi oldu. O anlar bir mahalle sakini tarafından cep telefonu kamerasına kaydedildi.

        TAKSİCİ GÖZALTINA ALINDI

        Kadının şikayeti üzerine harekete geçen polis ekipleri, taksinin plakasından şoför Ercan Yaman'a ulaşarak ifade vermek üzere karakola davet etti. Bir süre sonra karakola gelen Yaman, gözaltına alındı. Polise verdiği ifadede Ercan Yaman'ın, kadının da kendisine saldırdığını ve ondan şikayetçi olduğunu söylediği öğrenildi.

        OLAYLARDAN SADECE BİRKAÇI

         Yolcuyla tartışan taksici şoke etti: Seni bıçaklarım
        Yolcuyla tartışan taksici şoke etti: Seni bıçaklarım Haberi Görüntüle

        İstanbul Çağlayan'da dün yaşanan olayda da elinde bıçak olduğu iddia edilen taksici, taksi ücretini ödemedikleri gerekçesiyle tartıştığı yabancı uyruklu çifti önce araçtan çıkarttı ardından da "Seni bıçaklarım" diyerek üzerlerine yürüdü. Çifte ağır küfürler eden taksiciye vatandaşlar korkudan yaklaşamadı. Korku dolu o anlar bir vatandaşın cep telefonu kamerasına yansıdı. Öte yandan taksicinin toplu taşıma aracı kullanım belgesi süresiz olarak iptal edildi.

         Bir taksici dehşeti daha! Genç kızı feci şekilde dövdü
        Bir taksici dehşeti daha! Genç kızı feci şekilde dövdü Haberi Görüntüle

        Geçtiğimiz ay İstanbul Beyoğlu'nda da bir genç bir kız, tartıştığı taksi şoförü tarafından tekme-tokat darbedildi. Dehşet anları kameralara yansırken, yaralan genç kızın şikayeti üzerine taksici polis ekipleri tarafından gözaltına alındı.

         Yine taksici kâbusu! Turisti kaçırıp darbetti
        Yine taksici kâbusu! Turisti kaçırıp darbetti Haberi Görüntüle

        Ocak ayında meydana gelen bir diğer olayda da, Şişli'den aldığı Fransız turistleri Taksim'e getiren taksici, iddiaya göre turistlerden fazla para istedi. Turistlerin itiraz etmesi üzerine çıkan tartışmanın ardından aracı kilitleyen taksicinin, kadın turisti kaçırdığı öne sürüldü. Kadın turisti darbeden taksici, bir süre sonra kadını yaka paça taksiden atarak sürükledi. O anlar ise çevredeki bir kişi tarafından cep telefonu ile kaydedildi. Dehşeti yaşatan sürücü ise ev hapsiyle serbest bırakıldı.

        KURALLAR KAĞIT ÜZERİNDE

        Oysa taksicinin değil şiddet uygulaması, yolcuyu rahatsız edecek hareketlerde bulunması bile yasak. Tabii bu yasaklar kağıt üzerinde. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'na bağlı Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nün yönergesinde detayları madde madde yazılan yasaklar arasında çıkan tartışmaların önemli nedenleri olan yol ve taksimetre konusu da açıkça işlenmiş. Buna göre;

        - Arızalı ve hatalı taksimetre ile kesinlikle çalışma yapılamaz.

        - Taksi ve taksi dolmuş şoförleri, mesafe, trafik yoğunluğu ve iklim şartları gözetmeksizin yolcu çağrılarına cevap vermek mecburiyetindedir.

        - Taksi şoförleri, müşterilerinin gösterdikleri adrese, bir başka yolu bilhassa göstermedikleri müddetçe en kısa yoldan götürmeyi teklif eder.

        - Taksi ve taksi dolmuş şoförleri, hizmet esnasında yolcuları söz ya da hareket ile rahatsız edemez.

        ZAMLAR VE ARTAN ÜCRETLER

        İstanbul'da uzun süredir 20 liranın üzerinde olan motorin, 10 liranın üzerinde seyreden otogaz fiyatları taksici esnafına zorluk çıkarsa da taksi açılış ücreti 9,8 liraya, sarı taksi kısa mesafe ücreti 20 liradan 28 liraya çıkarılmıştı. Bu zamlardan önce taksilerle ilgili tartışma, araçların İstanbul'un şehir içi ulaşımında yeterli mi, yetersiz mi olduğu ile ilgiliydi.

        Eyüp Aksu
        Eyüp Aksu

        İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu'nun konu ile ilgili getirdiği çözüm önerisi ise çok konuşulmuştu: “Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyoruz ama en ucuz taksi hizmetini veriyoruz. İstanbul halkı toplu taşımaya binmiyor ama ucuz olduğu için taksiye biniyor. Makul bir zam yapılırsa bu taksi bulmama sorunu da çözülmüş olur.”

        ŞİDDETE KARŞI KİM DUR DİYECEK?

        Zamların ardından taksici ile yolcuyu karşı karşıya getiren tartışmalar kimi zaman taksici şiddetine varıyor. Zamlarla ilgili önerilerini dile getirmekten imtina etmeyen Aksu ve esnaf odası yetkilileri ise bu şiddet olaylarına karşı suskun kalıyor. Taksi arayışı içindeki İstanbulluların "Dur taksi" çağrılarının sonuçsuz kalması gibi şiddete karşı "Dur taksici" talebine de muhataplarından ses gelmiyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ