Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Basketbol STBL İbo'dan 'kefen' yalanlaması! - Basketbol Haberleri

        Milli basketbolcu İbrahim Kutluay, Türkiye Basketbol 2. Ligi takımlarından İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) oynamasının nedeninin sporu gençlere sevdirmek ve onları basketbola teşvik etmek olduğunu söyledi.

        İbrahim Kutluay, Türk sporunda basketbolun çok önemli bir yer edindiğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Bugünkü duruma baktığımızda basketbolu seven çok genç bir nesil var. Basketbolcu olmak isteyen binlerce genç var. Sporcular olarak onlara iyi örnek olmamız gerekiyor. Onlara iyi imkanlar ve tesisler sağlamak gerekiyor. İTÜ'de oynamamın sebeplerinden birisi de ülkede sporu gençlere sevdirmek ve onları basketbola teşvik etmek. İTÜ'yü geçmiş yıllarda olduğu gibi sportif anlamda başarıya ulaştırırken, altyapıdan da (A) takıma değerli sporcular yetiştirmek için çalışmalarda bulunmak gerekiyor. Umarım bundan sonraki yaşantımda da bundan önceki gibi başarılı olurum.''

        -''HİDAYET VE MEHMET'TEN BÜYÜK BEKLENTİ OLUYOR''-

        İbrahim, Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi'nde (NBA) ter döken Türk sporcular Hidayet Türkoğlu ve Mehmet Okur, milli takıma geldiklerinde, onlardan büyük beklenti olduğunu ifade etti.

        Bir öğrencinin ''2006 Dünya Şampiyonası'nda Hidayet ve Mehmet gibi yıldız oyuncularımız olmamasına rağmen, takımımız başarılı oldu bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu İbrahim, şöyle cevaplandırdı:

        ''Öncellikle basketbol bir takım oyunu ve takım oyunu için yıldız oyunculara ihtiyaç olduğu kadar görev adamlarına da ihtiyaç var. Maçları kazanırken sadece bazı oyuncular maçı kazanmıyor. Diğer oyuncuların da bunda büyük payı olduğunu düşünürsek, o dönem şartlarında Hidayet ve Mehmet takımızda yoktu. Biz takımdaki oyuncular olarak, elimizden geldiğince mücadele ettik. Kapasitemizi sahaya yansıttık, başarılı olmaya çalıştık. İyi bir turnuva oynayıp, başarılı olduk. İnsanların kafasında yanlış anlaşılma oluyor belki. Mehmet de Hidayet de çok başarılı oyuncular. Bana göre, milli takıma geldiklerinde onlardan çok büyük beklenti oluyor. Halbuki takım içinde başarıyı da başarısızlığı da takım olarak paylaşmak zorundayız. Önümüzdeki dönemde inanıyorum ki onlar da takımda olacaklardır ve milli takımımız çok başarılı sonuçlar elde edeceklerdir.''

        -''BÜYÜK CAMİALARI RENCİDE EDECEK AÇIKLAMALARDA BULUNMAM''-

        İbrahim, asla ''Kefen giyerim Galatasaray forması giymem'' gibi bir ifade kullanmadığını dile getirdi.

        Bir öğrencinin sorusu üzerine, tecrübeli basketbolcu, ''Ben böyle (Kefen giyerim Galatasaray forması giymem) diye bir ifade kullanmadım. O başka bir sporcu arkadaşın ifadesiydi. Ben hiçbir zaman büyük camiaları rencide edecek açıklamalarda bulunmam. Çünkü Fenerbahçe Kulübü sporcusu olduğum kadar, milli takımın da kaptanlığını yapmış bir sporcuyum. Fenerbahçe Kulübü ne kadar büyükse Galatasaray, Beşiktaş kulüpleri de o kadar büyüktür. Ben, Fenerbahçe'de basketbolda her kategoride görev almış bir sporcu olarak, diğer kulüplerde kendimi mutlu hissetmeyeceğim için Fenerbahçe'de başladığım basketbol hayatımı orada bitirmek istediğimi söyledim'' diye konuştu.

        -''FENERBAHÇE'DEN AYRILMAK İSTEMEZDİM''-

        İbrahim Kutluay, Fenerbahçe'den ayrılmak istemediğini dile getirerek, ''Fenerbahçe'de doğmuş, büyümüş ve basketbolu bırakmak istediğini söylemiş biri olarak, oradan ayrılmak istemediğimi daha öncede açıklamıştım. Amacım basketbol hayatımı orada sonlandırmaktı. Ama kulübün böyle bir tasarrufu oldu. Ben profesyonel bir sporcuyum ve şansımı diğer kulüplerde sürdürüyorum. Profesyonel bir sporcu olarak kimseye kırgın değilim. Bunlar sporda olağan şeyler'' ifadelerini kullandı.

        Çocukken futbolcu olmak istediğini anlatan İbrahim, ''12 yaşında Fenerbahçe'de futbol oynamak için başladım. Belli bir dönem oynamak istedim, fakat daha sonra fiziki gelişmem basketbola daha uygun olunca basketbola yöneldim. Basketbola, bana daha uygun olduğunu görünce devam ettim. Geldiğim durum itibariyle iyi ki basketbolcu olmuştum diyorum'' şeklinde konuştu.

        Bu arada, panelden sonra İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Mehmet Salih Çelikkale, Turgay Demirel ve İbrahim Kutluay'a birer plaket verdi.

        Öte yandan, panel başlamadan önce, panelin yapılacağı salonda sara hastası olan bir öğrenci kriz geçirirken, 15 dakikaya yakın bir sürede salona sağlık görevlilerinin gelmemesi öğrenciler tarafından protesto edildi. Daha sonra hasta öğrenci, sağlık görevlileri tarafından sedye ile salondan çıkarılırken, öğrencilerin büyük bölümü salonu terk ederek panele katılmadı.

        "BİRAZ RİSKLER VAR"

        Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, Türkiye'de düzenlenecek 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası ile ilgili taahhütlerin tam anlamıyla yerine getirilmediği için, organizasyonun yapılmasına dair biraz risklerinin bulunduğunu söyledi.

        Deneyimli basketbolcu İbrahim Kutluay ile birlikte İstanbul Aydın Üniversitesi Halit Aydın Yerleşkesi'nde düzenlenen panele katılan Turgay Demirel, 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'yla ilgili uzun zamandır çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

        ''4 şehirde ve 5 ayrı salonda düzenlenecek bu organizasyon için kalıcı tesisler yapılması konusunda uzun bir süredir çalışılıyor. Antalya ve Ankara'daki salon yerleri tespit edildi ve projeleri bitti. İnşallah en kısa sürede inşaatları başlayacak. İstanbul'da ciddi bir sorun vardı. Burada en uygun yere yapılmasını arzu ettiğimiz salonu, maalesef Anıtlar Kurulu'ndan onay alamadığımız için yapamıyoruz. O nedenle Sinan Erdem Spor Salonu'nu geçici bir basketbol salonu haline dönüştüreceğiz ve orada finaller oynanacak ne yazık ki. Bütün bunlarla ilgili geçen ay Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA) heyeti geldi. Cuma, cumartesi günleri bizim yurt dışında bir toplantımız var. Organizasyonla ilgili taahhütlerimizi tam anlamıyla yerine getirmediğimiz için biraz riskimiz var. Ama umarım bir problem olmadan en iyi şekilde bu organizasyonu gerçekleştirecek ortamı hazırlarız.''

        -''YAPILACAK İŞLERİ TAMAMLAMAK İÇİN ADAY OLUYORUM''-

        Basketbol Federasyonu'nun 24 Kasım 2008 tarihinde yapılacak olağan genel kurulunda başkanlığa yeniden aday olduğunu hatırlatan Demirel, ''Ben 4 dönemdir Basketbol Federasyonu başkanlığı görevini yürütüyorum. Önümüzdeki dönemde yapılacak işleri tamamlamak için aday oluyorum. Önümüzde Türk basketbolunun en önemli sınavlarından, fırsatlarından bir tanesi var. 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası ülkemizde düzenlenecek. Bu Dünya Şampiyonası için önemli bir görev üstlendik. Bunu tamamlamak için bu genel kurulda yine Basketbol Federasyonu başkanı olmak için başvuruda bulunduk'' diye konuştu.

        Turgay Demirel, Türk basketbolunun son dönemde büyük gelişme gösterdiğini ifade ederek, ''Tabi ki basketbolun bazı sorunları var. Ama son dönemlerde gerek milli takımlarımız, gerekse kulüp takımlarımız basketbolda söz sahibi hale geldiler. Hem bayan hem erkek milli takımlarımız birbirinden başarılı sonuçlar alıyorlar. Önümüzdeki şampiyonalarda başarılı olarak madalya kazanmak istiyoruz. Türkiye, dünya basketbolunda 10 yıl önce yoktu. İlk defa 2002 yılında Dünya Şampiyonası'na katıldık. Sonra da 2006 yılında katıldık. Önce 9., sonra 6. olduk. İnşallah 2010'da daha iyi sonuçlar alırız. Basketbol kulüplerimizin bir takım ihtiyaçlarını sağlamak için, yeni gelir kaynaklarını yaratmak ve basketbol altyapısına yatırım yapmak önümüzdeki dönemde en başta halledeceğimiz konular olacak'' değerlendirmesinde bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ