Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Basketbol Dünya Basketbol Şampiyonası NBA’den sonra en prestijli ligi olan THY Euroleague’de 2012-13 sezonu perdelerini bugün açacak. A.Efes, F.Bahçe Ülker ve Beşiktaş’la Final-Four’u kovalayacağımız ligde ilk sınavı F.Bahçe, bu akşam Khimki ile Ülker Arena’da 21.45’te verecek - Basketbol Haberleri

        Avrupa’nın kulüpler bazında en önemli organizasyonu, dünyanın NBA’den sonra en fazla ilgi gören ligi olan THY Euroleague’de 2012-2013 sezonu bugün oynanacak olan karşılaşmalarla başlayacak. Bu yıl da 3 takımla temsil edilme başarısını gösterdiğimiz dev ligde ilk mücadeleyi bu akşam A Grubu’nda Fenerbahçe Ülker, Rusya’nın BC Khimki takımıyla Ülker Sports Arena’da verecek. 21.45’te başlayacak olan ve Euroleague’de ‘haftanın maçı’ olan zorlu karşılaşma NTV Spor’dan naklen ekrana gelecek.

        HEDEFLER BÜYÜDÜ

        THY Euroleague’de Final-Four parolasıyla kadrosunda köklü bir değişime giden Fenerbahçe Ülker, başantrenörlüğe Simone Pianigiani’yi getirmiş, kadrosuna da Bo McCalebb, Romain Sato, Mike Batiste, David Andersen, Ernest Bremer gibi yıldız oyuncuları katmıştı. Kanarya ayrıca Türkiye’de de boş durmamış İlkan Karaman ve Barış Ermiş gibi iki önemli milli oyuncuyu da renklerine bağlamıştı. Dev ligde C

        Grubu’nda yer alan Anadolu Efes de Final-Four için çabalayacak. Kadrosundaki yıldızlara bu sezon Semih Erden, Jordan Farmar, Jamon Lucas ve Birkan Batuk gibi yeni isimleri ekleyen Lacivert-Beyazlılar, grubundaki ilk maçını yarın rakip sahada İtalyan Armani Jeans Milano ile oynayacak. Geçtiğimiz sezonu 3 kupa ile kapadıktan sonra Euroleague vizesi alan Beşiktaş da yeni coachu Erman Kunter ile yaşadığı ‘tepeden tırnağa değişimden’ sonra dev ligde ilk kez boy gösterme onurunu yaşayacak. Yarın Sırp Partizan’la Abdi İpekçi’de saat 20.00’de oynayacak olan Siyah-Beyazlılar, kadrosunu Patrick Christopher, Randal Falker, Damir Markota, Vladimir Dasic, Curtis Jerrels, Cevher Özer, Tutku Açık, Muratcan Güler gibi isimlerle zenginleştirmişti.

        STATÜ DEĞİŞTİ

        THY Euroleague’de gruplarında ilk 4’e giren takımlar 27 Aralık’ta başlayacak Top 16’da 4’erli 4 grup yerine bu sezon 8’erli 2 grupta toplanacak. İlk 4’e giren takımlar çapraz eşleşerek 5 maç üzerinden Play-Off oynayacak. Final- Four ise 10-12 Mayıs 2013’te İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılacak.

        SİMONE PİANGİANİ: HER ŞEYİ YAPACAĞIZ

        THY Euroleague’de sezonu Khimki mücadelesiyle açacak olan Fenerbahçe Ülker’in coachu Simone Piangiani, henüz yüzde 100 hazır olmadıklarını ancak kazanmak için her şeyi yapacaklarını söyledi. Pianigiani, “Dengeli ve sert bir gruptayız. Yüzde 100 hazır değiliz. Saha avantajını ele geçirmek bizim için önemli. Khimki gibi istikrarlı bir takıma karşı doğru bir başlangıç yapmak istiyoruz. Geçen sezon Eurocup’ı kazandılar. Aynı sistemle devam ediyorlar. Hazır olacakları kesin. Onlar sistemlerini ve programlarını korurken biz yeni bir başlangıç yapıyoruz. Kendi sahamızda maçı kazanmak istiyoruz. Bunun için de her şeyi yapacağız” dedi.

        Fenerbahçe Ülker'in akşam Khimki karşısında pota altındaki en büyük kozlarından biri olan milli pivot Oğuz Savaş, Euroleague kariyerindeki son 15 serbest atışta da hiç kaçırmadan isabet bulmayı başardı.

        EN İYİSİ ANADOLU EFES

        THY Euroleague’in her yıl yaptığı ve son 3 sezonu kapsayan başarı değerlendirmelerinde Anadolu Efes, Türkiye’nin en başarılı takımı olma unvanını sürdürdü. Euroleague organizasyonu, son 5 yıldır uygulamaya koyduğu bir düzenlemeyle, 14 takıma A Lisansı veriyor ve bu da takımların lige direkt olarak katılması anlamına geliyor. A Lisansı’na sahip olan 14 takımın sıralamasında Anadolu Efes 9. durumda yer alırken, Türkiye’nin Avrupa Ligi’nde A Lisansı’na sahip bir diğer takımı Fenerbahçe Ülker ise 14 takım arasında 13. sırada kendisine yer buldu. Beşiktaş ise geçici B lisansı ile kupada yer alıyor.

        BARIŞ ERMİŞ SİFTAH YAPACAK

        Fenerbahçe Ülker’in milli guardı Barış Ermiş, 5 yılı aşkın bir sürenin ardından THY Euroleague’de Sarı-Lacivertli forma ile boy gösterme şansı bulacak. Barış, dev ligde bundan önce son kez Ocak 2007’de Efes Pilsen formasıyla görev yapmıştı.

        EN FAZLA TAKIM İSPANYA'DAN

        THY Euroleague’de bu sezon İspanya’dan 4 ekip mücadele edecek. İspanya’yı (Barcelona Regal, Real Madrid, Unicaja Malaga, Caja Laboral Vitoria) 3’er takım ile İtalya (Mapooro Cantu, Montepaschi Siena, EA7 Emporio Armani) ve Türkiye (Anadolu Efes, Beşiktaş, Fenerbahce Ülker) takip ediyor. Rusya (Khimki, CSKA Moskova), Yunanistan (Panathinaikos, Olympiakos), Almanya (Alba Berlin, Brose Basket Bamberg) ve Litvanya’dan (Zalgiris Kaunas, Lietuvos Rytas) 2’şer, Slovenya (Union Olimpija), Fransa (Elan Chalon), Polonya (Asseco Prokom), İsrail (Maccabi Electra Tel Aviv), Hırvatistan (Cedevita Zagreb) ve Sırbistan da (Partizan mt:s) 1’er takımla organizasyonda bulunacak.

        EN ÇOK ŞAMPİYON İTALYA'DAN ÇIKTI

        THY Euroleague’de mutlu sona en çok ulaşanlar İtalyan kulüpleri oldu. Avrupa basketbolunun kulüpler bazındaki 1 numaralı organizasyonunda İtalyan takımları şimdiye kadar tam 13 şampiyonluk yaşadı. Ancak 1958 yılından bu yana organize edilen kupada en son 2001’de Kinder Bologna ile şampiyonluk sevinci yaşayan İtalya, 11 yıldır şampiyonluğa hasret kaldı. İtalyan takımlarını 11 şampiyonlukla İspanyol takımları izliyor. Real Madrid, 17 yıldır bu kupayı kazanamamasına karşın 8 kezle kupayı en fazla kazanan takım durumunda bulunurken, İspanyollar 2 kez Barcelona, 1 kez de Joventut Badalona ile kupa şampiyonluğu elde etti. Yunanistan ise geçen sezon İstanbul’daki Final- Four’da Olympiakos’un şampiyon olmasıyla 8. kez mutlu sona ulaştı. Yunan ekiplerinden Panathinaikos’un müzesinde 6 şampiyonluk kupası yer alırken, son şampiyon Olympiakos ise 2 kupa kazandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ