Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Spor Profesyonel boksa doğru! - Diğer Haberleri

        Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Caner Doğaneli, yaygınlaşmaya ve özel televizyonların yayınları sayesinde ilgi görmeye başlayan profesyonel boksla ilgili federasyon olarak bir dizi çalışma yaptıklarını söyledi.

        Doğaneli, profesyonel olanların bir daha amatöre dönemeyeceğinin altını çizerek, gençlere, kendilerini tam anlamıyla hazır hissetmeden paranın cazibesine kapılarak profesyonelliğe geçmemeleri tavsiyesinde bulundu.

        Latin Amerika ve Doğu Avrupa'daki bazı ülkelerde gençlerin profesyonel boksa neredeyse ''sokaktan toplanarak'' alındığını anlatan Doğaneli, ''Türkiye'de bundan böyle gençler sokakta görülüp, 'oğlum sen çok güzel yumruk atıyorsun' denilerek artık ringe çıkarılamayacak. Profesyonel olmak isteyen amatör sporcular için yaş veya uluslararası bir müsabakada derece şartı koyacağız'' diye konuştu.

        Kriterlerin başında Avrupa şampiyonasında derece almanın geleceğini belirten Doğaneli, şunları söyledi:

        ''Eğer genç bir boksörün hedefi bokstan para kazanmaksa ya amatörde başarılı olacak ya da profesyonel olmak için belirlediğimiz yaş sınırını bekleyecek. Dünyada bakıyoruz, çok iyi genç boksörler çok erken profesyonel oluyor. Sonra karşılarına tecrübeli profesyonel boksörler çıkıyor. Bir kaç maç sonra başarısız oluyorlar. Ya boksu bırakıyorlar ya da yasa dışı organizasyonlara katılmak zorunda kalıyorlar.''

        -BOKS TEHLİKELİ Mİ?-

        Caner Doğaneli, boksun ''tehlikeli spor dalları'' arasında gösterildiğini, ancak her spor branşının kendine özgü sakıncalarının bulunduğunu belirtti.

        Kayakçıların sık sık düşerek çok ciddi sakatlıklar yaşadığını veya futbolcuların özellikle ayaklarında deformasyonlar gözlendiğini dile getiren Doğaneli, şunları kaydetti:

        ''Hangi spor dalında olursa olsun yoğunlukta kullanılan uzuvlarda deformasyon olur. Yüzmeyle uğraşanlarda kireçlenme, futbolcuların bacaklarında, güreşçilerin kulaklarında sorunlar yaşanır. Boksun da kendine göre durumları var. O yüzden, boks ve benzeri spor dallarını 'tehlikeli' olarak adlandırıp diğerlerini ayırmak doğru değil. Unutulmamalı ki boks 1904 yılından beri olimpiyatlarda yer alan, dünyanın 194 ülkesinde federasyon bünyesinde faaliyet gösteren bir spor dalıdır.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ