Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Hakem hatalarının sonu nereye varacak? - Futbol Haberleri

        HTSPOR.COM ÖZEL / AHMET HAMDİ GİRGİN

        Spor Toto Süper Lig'de özlem sona erdi. Devre arası arası bitti ve heyecan kaldığı yerden başladı. Ancak yine hakem kararları, sahadaki futbolun önüne geçti. Galatasaray-Sivasspor, Kasımpaşa-Gaziantepspor ve son olarak Eskişehirspor-Fenerbahçe maçlarındaki hakem yönetimleri büyük tepki topladı. Sakinliğiyle tanınan Kasımpaşa Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, hakem Tolga Özkalfa'nın verdiği kararlara sinirlenerek soyunma odasına gitti. Eskişehirspor Başkanı Mesut Hoşcan, Fenerbahçe maçının ardından isyan etti.

        Bu durum son 16 haftada şampiyonluk ve kümede kalma adına oynanacak kritik maçlar öncesi endişe yarattı. 'Hakemlerin performansı ligin kaderini mi belirleyecek', 'Futbolcular sahada boşuna mı mücadele ediyor', 'Bunca yatırım boşuna mı yapılıyor' gibi eleştiriler had safhaya çıktı.

        Devre arasında yapılan hakem seminerinde MHK ve TFF'den hakemlere destek gelirken, Kulüpler Birliği adına konuşan başkan Göksel Gümüşdağ hatalara tepki göstererek, 'Sessiz kalmayacağız' mesajını verdi. Bunlara rağmen ikinci yarının ilk haftasında büyük hatalar meydana geldi. Biz de hakemlerin son durumunu hakem otoritelerine sorduk. İşte aldığımız cevaplar:

        BÜLENT YAVUZ: "HAKEMLER SEMİNERDE LAY LAY LOM YAPMIŞ"

        "Devre arası seminerlerde eğitim yapılır, moral depolanır. Moral bölümünde gerçekten hakemlerin bir sevgi yumağı oluşturduğunu gözlerimle gördüm. Eğitim konusuna gelirsek... Ben dünyada ve Avrupa'da birçok yere gittim ama Türkiye'deki gibi modern-çağdaş eğitim görmedim. Bu seminerde de 4 gün kulaklarına baktılar, gözlerine baktılar, ayaklarına baktılar... Elle oynama zaten baş konusuydu seminerin. Pozisyonlar gösterildi, talimatlar verildi. Hakaret etmek de istemiyorum ama bu kelimeler de tam uyuyor hakikaten... Ya arkadaş, Uilenberg çıktı dedi ki; "El açıksa çal". E el açık işte, çal! Cımbızla bir şey mi arıyorsun? Çal... Demek ki bu eğitimlerde hakemler lay lay lom yapıyorlar. Ciddiye almıyorlar diye düşünüyorum. Şimdi ihale Kuddusi Müftüoğlu'na kalacak.

        Müftüoğlu da artık tedbir alsın. Yeni bir sistem bulsun. Her maça hakem atamak çok kolay. Esas hakemi bulmak lazım maça. Maçı kim hak ediyorsa, onu bulacak. İkinci yarı iyi başlamadı ama bu böyle gidecek anlamı çıkmasın. Nihayetinde bu lig, bu hakemlerle bitecek. Bizim de seslerimiz biraz kısmamız lazım, eleştirilerimizi yumuşatmamız lazım. Desteklerle bu işi kurtarmamız gerekiyor. Aksi takdirde gelecek haftalarda çok daha büyük problemler de gelebilir. Tanrı, Kuddusi Müftüoğlu'na sabır versin, kuvvet versin.

        MÜFTÜOĞLU'NUN NE YAPACAĞI BELLİ OLMAZ

        Başarı kıstası neye göre... Somut bir şey değil. Bir bakıyorsun bir hafta hakemler çok iyi, böyle olunca Kuddusi Müftüoğlu başarılı... Öbür hafta hakemler kötü, Müftüoğlu kötü... Böyle mi oluyor? Bunu kabul etmiyorum.

        Helvayı yapmak için Süper Lig kadrosundaki bu aşçılar, yağ var, un var, şeker var... Ama helvayı yapamıyorlar. Yapsınlar işte. Yoksa onlar için de iş tehlikeli. Bu Kuddusi Müftüoğlu'nun ne yapacağı belli olmaz. Bir bakarsın bütün kadroyu değiştirir. Hakemler de artık maçları idare etsinler, yönetsinler. Yabancı hakemle ilgili sayın başkan raconu kesti. Bu bir ihanettir dedi. Bana söyleyecek bir şey düşmez."

        MUSTAFA ÇULCU: HAKEMLER MHK'YE GÜVENMİYOR

        "Bu Merkez Hakem Kurulu'na hakemlerin güvenmediğini, hakemlerin yeterli bulmadığını ve inanmadığını görüyoruz. Böylesi inançsız bir topluluk... Sahada da duruşu da güven vermeyen, inançsız bir duruş. Yapılması gereken şudur; Merkez Hakem Kurulu başta olmak üzere tüm hakemlik sisteminin silbaştan revize edilmesi. MHK'nin göreve gelişinden tutun da hakemlerin terfi, tenziline kadar bütün uygulanmların yenilenmesi lazım. Cüneyt Çakır Türkiye'nin ve dünyanın sayılı hakemlerinden. Onun şemsiyesi altında gölgelenmekten çıkıp gerçekleri konuşmamız lazım. Ahbap-çavuş ilişkisinde uzaklaşmamız lazım. Hakemliği tartışılan kimselerin MHK'yi ve Türk hakemliğini yönetmesi zaten bu işin en baştaki problemi. Merkez Hakem Kurulu'nun yapısında sorun var. Kişiselleştirmeye gerek yok. MHK'nin göreve geliş şekli, içinde bulunan görev yapanların kariyerleri, bilgi birikimleri, deneyimleri... Bunlar tartışılırken bu yönetimin başında olduğu hakemlerin de yönetimi ancak bu kadar olur. Görev yaptığınız yerde üstünüze ne kadar güvenirseniz o kadar verimli çalışırsınız. Ama yetersizliğin altında çalışırsanız her şeyi sorgularsınız. Başarısız olursunuz.

        SAHADA OYNAMASINLAR

        Türk hakemleri gerçekten yetenekli. Yetenekli olmasalar sahada oynamazlar. Sahada oynayan hakemler yeteneklidir. Neden oynuyorlar? Çünkü at sahibine göre kişner. Bakıyorlar saha dışında herkes oynuyor, onlar da günü kurtarıyorlar. Esas bu oynamanın önüne kesmek lazım. Bunu yapacak yegane kurum da Merkez Hakem Kurulu'dur. Bu MHK'nin nasıl oluştuğunu hakemler çok iyi biliyor. Bildikleri için de ona göre oynuyorlar. Hakemlik hobi olmaktan çıktı, profesyonel oldu. Bu getirileri kaybetmemek uğruna hakemler sahada oynamaya başladı. Rant hakemliğin ve MHK'nin yapısını bozdu."

        CEM PAPİLA: GÖRMÜŞ OLDUĞUM EN KÖTÜ SEZON

        "Hakem camiası ikinci yarıya yine çok kötü başladı. Hafta başında atamalara baktığınızda, kolay gibi gözüken maçlara küme düşme hattındaki maçlara önemli hakemlerin atandığını gördüğümde MHK'nin lige çok sağlam başlamak istediğini düşündüm. Belki ilk yarıdaki o kötü imajı silmeyi düşünüyorlar diye düşünmüştüm. Kolay gibi gözüken maçlarda olan hakem hataları, Merkez Hakem Kurulu'nun planının tutmadığını gösterdi. Maalesef hakem performansları açısından görmüş olduğum en kötü sezon. Bunun sebeplerini yönetici arkadaşların objektif bir şekilde değerlendirmeleri gerekiyor. Bizim söyleyeceklerimizin çoğu havada kalır.

        Yöneticilerin buna çözüm bulması gerekiyor aksi takdirde bir süre sonra MHK'nin değişmesiyle sonuçlanabilir. Futbol takımları kötü gidince yöneticiler, futbolcuları değil teknik direktörleri değiştiriyor. Bu şekilde devam ederse aynı sonuç olacak gibi gözüküyor. Federasyon sezon sonunu bekler mi, bilmiyorum. Zaten MHK başkanı ve yöneticileri çok yeterli değiller, üzülerek söylüyorum. Umuyorum sağlıklı bir karar verilir.

        KURUL MÜFTÜOĞLU'NA GÜVENMİYOR

        Teknolojiden daha fazla faydalanmak için şu an altyapı yok. Yabancı hakem de çözüm değil. Bu hakemler önceki sezonlarda da vardı. Yine hatalar oluyordu ama artık bu kadar bir maçta 3-5 siyah beyaz hatanın olduğunu görmüyorduk. Ancak sezon başında bu yana olması camia içinde bir huzursuzluk, bir disiplinsizlik olduğunu görüyorum.

        Bir makama geldiğiniz zaman her şeyden önce içinden geldiğiniz camianın size inanmış olması, burayı hak ettiğinizi düşünmesi gerekiyor. Kuddusi Müftüoğlu'nun belki de en büyük zaafı, bizzat kurulunun kendisinin kariyerinin yeterli olduğuna inandıklarını düşünmüyorum. İnanmaları gerekiyor. Kuddusi Müftüoğlu'nun doğru yaptığı şeyler var. Özellikle genç hakemlere şans vermesi. Ama sonuca baktığımız zaman camia içinde ciddi problemler olduğunu görüyoruz. Bu huzursuzluk bitmedikçe, adil ortam sağlanmadıkça bir şeyin düzeleceğini düşünmüyorum."

        SERDAR TATLI: KALAN SÜREÇ ÇOK ZOR GEÇECEK

        "Böyle olacağı ilk devrede yönetilen müsabakalardan belliydi. Bu hataların böyle devam etmiş olması, bu sezonun MHK açısından son derece sıkıntılı bir sürece dönüşeceğinin belirtisi. MHK açısından bu hakem performanslarının son derece yeterli ve iyi olduğu söyleniyor. Ama ortaya çıkan tablo bunun böyle olmadığını gösteriyor. Bunu herkes görüyor, enterasan olan bir tek MHK bunun farkında değil. MHK'nin kendi içerisinde özeleştiri yapmamış olması ve bu hataları kabullenip bunların giderilmesi konusunda önemli ve doğru adımlar atmamış olması, bu tablonun ortaya çıkmasında en büyük etkenlerden de birisi.

        Kulüpler Birliği devre arasında yapmış olduığu açıklamada, artık hakem hatalarına sessiz kalmayacaklarını söylemişti. İlk hafta ortaya çıkan hatalarla beraber bu söylemler hem federasyon hem MHK hem de hakemler üzerinde çok daha fazla psikolojik baskı oluşturacaktır.

        Kalan süreç MHK için çok zor geçecek. Kısa zaman dilimi içerisinde çok çözüm üretebilecek bir durum söz konusu değil. Planlama yanlış hakem kadroları yanlış, FIFA listeleri yanlış... Bu yanlış ortam içerisinde yangın alarmına dönmüş olan bu süreçte çok net doğru adımlar atmak da mümkün değil.

        HATALARIN BEDELİ ÖDETİLMELİ

        Yapılması gereken şey; hata yapan hakemlere, yapmış oldukları hatanın bedeli ödetmek. Bunu yaparlarsa biraz daha kısa sürede önemli tedbir almış olabilirler. Bunun dışında işleri baya zor...

        Kuddusi Müftüoğlu'nun en büyük eksikliği bence kurulunun bugüne kadar oluşan MHK kurulları içerisinde kendisine yol gösterebilecek donanımlı ve deneyimli arkadaşlarının olması... Bu onun için büyük bir handikap. Kurul içerisinde kendisine yardımcı olabilecek tecrübeli, derbi maçları yönetmiş, bunların havasını teneffüs etmiş olan MHK üyeleri olmuş olsa, hatalar asgariye indirilmiş olabilirdi.

        Yabancı hakem uygulamasına karşı olanlardan biriyim. Ama bu hatalar böyle devam ederse... Yabancı hakem gelsin düşüncesini bu hakemler, maaselef daha fazla gündeme getirme konusunda çaba safediyorlar. Hakemler bu yönetimleri ile bu konusu daha fazla konuşma eğilimine iten kişiler olmaya başladılar. Bunu gündeme getiren de hatalar yapan hakemlerimiz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ