Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Trabzonspor Muharrem Usta: Bulunduğumuz durum çöküş dönemi - Trabzonspor Haberleri

        Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta, Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'nde, teknik direktörlüğe getirilen Hami Mandıralı için gerçekleştirilen imza töreninde yaptığı açıklamada, öncelikli olarak kulübün içinde bulunduğu durumu anlattı.

        Yaklaşık bir ay önce göreve geldiklerini ifade eden Usta, bu dönemde kulübü olabildiğince tanımaya çalıştıklarını ve analiz ettiklerini belirterek, "Kulübün hem ekonomik hem finansal durumunu, idari yapısını anlamaya çalışıyoruz. Çünkü Trabzonspor'un içinde bulunduğu durum gerçekten iyi tahlil edilmeye muhtaç. Adı doğru koyularak atılabilecek en doğru adımların atılmasını zorunlu kılıyor" dedi.

        Tam bir çöküş döneminde olduklarını kaydeden Muharrem Usta, şöyle devam etti:

        "İçinde bulunduğumuz durumun adı çöküş dönemi. Hatta ben buna 'büyük çöküş' diyorum. Ekonomik anlamda her açıdan olağanüstü zor şartlarda bir Trabzonsporumuz var. Hemen ikiz kardeşi sayılan sportif anlam aynı durumla karşı karşıya. Bu ikisinde sorun yaşıyor ve derinliği fazlasıyla bunu tanımlama ihtiyacı hissediyorsunuz. Altını çiziyorum, içinde bulunduğumuz durum çöküş dönemini andırıyor. Bundan sonraki adımları buna göre atmalıyız. Oyunculara, satın alınmış olan oyuncuların bonservislerine, sözleşmesi feshedilmiş oyunculara verilmiş olan ödeme planlarına, menajerliik ücretlerine göre, kulübümüzün acilen 200 milyon Türk lirasına ihtiyacı var."

        FUTBOLCU MAALİYETLERİ

        Kadroda ellerinde bulunan oyuncuların durumuyla ilgili detaylar veren başkan Usta, şunları kaydetti:

        "Sefa Yılmaz, İshak Doğan, Deniz Yılmaz, Soner Aydoğdu, Musa Nizam, Fatih Atik, Uğur Demirok (kirada), Alper Uludağ ve Serdar Gürler (sözleşme fesh)... Bu oyuncular bir dönem gelecek vadeden oyuncu diye kulübümüze alınmış olan ve bence alınırken de önemli oyuncular arasından seçilmiş gençlerimizdi ama Trabzonspor'da bunlar büyük oranda maalesef yok oldular. Bunların hiçbirini rencide etmeden her birinin değerli olduğuna inanarak toplam maliyetlerini aktarayım size, 120 milyon Türk lirası. Sefa Yılmaz 31 milyon. Peki 31 milyona mal olan Sefa Yılmaz bu ülkede transfer edilebilecek iyi oyunculardan biri mi? Herhalde öyle ki alındı ama biz Sefa'yı ne yaptık? Sefa bir yerde duruyor. Muhtemelen kendisi de çok üzgün. Biz bu gençleri unuttuk. Üstüne yenileri bir daha alındı, bir daha alındı. Ama maliyet işte 120 milyon liraya ulaştı.Bunların her birinin tekrar hayata kazandırılmaları gerektiğine yüzde 100 inanarak bunları söylüyorum. Yoksa biz de bir sürü transfer yapabiliriz."

        Usta, başka oyuncularla ilgili bilgiler de aktararak, şu ifadeleri kullandı:

        "Malouda'nın Trabzonspor'a maliyeti 19 milyon Türk lirası. Bosingwa 20 milyon lira, Janko 22 milyon lira, Constant 28 milyon lira. Dört isim sadece 90 milyon lira. Bunlar da olmadı yeni oyuncular aldık. Douglas, N'Doye, Marin... Sadece üçünün toplam maliyeti 66 milyon Türk lirası. Bütün bu rakamları toplayın, Trabzonspor'un içinde bulunduğu dev ekonomik çöküntünün nasıl ortaya çıktığının işareti bunlar. Bizim yerimizde siz olsanız bunları tekrarlamak üzerine hayatınızı sürdürür müsünüz? Trabzonspor'u böyle devam ettiremezsiniz. Olmadı yenisi, olmadı yenisi. O zaman sonuç bu işte. UEFA kapılarındayız. UEFA'yı ben IMF'ye benzetiyorum. Kötü değil bu tabii ki, UEFA kriterler koymuş."

        Bütün bunlara göre bir teşhis yapılması gerektiğini anlatan Muharrem Usta, "Benim bir numaralı teşhisim şudur; bir kulübün gerçek anlamda scout ekibi yoksa alacağı oyuncuları aylar öncesinden izlemiyor, doğru almıyorsa bunun bedelini ödemeye mahkumdur. Bana da 40 gün içinde 300 oyuncu adı geldi ama scout ekibi ya da Trabzonspor'un içinden bir tek oyuncu gelmedi. Böyle bir geleneğimiz yok. Kulüp dev bir sorunla karşı karşıya. Asla acele etmeyeceğiz, asla bu hataları yapmayacağız" diye konuştu.

        "İKİNCİ YARI GEÇİŞ DÖNEMİ"

        Göreve geldikten sonra 2,5 yıllık eylem planı ortaya koyduklarını belirten başkan Usta, şöyle devam etti:

        "Çöküş döneminden geçiş dönemine doğru bir yolculuğumuz var. Bu senenin ikinci yarısını geçiş dönemi olarak görmek zorundayız. Trabzonspor bizim en değerlimiz ve bir trafik kazasıyla yoğun bakıma düştü. Bir kaza geçirmiş, sağı solu kırılmış, bir sürü sorunu olan bir hastanın yarın ayağa kalksın, yürüsün deme şansımız var mı? Çile dönemindeyiz. Bunu bilmek zorundayız. Önce yüzleşeceğiz. Bu çile döneminden birlikte çıkacağız. Çile döneminde tüketim ekonomisi çalışmaz. Bitmişsiniz. Sabırlı olacağız ya da biraz önce söylediğim politikalarla devam edeceğiz, çöküş dönemi bitiş dönemine girecek."

        Asla burada bir "batak" politikası gütmediğini söyleyen başkan Usta, "Kimse böyle düşünmesin. Trabzonspor'un içinde bulunduğu durumu şeffaf olarak paylaşıyorum ki buna güç verin, yapılan hataları yapmayalım, burayı ayağa kaldıralım. Transfer diye gündemi ortadan kaldıralım. Bu dönemde kendi içimize doğru çekilip muhasebemizi yapıp, en az hasarla yoğun bakımdaki hastaya zarar vermeden çıkmalıyız. Doktorluğun ilk kuralı önce zarar vermemektir" şeklinde görüşlerini aktardı.

        Mevcut kadrodan yeni transferler yapmış gibi oyuncular çıkarmaları gerektiğini kaydeden Usta, "Eksik bölgelerimiz var, bunu biliyorum ama alarak nereye kadar gideceğiz. Bu kadar oyuncu nasıl bir anda değersiz olabilir. Bunlar içinden yeni transfer olarak yok mu çıkaribileceğimiz? Bu nedenle Hami hocayla yeni bir yolculuğa çıkıyoruz. Hocaya, 'sen de benim kadar, benden çok Trabzonsporlusun' dedim. Uzun zamandır dertleşiyoruz, konuşuyoruz. Oyuncuları paylaşıyoruz, masaya yatırıyoruz. Onun geldiği dönemde kenarda oyuncular vardı ama o oyuncular keşke satılmasaydılar, yüksek bonservis bedelleri ile satıldılar. Keşke Henrique, Adrian devam etseydi."

        TRANSFER AÇIKLAMASI

        "Çok zorunlu olmazsa transfer yapmayacağız" diyen Muharrem Usta, "Belki bir kişi, takasla yapabiliriz ama sezon sonunda revizyona ihtiyaç var. Scout ekibiyle düzgün tarayarak, sezon sonu en yüksek isabetle gelecek sene yükselme dönemine geçiş yapmalıyız" ifadelerini kullandı.Başkan Usta, oyuncuların alacakları konusunda şubat ayından itibaren düzenli ödemelere geçeceklerini kaydetti. Başarıyı hep birlikte yakalayacaklarını belirten Usta, şunları kaydetti:"Hami hocanın sırtında değil bu başarıyı veya başarısızlığı yakalamak. Geleceğiz sezon sonu tekrar oturacağız. Şimdi ne yapıyoruz, bir sene daha devam ediyoruz, edeceğiz. Sezon sonu oturacağız. Çeşitli sorunlarımız var, planları birlikte yapacağız. Hocamızın sağında solunda, her tarafında olacağız. Hami hocama başarılar diliyorum. Sadi hocam geldiğimizde altyapının başındaydı, onunla devam ettik. Altyapıyı istiyor, hep özlüyor. Onun da elinden gelenin en iyisini yaptığından eminim."Trabzonspor'un sezon başında futbolcu bütçesinin vergiler dahil 155 milyon lira olduğunu vurgulayan Usta, "Güncel rakam ise 100 milyon liradayız. Hedef 100 de değil, yaklaşık 85 milyon liralar" değerlendirmesinde bulundu.

        "Transfer mümkünse yapmayacağız" diyen Muharrem Usta, sözlerini şöyle tamamladı:"Belki sol bekte takas yöntemiyle ücret ödemeden değiş tokuş yapabiliriz. O da olmak zorunda değil, olabilir. İkincisi santrfor bölgesi. Dünyada kimse ara dönemde iyi oyuncusunu vermez, çok da isabetli transfer olmaz. Bizde ismi geçen değerli bir oyuncu var Trabzonlu Muhammet var. Bizimle de Trabzonspor ile görüşmeleri var. O konuda da kesin olarak sonuca varılmış herhangi bir şey yok. Teknik heyetle bugün konuşacağız yine. Bugün belki solbekle veya öyle bir şey olabilir, hiçbirisi de olmayabilir. Keşke Trabzonspor'un derdi 2-3 tane oyuncu olsa da alsak bitirsek. Bu kadar da basit olsa."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ