Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Dünya Kupası 2010 En kötü anılar! - Futbol Haberleri

        Dünya kupaları tarihi, ''utanç maçı'' olarak anılan Almanya-Avusturya maçı, Kolombiyalı futbolcu Escobar'ın kendi kalesine gol attığı için öldürülüşü, Fransız Zinedine Zidane'ın final maçında rakibine kafa atması, Maradona'nın açıklamaları ve birçok oyuncunun karıştığı kavgalar gibi tatsız anıları da barındırıyor.

        Kupa tarihinin hoş olmayan anılarından bazıları şöyle:

        1938: BREZİLYA-ÇEKOSLOVAKYA KAVGASI

        Kupanın favorilerinden Brezilya ve Çekoslovakya takımları arasında oynanan çeyrek final maçı, güzel futbolla başladı daha sonra toplu kavgaya dönüştü.

        Brezilyalı Machados ve Çek Jan Riha kavga ettikleri için, Brezilyalı Zeze de rakibi Oldrich Nejedly'nin bacağını kırdığı için oyundan atıldı. Kavgada 5 oyuncu da yaralanırken, ikisi vücudundaki kırıklar nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Maçı 2-1 Brezilya kazandı.

        1954: BERN MUHAREBESİ

        Dünyanın en iyi takımı olarak görülen Puşkaş'ın Macaristan'ı bir diğer favori Brezilya ile karşılaştı. 3 oyuncunun oyundan atıldığı çok sert geçen maçtan sonra takımlar tüm kadrolarıyla kavgaya girdi. Soyunma odası koridorlarında teknik adamlar, doktorlar ve yöneticiler bile kavga etti. Maçı Macaristan 4-2 kazandı.

        1962: SAKAT BIRAKAN MÜDAHALE

        1962'daki kupa, sahalarda eşi benzeri görülmemiş sertlikte bir müdahaleye sahne oldu. SSCB-Yugoslavya maçında, Yugoslav Muhamed Mujiç'in müdahalesiyle Sovyet Eduard Dubinski'nin bacağı kırıldı ve Dubinski sakat kaldı. SSCB'nin 2-0 kazandığı maçta hakem, Mujiç'e o dönem sarı kart yerine geçen uyarıda bile bulunmadı.

        1982: UTANÇ MAÇI: ALMANYA-AVUSTURYA

        İspanya'da oynanan kupada gruplardaki Almanya-Avusturya maçı tarihe kara bir leke olarak geçmesinin yanında futbolda kural değişikliğine gidilmesine yol açan maçlardan biri oldu.

        Almanya, Avusturya, Cezayir ve Şili'den oluşan grupta Cezayir ilk maçta Almanya'yı 2-1 yenerek kupada bir Avrupa takımını yenen ilk Afrikalı takım oldu. Grupta son maç Almanya ve Avusturya arasında oynanacaktı.

        Cezayir, Şili maçını bir gün önce oynayıp kazanmıştı. Almanya'nın Avusturya'yı 1-0 ya da 2-0 yenmesi halinde, Almanya ve Avusturya averajla Cezayir'in üzerinde yer alacak ve Cezayir elenecekti. Almanya'nın 3 ya da daha farklı kazanması halinde Avusturya, maçın berabere ya da Avusturya galibiyetiyle bitmesi halinde Almanya elenecekti.

        Maçta Almanya 10. dakikada Horst Hrubesch'in golüyle 1-0 öne geçti ve iki takım maçın böyle bitmesi için elinden geleni yaptı. Golden sonra iki takım oyuncularının topa amaçsızca vurdukları görüldü. Topun hakimiyetini elinde bulunduran takım kendi sahasında paslaşıyor, yakınlarına rakip oyuncu geldiğinde topu kalecilerine atıyorlardı. O dönemde ''geri pas'' kuralı yoktu ve kaleci takım arkadaşlarından gelen topu eliyle kontrol edebiliyordu. Bunun dışında maç kimsenin olmadığı boş bölgelere atılan uzun toplarla geçti ve ciddi bir gol pozisyonu olmadı. Oyunda çaba harcayan tek oyuncu Avusturyalı Walter Schachner oldu.

        Maçı izleyenler iki takıma da tepki gösterdi. ARD televizyonu yorumcusu Eberhard Stanjek, maçın bir bölümünden sonra yorumlamayı bıraktı. Avusturyalı spiker Robert Seeger, izleyicilerin televizyonlarını kapatmalarını istedi.

        Gijon'da oynanan maçta İspanyol taraftarlar da boş durmadı ve ''dışarı, dışarı'' tezahüratlarında bulundu. Kızgın Cezayirli taraftarlar, oyunculara kağıt para attı.

        Maç, beklendiği gibi 1-0 Almanya'nın galibiyetiyle bitti ve Cezayir elendi.

        Maçın ardından FIFA, kural değişikliğine gitti ve gruplarda son maçların aynı saatte oynanmasına karar verdi.

        1994: KENDİ KALESİNE GOL ATAN ESCOBAR ÖLDÜRÜLDÜ

        Kolombiya'nın sağ beki Escobar, 22 Haziran 1994'teki ABD maçında kendi kalesine gol atarak ülkesinin elenmesine yol açmıştı. Escobar, 2 Temmuz 1994'te Kolombiya'nın Medellin kentindeki bir barda vurularak öldürüldü. Escobar'a 12 kez ateş eden katilin her ateş edişinde ''gol'' diye bağırdığı belirtildi.

        Cinayetin arkasında Kolombiya lehine büyük miktarda bahis oynayan uyuşturucu kaçakçılarının olduğu sanılıyor.

        2006: ZİDANE, MATERAZZİ'YE ATTIĞI KAFAYLA KUPAYA VEDA ETTİ

        2006 finalinde Fransız Zinedine Zidane uzatma dakikalarında İtalyan Marco Materazzi'ye kafa atarak kırmızı kart gördü. Skor 1-1 iken uzatmaların bitimine 10 dakika kala oyundan atılan Zidane, Materazzi'nin annesine küfrettiğini söyledi. Kupayı, penaltılarda 5-3 üstünlük sağlayan İtalya kazandı.

        1982-1994: MARADONA

        Dünyanın en iyi oyuncusu olarak gösterilen Arjantinli Diego Armando Maradona, oynadığı her Dünya Kupası'nda hem iyi futboluyla hem de yaptığı hoş olmayan hareketlerle gündemde kaldı.

        1982'de Brezilyalı Batista'nın hayalarına tekme attığı için sarı kart gören Maradona, 1986'da İngiltere'ye eliyle attığı gol için ''Tanrının Eli'' nitelemesini kullandı.

        1990'da Arjantin milli marşını ıslıklayan İtalyanlara ağır küfürler eden Maradona'nın, 1994'teki kupada doping kontrolü pozitif çıktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ