Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig 10 yabancı, ne getirir ne götürür? - Futbol Haberleri

        HTSPOR.COM / ÖZEL HABER

        Türkiye Futbol Federasyonu uzun süren tartışmaların ardından bombayı patlattı ve Süper Lig'de oynayacak yabancı oyuncu sayısını 6+2'den 6+2+2'ye çıkarttı. Yeni çıkan karar uyarınca yabancılardan en fazla 6'sı aynı anda sahada mücadele edebilecek, 2'si kulübede oturacak, diğer 2'si ise kadroda bulunamayacak. 3 büyükler hemen hemen her fırsatta yabancı sınırının arttırılmasını isterken Anadolu kulüpleri ise bu karar karşısında şaşırdı.

        Birçok çevre bu kararı Türk Futbolu'nun temeline koyulan bir dinamit olarak nitelendirirken, bazı çevreler ise bu uygulamanın olumlu sonuçlar doğurabileceğini söylüyor.

        Biz de HTSPOR.COM olarak işin mutfağına girdik ve o yabancı oyuncuları çalıştıracak ve oynatacak olan teknik direktörlere en çok merak edilen soruyu sorduk: "Sizce bu karar yarar mı getirir, yoksa zarar mı?"

        İşte aldığımız yanıtlar...

        HİKMET KARAMAN

        "DENEMEK LAZIM"

        Bu karar kulüplerin nasıl kullanacağıyla ilgili bir durum. Süper Lig'de takımlarda çok fazla yabancı vardı ve bunlar elde patladı. Bunları kurtarmak için zorunlu bir karardı. Bir diğer faktör de yerli oyuncuların fiyatları tavan yapmıştı, bunu bir şekilde dengelemek gerekiyordu. Bu kararla birlikte her futbolcu ederini bulacaktır. Bu karar aynı zamanda ekonomik olarak kulüpleri de rahatlatacaktır. Yerlilerin fiyatları çok uçmuştu. Ancak bu kararın sağlıklı olup olmadığını anlamak için en az 2-3 sene denenmesi gerekir. Bu kararın zarar getirip getirmeyeceği de bu vadenin sonunda belli olacak. Bir kere Avrupa'da bizi temsil edecek takımlar açısından çok önemli bir karar. Rakibin 10 yabancısı var sen 5 yabancıyla çıkıyordun sahaya. Bir kere daha oynamadan maçı kaybediyordun. En azından bu karar dezajantajı avantaja dönüştürdü. Bu kararın kulüplerin transfer programını da etkileyeceğini sanmıyorum. Hepsinin lehine olacağı kesin. Çünkü göndermek istedikleri yabancıları bile gönderemiyorlardı bu yüzden. En azından Beşiktaş bu işe çok sevinecek.

        YILMAZ VURAL

        "2 GENCİN ORTAYA ÇIKMASINA ENGELDİR"

        Takımlarımızda 10'dan fazla yabancı futbolcu var ve tamamen takımların istedikleri bir karar olmuştur. Kulüplerin yabancı futbolcular ile uzun süreli sözleşmesi olduğundan ve elden çıkarmaları zor olduğu için ekonomik bir kayıp olacaktır. Bu karar 2 tane genç kardeşimizin ortaya çıkması adına engeldir ve gençlerin önünü kapatacaktır. A Milli Takım olarak düşündüğümüzde de Türk futbolu adına yanlış bir karardır. Hedefleri büyük olan takımlar tabii ki de bu transferi yapar ama bizde burda olduğu kadar.

        GÜVENÇ KURTAR

        "DİLİMİZDE TÜY BİTTİ"

        Bu karar 20'ye kadar çıkar. Türkiye'de futbolcu yetişmediği sürece bu haklı bir karardır ama belli seviyede tedbir alınmalıdır. Burada önemli olan iyi oyuncu sayısını arttırmak yani yeni genç oyuncular yetiştirmek. Bunun gerçekleşmesi için de altyapınızın iyi olması lazım. Biz havanda su dövüyoruz. Türk oyuncuların bir kere tecrübe eksikliği var. Dilimizde tüy bitti söylemekten. Bir futbolcu bir sezonda 30 maç mı oynar kardeşim. Bu işten kimse anlamıyor. Yalan yanlış işlere bakan bilgisiz insanların yönlendirmesiyle iş yapıyorlar. 52 haftada bir futbolcu nasıl 30 maç oynar. Avrupa'daki adamın 4 yılda edindiği tecrübeyi Türk futbolcusu 10 yılda edinemiyor. Ben Süper Lig'de takım çalıştırsam, elki alırdım bu kontenjanın tamamı kadar. Eğer futbolcu yetiştiremezsen bu sayı daha da artar. Arkadaş; iyi futbolcu bulamazsan yerli yani elbette gidip dışarıdan alacaksın. Buna bir kriter getirmek gerek. Paralar havaya uçuuyor yoksa. Artık kasaya giren miktar da arttı çünkü. Mesela İngiltere'de yabancı alırken kulüp bakıyor, en az %75 oranda milli maç oynama şartı var yabancıda. Bence biz Brezilya hariç, oyuncu alırken bu kritere bakmalıyız. Ben görüyorum lat liglerde çok iyi oyuncular var ama tecrübeleri yok. Tecrübe olmayınca da gelsin yabancı mantığı çıkıyor ortaya.

        GİRAY BULAK

        "FEDERASYON HATALI"

        Bu karar Türk futboluna zarar getirir. 80 milyonluk ülkemizde 40 milyon genç var. Herkes gencine iş yaratırken biz önünü kesiyoruz. Kalitesiz yabancılarla doldurduk ligimizi. Biz 3 yabancıya indirsek bu sayıyı dünyaya oyuncu pompalarız. Ama ne yazik ki böyle olumsuz kararlarları alabiliyoruz. Yöneticiler yabancı hakkını sonuna kadar kullanmak istiyor, hoşlarına gidiyor çünkü. Ne oluyor ondan sonra işe yaramaz adamları dolduruyorlar takımın içine. Ben kullanmam. Eğer siz oyuncu yetiştiremezseniz kaliteli yerlilerin parası da artar elbette. Bir Arda yetiştirirsin satarsın. Ama diğer düzende 100 Arda'n olur satarsın. Ucuz da olur. Burada hatalı kural koyuculardır kesinlikle. Federasyonda bu kararı kim aldıysa hatayı onda aramak gerek.

        RIZA ÇALIMBAY

        "YERLİ OYUNCU HADDİNİ BİLİR"

        Bu alınan kararın yararı olduğu gibi zararları da var. Bu büyük takımların işine yarar. Büyük takımlar iyi maddi olanaklara sahip olduğu için en iyi yabancıyı getirir ve yarar sağlar. Ama bu şart Anadolu takımları için geçerli değil. Fakat bu kararın belli şartları da olacak sanırım. Anadolu küleplerin bu kontenjanı sonuna kadar kullanacağını hiç ama hiç sanmıyorum. Anadolu takımları 6 tanesini zor alıyor 10 taneyi nasıl alacak? Çıkıp hem ucuz hem de kaliteli oyuncu bulmak çok zor. Kaliteli oyuncu gelirse bu kararın faydası ortaya çıkabilir ancak. Böylece rekabet başlar yerli ile yabancı arasında. Yerli oyuncu da haddini bilir en azından. Milli Takım için de faydalı olabilir bu karar. Bana kalırsa bizim oyuncular da gitmeli yurtdışına. Ama bunu ne yazık ki beceremiyoruz. Bu karar ancak kaliteli ve genç yabancı oyuncuyu bulup çıkartıp, yüksek fiyatlara satarsanız Anadolu takımlarına fayda sağlar.

        Bu haberin FSEK ve Basın Kanunu'ndan doğan her türlü hakları Haberturk.com/HTspor.com'a ait olup, izin alınmaksızın kısmen veya tamamen kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ