Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Galatasaray Galatasaray yöneticisinden İbrahimovic açıklaması - Galatasaray Haberleri

        Radyospor'a konuşan Galatasaray'ın Hukuk İşlerinden Sorumlu yönetim kurulu üyesi Sedat Doğan, çarpıcı açıklamalar yaptı.

        Doğan, “Ali Tanrıyar döneminde hatırladığım bu tür bir başarı vardı. 11 branşta, erkek basketbol hariç şampiyon olunmuştu. Bunla kıyaslanacak bir dönemdeyiz. Önümüzdeki yıl değişik branşlarda 8-9 takımımız Şampiyonlar Ligi’nde Türkiye’yi temsil edecek. Bu sporlarda emek harcayan teknik heyet ve sporcuları kutluyoruz. G.Saray futbol değil, spor kulübüdür, bunu da bu seneki başarılarla ispatlamış olduk. Önümüzdeki hafta değişecek olan yönetim açısından da konuşursak, herkesin fedakarlıkla işin ucundan tuttuğu bir yönetimdi. Ben de bu arkadaşlarla çalıştığımı için onur duyuyorum” dedi.

        “FATİH HOCA, TEKNİK HEYET VE YÖNETİM UYUMLA ÇALIŞTI"

        Başarıda süreklilik kaygıları olmadığını ifade eden Doğan, bu konuda basında çıkan haberlerin

        taraftarlarını yanlış yönlendirdiğini ifade ederken, “Birileri ortaya bir şeyler atıyor, sonra o haber gerçekmiş gibi, 400-500 internet sitesinde yayılıyor. Ortada kavga gürültü varmış gibi gösteriliyor ancak Galatasaray’da böyle şeyler olmadı. Fikirlerin çeşitliliğinden zenginlik çıkartan bir camiayız. Son yıllar için konuşmuyorum, 108 yıldır bu böyle. Fatih hoca, teknik heyet ve yönetim de ciddi bir uyumla çalıştı bu sene ve başarılı olduk. Bunu devam ettirmemek için bir neden yok. Çok çalışmak, uyum, fedakarlık bunlarısağladı. Yine aynı şeyler olursa, başarılı olmamamız için bir neden yok” dedi.

        “3 TEMMUZ SÜRECİ NEDENİYLE BAŞVURU ERTELENDİ"

        TFF’nin uygulamaya devam edeceği 6+0+4 yabancı sınırlaması hakkında konuşan Doğan, “Başkanımızın bu yöndeki sözlerini bir tehdit gibi algılamak doğru değil. Bir çok cümle kuruyor biz de kendi aramızda konuşurken, bunun bilinçli bir karar olmadığı üzerinde duruyoruz. Bazı takımları yaralayacak karar olmasından ziyade, bazı bilgilerin, bazı şeylerin yeterince incelenmemiş olmasından bu kararın alındığı konuşuldu. G.Saray olarak biz iki sene önce daha yeni seçildiğimizde yabancı futbolcu konusunda hukuki bir inceleme yaptık. Ancak o dönemki karışıklıkta, 3 Temmuz süreci ve Play-off gibi konular, sezon içi sıkıntılardan dolayı yeni bir tartışma yaratmak istemedik. Yapmış olduğumuz açıklamayı geçen yıla bıraktık. Mayıs ayı başında TFF’ye bir dilekçe verdik ve yabancı sınırlaması henüz tartılmıyorken yaptık bunu” dedi.

        Verdikleri dilekçenin AB üyesi ülkelerde yaşayan futbolcuların, Türk statüsünde oynaması hakkında

        olduğunu ifade ederek sözlerine devam eden Doğan şunları söyledi: “AB ile Türkiye arasında devletler arası antlaşmalar var. Anlaşma değil antlaşma diyorum özellikle. Bunlara

        tüm kurumlar bağlı. Gümrük Birliği de bunun sonucudur mesela. Şimdi burada da buna benzer bir durum var. 12 Eylül 1963 yılında AB Ekonomik topluluğu ile Ankara antlaşması imzalandı. 1970’de sanıyorum 19Aralık’ta da ek protokol imzalandı. Mealen bu anlaşmaya bakarsak Ankara Antlaşması gereği ne Türkiye ne de AB ülkeleri vatandaşlarına uyrukluk dolayısıyla ayrımda bulunamıyorlar. Örnek verecek olursak Türkiye’de sadece petrol sektöründe sadece Türk vatandaşlarının çalışmasına izin veriyor varsayalım; ama buna rağmen 1963 protokolü ve ortaklık konseyi nedeniyle, AB vatandaşlarını da bu sektörde Türk vatandaşı gibi değerlendirmek zorundasın. Bu ayrımcılığı AB vatandaşı için yok etmek zorundasınız. Bunun karşılığı da aynı şekilde. Futbolda Nihat Kahveci kararı da bunun örneği.”

        “NİHAT KAHVECİ KAZANMIŞTI"

        Kahveci’nin bu hakkı elde etme sürecinden bahseden Doğan, “Nihat, İspanya Futbol Federasyonu’na

        ‘benim ülkemle AB arasında bir antlaşma var ve beni yabancı değil AB statüsünde kabul etmeniz lazım’ dedi. İspanya Federasyonu ret etti, sonra oradaki spor mahkemesine başvurdu, o da anlamadı. Bu konu Devletler Hukuku’nu ilgilendirdiği için algılamak da kolay değil. Nihat sonra Avrupa Adalet Divanı’na başvurdu. Ve ihtisas alanı bu tip konuları çözmek olan Avrupa Adalet Divanı da; 'Nihat haklıdır, Türkiye ile AB arasında bu konuda imzalanan 3 belge vardır, özellikle Ankara antlaşmasının 10. Maddesi bunu söylüyor' demiştir. 11. Madde'de ise Türkiye aynı hakları AB vatandaşlarına sağlamayı vaat ediyor. Türkiye ile AB arasında böyle bir anlaşma var ve size ‘ayrımcılık yapamazsınız’ diyor' ifadelerini kullandı. Nihat Kahveci dışında, İbrahim Kutluay örneği ve Rus oyuncuların da benzer bir antlaşması olduğunu vurgulayan Doğan şöyle devam etti: “Hükümetimiz yıllardır serbest dolaşım için, vizesiz gitme gibi konular için çalışıyor. Bunların hepsi bizim talep ettiğimiz haklar. Konu Avrupa Adalet Divanı’na yansıyınca Türkiye lehine karar çıkıyor. Hollanda, Almanya, Fransa’da ve bir çok AB ülkesinde bunun örnekleri var. AB mahkemeleri bu konuda net bir tutum içindeler.”

        TÜRKİ CUMHURİYETLERDEN GELEN OYUNCU ÖRNEĞİ

        “TFF’yi bu konuda çok suçlamak istemiyorum” diyen Doğan, bunun bir ihtisas mevzusu olduğunu ifade ederken, ince bir gönderme ile TFF Kurulları’nın bu konuda bilgisi olmadığını ifade etti.

        6+2+2’ye bağlı kalın TFF’den taleplerini dile getiren Doğan; “Biz söyleyince kolay anlaşılıyor ama ihtisası hukuk olmayanlar için kolay ulaşılacak bilgiler değil bunlar. TFF’yi bu konuda çok suçlamak da doğru değil. Ancak TFF’nin bu konuda akılcı bir çözüm bulacağını düşünüyoruz. Biz zaten ‘yabancı sınırlaması kalksın’ başvurusu da yapmadık. İlk başta aldığınız karar olan 6+2+2’ye bağlı kalın, görmediğiniz de bir husus var, bütün kurumların tabii olduğu uluslararası anlaşmalar var, sizin buna uymanız lazım, sadece AB vatandaşları için bu sınırı kaldırın dedik. Şuan TFF, Türki cumhuriyetlerden gelen oyuncuları T.C. vatandaşı olarak kabul ediyor, bunun örnekleri var. Sonuçta TFF’nin akılcı çözüme ulaşması lazım” şeklinde konuştu.

        “TFF ULUSLURARASI BİR ANTLAŞMAYI ÇİĞNEMEZ"

        Diğer tüm federasyonların da bu kararı alması gerektiğini ifade eden Doğan, “Siz bu antlaşmaları

        kullanmazsanız, karşı taraf da size verdiği imtiyazları uygulamaz. TFF’nin içerideki incelemesini yeterli

        hızda yapılıp yönetim kuruluna sunulduğunu sanmıyorum. Biz Galatasaray olarak bir çok şeyi toz

        kaldırmadan, rencide etmeden yapmaya çalışıyoruz. Biz bunu zamanında ilettik ama yönetim kurulu

        gündemine girdiğini sanmıyorum. Onlar için de yeni bir konu. Ben biliyorum konuyu ama oradaki hukukçu kardeşlerin bu konuda bilgi birikimi olmayabilir. Belki TFF yönetimi bir üniversiteye sundu ve görüş bekliyor, sonra onaya sunacaklar belki. Ancak transfer sezonu geldiği için bu konudan haberdar olmadan karar alabileceği için iş zaman açısından sıkıntıya girdi. Hızlıca bu kararın gözden geçirilmesi lazım. Bunun hızlıca hallolacağını düşünüyorum. Sonuçta TFF uluslararası bir antlaşmayı çiğneyecek harekete girmeyecektir. Bu durum, Türklerin de gelecekte haklarının elinden alınabileceği bir ortam oluşturabilir. TFF’nin 1-2 hafta içinde Avrupa Birliği açısından kuralları düzene sokacağını düşünüyorum” diye konuştu.

        "BENİM EKONOMİK ÖZGÜRLÜĞÜMÜ NASIL ENGELLERSİN?"

        Artık endüstriyel futbolun yaşandığını ve 20 sene öncesinden farklı durumda olduklarını söyleyen Doğan, “Şimdi 10 kontrat hakkı veriyorsunuz; 6+0+4 olarak adlandırılıyor bu. Kulübede kimse yok, 4 yabancı tribünde oluyor. Şimdi kadronuzda bulundurabileceğiniz AB üyesi hariç 10 yabancı ile 30 yabancıyla sözleşme serbestliği arasında fark yok. Ben belki 15 tane Brezilya’dan gelecek vadeden oyuncuyla sözleşme imzalayacağım ve onları yetiştireceğim, sonra belki oynatacağım belki oynatmayacağım ve satacağım. 10 sözleşme ile serbestliğimi elimden alıyorsun. ‘6+4 kuralı uygular, yine istediğin kadar sözleşme yapabilir ama 10 futbolcuyu bildirirsin, 1 yıl içinde de bunu değiştirmezsin’ dersin, bunu anlarım. Ben kiralıyorum adamı kadromda değil belki, benim ekonomik özgürlüğümü sen nasıl engellersin? Sözleme hakkı anayasal bir haktır. Bunları yerli yerine koymak lazım. Sadece futbol değil, diğer branşlarda da bunları düzene sokmak, ekonomik gerçeklere ayak uydurmak gerekir” diye konuştu.

        “AB oyuncuları da başvuracak” 6+0+4 kuralı uygulanırsa, kulübün nasıl bir tutum sergileyeceği sorusuna “Verilmemiş karar hakkında konuşmak olmaz” diyen Doğan, ancak Sneijder, Amrabat, Melo, Muslera ve diğer yabancılarının da TFF'ye AB üyesi oyuncuları hakkındaki başvuru için, bireysel başvuru da yapacaklarını kaydetti. Doğan bu konuda şunları söyledi; “Bir başkanlık ve yönetim seçimi var önümüzde. Bundan sonra TFF kararı hakkında yeni yönetim karar verecek. Bizim başlattığımız prosedürün devam etmesini istiyoruz ancak karar uygulanmazsa, bireysel başvurular da söz konusu olacak. Galatasaray’ın TFF’ye yol gösterici bir başvurusuydu bu. Ancak asılolan futbolcular da başvuracaktır. AB vatandaşı olan futbolcularımız, diğer branşlardaki sporcular, başka takımda oynayanlar içinde geçerli, bireysel başvuru yapabilirler. TFF kararı bu yönde olursa, Tahkim’e de gidilecektir. Ama kararın bu yönde kalacağını düşünmüyorum.”

        "MESUT ÖZİL YETİŞİYOR"

        Bu kararın milli takıma etkisi hakkında da yorumda bulunan Doğan, “Bu bir altyapı problemi. Almanya’da Mesut Özil, Nuri gibi Türk oyuncular yetişiyor, yani bu durum Türklükle alakalı değil, altyapı ile ilgili” derken, “ Altyapı geliştirme adına biz ne kadar teşvik ediliyoruz? Örneğin Türkiye’de sponsorluk yasası var ama çalışmıyor. Bir bina için sponsorluk yapacaksınız, yapmadan da, yaparken de, yaptıktan sonra da onaydan geçiriyorsunuz, bu bezdiren bir olay. Bir sporcuya kişisel olarak sponsor olmak istesem rahatlıkla yaparım ama bunu yapanlar büyük fedakarlıkla yapıyor. Türkiye’de bu nedenle yeterli sayıda sporcu yetişmiyor. Devlet bunun altyapısını sağlamalı. Devlet ve federasyonlar karar alacak sonra kulüpler gerekeni yapar, ancak altyapısı yok bunun. Diğer ülkelerde bu sorun yok. Türklerin futbola yeteneği yok diyebilir misin? Almanya’da yetişiyor, sonra biz transfer ediyoruz” ifadelerini kullandı.

        Son gelişmelerin transfer çalışmalarını etkilemediğini ifade eden Doğan, “12 ay transfere hazırlanan bir takımız. Chedjeou ile ocakta anlaşmıştık mesela. 10 kontratımız var şuanda ve hukuk neyi gerektirirse, bunu yapacağız” dedi.

        SELÇUK VE BURAK'A ÖVGÜ

        Doğan, AB üyesinden gelecek oyuncuların çok kaliteli olacakları garantisinin olmadığını ifade ederken,

        “Selçuk, Burak bence Avrupa’nın ilk 100 oyuncusu içinde. Türk – Avrupalı diye ayırmamak lazım. Türklerin burada olması bizi mutlu eder. Galatasaray olarak biz üst kalitede oyuncuları kadromuza katıyoruz. Bu kulüp stratejisiyle alakalı bir durum. 2 senedir söylüyoruz, Şampiyonlar Ligi Kupası’nı Türkiye’ye getirmek istiyoruz ve çalışmalarımız bu yönde” dedi.

        "GALACTİCOS DEDİLER"

        Transfer çalışmaları hakkında bilgi vermekten kaçınan Doğan, “Transfer futbol komitesiyle alakalı bir

        durum. Benim şahsi düşüncem, bir kulübün transfer yapması önemli değil. Taraftar açısından bakınca, sen sezon sonunda ne yaptın, şampiyon oldun mu, bunlar önemli. 2 sene önce Semih Kaya’yı kim tanıyordu? Biz yetiştirdik, taraftarımız da bağrına bastı. Şu rakip bunu aldı, biz de alalım gibi bir yarışma zihniyetimiz yok. Bizim için önemli olan takım planlaması, en iyi maliyetle en iyi oyuncuların gelmesi. Bazen dünyanın en iyi oyuncularını alırsınız başarısız olursunuz. Galacticos deniyordu Real Madrid için ancak başarısız oldular.”

        İBRAHİMOVİC İDDİASI

        Burak, Muslera’ya gelen teklifler hakkında da konuşmaktan kaçınan Doğan, Ibrahimovic iddiası hakkında ise “Bunlar gösteriyor ki; artık G.Saray her şeyi yapacağını ispatladı. Bu G.Saray’ın marka gücünün bir göstergesi. Taraftarımızın buna inanması da iyi bir psikolojik hava, ama transfer konusunda bilgi verecek durumda değilim” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ