Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Fenerbahçe Fenerbahçe'de tarihi kongre - Fenerbahçe Haberleri

        Fenerbahçe Kulübü'nün seçimli olağanüstü genel kurul toplantısında ilk gün sona erdi.

        Hulusi Belgü'nün ihracı kaldırılmadığı için aday olamıyor. Barış Aksen de adaylığını açıkladı. Ancak yaptığı konuşma sırasında adaylıktan vazgeçtiğini ifade etti. Böylelikle seçime 3 aday giriyor. Aziz Yıldırım, Mehmet Ali Aydınlar ve Yamen Uzun başkanlık için yarışacak.

        Ülker Sports Arena'da gerçekleştirilen genel kurul, Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Abdullah Kiğılı tarafından açıldı. Gündemin ilk maddesi gereği Kongre Divan Başkanlığı seçimi yapılırken, verilen tek önergeyle, Vefa Küçük başkanlığındaki kurul, oybirliğiyle seçildi.

        Seçimin ardından bir konuşma yapan Küçük, Fenerbahçe'nin kongreden daha da güçlenerek çıkmasını temenni ederek, "İnşallah iki gün sürecek kongre, kulübümüze yakışır bir intizam içinde geçer. Kongremizin, tarafsız, sakin, adil şekilde geçmesi için elimizden gelen bütün gayreti sarf edeceeğiz. Aynı gayreti adaylarımızdan ve sizlerden de beklediğimi ifade etmek istiyorum" dedi.

        Mevcut başkan Aziz Yıldırım, kongrenin başlangıç saati olan 10.30'da salona girerken, diğer adaylardan Mehmet Ali Aydınlar, başlangıca 5 dakika kala 15 korumasıyla geldi.

        Aziz Yıldırım, içeri girdiğinde salondaki üyelerin büyük bölümü alkışlarla tezahüratlar yaptı. Kongre üyelerini selamlayan Yıldırım, daha sonra yönetim kurulu üyeleriyle beraber yönetim masasına oturdu. Yıldırım ve yönetim kurulu üyesi Mithat Yenigün, masa üzerinde bulunan Süper Lig 2010-2011 sezonu şampiyonluk kupasını beraber tutarak masanın önüne koydular.

        "İYİ Kİ DOĞDUN BAŞKAN" TEZAHÜRATLARI

        Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, bugün 61 yaşına giren başkan Aziz Yıldırım için salondan sürpriz bir doğum günü kutlaması yapıldı.

        Kongre üyelerinin bazıları bir anda "İyi ki doğdun başkan" şeklinde tempo tutarken, Yıldırım, bu sürpriz karşısında ayağa kalkıp üyeleri selamladı.

        KUPA MASADA

        Fenerbahçe Futbol Takımı'nın sonrasında "3 Temmuz" süreci yaşanan 2010-2011 sezonunda elde ettiği Süper Lig şampiyonluğunun kupası yönetim kurulu masasına konuldu.

        Diğer genel kurullarda olduğu gibi kongre salonunda başkanlık divanının önüne sarı-lacivertli takımların bütün branşlarda kazandığı kupalar sergilenirken, 2010-2011 şampiyonluk kupası yönetim masasında yer aldı.

        Kongreye gelenlere salona girişte Aziz Yıldırım döneminde yapılan tesisler, alınan sportif başarılar ve ekonomik atılımların yer aldığı kitapçığın yanı sıra, gazeteci Yılmaz Özdil'in "Fenerbahçeli olsam" başlıklı yazısı dağıtıldı.

        GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

        Kongre için Ülker Sports Arena'nın girişinde ve içinde geniş güvenlik tedbirleri uygulandı. Çok sayıda çevik kuvvet aracı salonun yakınında konuşlanıp çevrede önlemler alırken, kongre üyesi kartı bulunmayanlar salona alınmadı. Başkasının kartlarıyla girmek isteyenlerde tespit edilip engellendi.

        MEDYANIN İLGİSİ BÜYÜK

        Önceki günlerde, başkan adayları Aziz Yıldırım ve Mehmet Ali Aydınlar arasında sert atışmaların yaşanmasıyla gerginliği artan kongreye medyanın ilgisi büyük oldu. Çok sayıda basın mensubu, kongrede yaşananları haberleştirmek için salonda kendilerine ayrılan yerde hazır bulundu. Sarı-lacivertli kulüpten dün yapılan açıklamada, başvuruda bulunan toplam 214 medya mensubunun akreditasyonunun gerçekleştirildiği bildirilmişti.

        STATTAN ARENA'YA SERVİS

        Fenerbahçe Kulübü, olağanüstü seçimli genel kurul için üyelere ulaşım kolaylığı sağlayarak Ataşehir'deki Ülker Sports Arena'ya ring seferleri yaptırdı. Bu sabah saat 08.30'da başlayan seferlerin, oy verme işleminin yapılacağı yarın da aynı saatten itibaren gerçekleştirileceği bildirildi.

        ALİ YILDIRIM DA GELDİ

        Bir süredir kulüpten uzak kalan Ali Yıldırım da salona geldi.

        EKŞİOĞLU ALKIŞLANDI

        İlhan Ekşioğlu'nun ismi okunduğunda önce eski yönetim kurulu arkadaşları Murat Özaydınlı, Nihat Özdemir ve Ali Yıldırım ayağa kalktı ve Ekşioğlu'nu alkışladı. Daha sonra salonun büyük bir kısmı Ekşioğlu'nu ayakta alkışladı.

        "GERÇEK BORÇ 463 MİLYON LİRA"

        Fenerbahçe Kulübü'nün seçimli olağanüstü genel kurul toplantısında denetim kurulu, kulüp yönetim kurulunun faaliyet ve hesaplarından dolayı ibra edilmesini önerdi.

        Ülker Sports Arena'daki kongrede Kongre Divan Başkanı Vefa Küçük, yönetim kurulunun faaliyet raporunu üyelere gönderdiği için yeniden okunmasını istemediğini belirterek, faaliyet raporunun okunup okunmamasını üyelerin oylarına sundu. Oylama sonucunda yönetim kurulu faaliyet raporunun okunmaması kabul edildi.

        Oylamanın ardından denetim kurulu raporunu kurul üyesi Sadettin Nalbantoğlu okudu. Nalbantoğlu, Fenerbahçe Spor Külübü Derneği'nin 01.01.2013 ile 31.08.20113 tarihleri arasındaki toplam gelirlerinin 89 milyon 416 bin 110 lira 14 kuruş, toplam giderlerin 152 milyon 344 bin 458 lira 79 kuruş olduğu ve 62 milyon 928 bin 348 lira 65 kuruş gider fazlası oluştuğunu açıkladı.

        Nalbantoğlu, söz konusu dönemi kapsayan raporlarında bilanço ve gelir-gider tablolarının defter kayıtlarıyla uyum içinde olduğunun tespit edildiğini belirterek, "Bahse konu dönem için yönetim kurulunun faaliyet ve hesaplarından dolayı ibra edilmesi yönündeki önerimizi genel kurulumuzun taktirlerine arz ediriz" dedi.

        TAHİR PEREK'İN AÇIKLAMASI

        Kulüp asbaşkanı Tahir Perek, denetim kurulu raporunun okunmasının ardından kürsüye gelerek, kulübün borçlarıyla ilgili açıklamalar yaptı.

        Perek, son zamanlarda kulübün borçları hakkında çok çelişkili ve yüksek rakamlardan bahsedildiğini, gerçek borcun bahsedilen rakamlar gibi olmadığını söyledi.

        Fenerbahçe'nin borcunun 800 milyon lira olarak göründüğünü, ancak Fenerbahçe Kulübü Derneği'nin borcunun 165 milyon lira, Fenerbahçe Futbol AŞ'nin ise 397 milyon lira olmak üzere toplam kulübün borcunun 562 milyon lira olduğunu kaydeden Tahir Perek, "Şu anda 100 milyon civarında hazır varlıklar var. Kulübün gerçek borcu 463 milyon liradır" diye konuştu.

        Perek, uzun vadeli borçlardaki yaklaşık 340 milyon bedelin borçla alakası olmadığını ileri sürerek, "Migros tribün, Ülker de Arena yapmış, bunları bize fatura ediyor. Bu para ödenecek değildir. Nasıl kapanacak. Migros tribünü Migros'a ve Arena'yı da Ülker'e kiralamış durumdayız. Kira gelirlerini bu borçlardan tenzil ediliyor" diye konuştu.

        Kulübün, Fenerbahçe Futbol AŞ'ye borcunun 204 milyon lira olduğunu aktaran Perek, bu borcun karşılığında değeri yaklaşık 300 milyon lira olan Fenerium'un hisselerini devretmeyi düşündüklerini ifade etti.

        Tahir Perek, maddi duran varlıkların ise 756 milyon lira olduğunu kaydetti.

        Bu arada, kısa bir süre önce başkan Aziz Yıldırım ile ters düşen genel sekreter Talat Yılmaz, yönetim kurulu masasında bulunmadı.

        FAALİYETLER OYBİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

        Fenerbahçe Kulübü'nün seçimli olağanüstü genel kurul toplantısında kulüp yönetim kurulu, oybirliğiyle ibra edildi.

        Ülker Sports Arena'da devam eden kongrede, üyelerin raporlar hakkındaki görüşlerinin ardından yönetim kurulunun ibrası oya sunuldu. Oylama sonucunda yönetim kurulunun faaliyetleri oybirliğiyle ibra edildi.

        Bu arada, görüşmeler sırasında söz alan üyelerden Bedri Baykam, UEFA Başkanı Platini, UEFA Tahkim Kurulu ve CAS'ın sarı-lacivertli kulüp hakkında aldığı kararların haksız olduğunu vurgulayarak, "Bu kulübün şike yaptığına inansak, o kupayı Trabzon'a götürür biz veririz. Ceza alan hiçbir kulüp, futbolcu yok. Biz şikeyi kendi kendimize mi yaptık? Volkan, Alex'ten bilerek gol mü yedi?" diye konuştu.

        Öte yandan, kongre salonuna gelen yönetici Talat Yılmaz, kongreyi üyelerin arasında takip etti.

        "BİZİ KİMSE YIKAMAZ"

        Fenerbahçe eski başkanı Ali Şen bir konuşma yaptı. İşte Şen'in açıklamaları:

        "Hepinize en derin saygılarımı sunuyorum. Bütün gündem Fenerbahçe. Her yerde bizim kulübümüzün kongre yaptığı 75 milyona iletiyorlar. Ne kadar büyük bir kulübüz ki bir genel başkan 1-2 TV verirken Ali Koç konuşuyor, Aziz Yıldırım konuşuyor, Mehmet Ali Aydınlar konuşuyor... Her yerde yayınlanıyor. Bütün başkanlar, yöneticiler, emek sarfedenler kulübü öyle bir noktaya getirmiş ki Fenerbahçe ile yatıp kalkan insanlar dolu. Ne mutlu ki böyle bir birlik beraberliğe sahibiz. Bizi hiç kimse yıkamaz. Bundan gurur duyuyorum. Saray gibi bir yerde kongre yapıyoruz. Tüylerim diken diken oldu. İlk yeşil saha yapan kulüptük. Hizmetler saymakla bitmez. Aziz Yıldırım'ın yaptıklarını saymakla bitmez. Bütün adaylar daha iyi duruma getirmek için burada. Bu Fenerbahçe aşkıdır. Evinde oturmak, keyif yapmak dünyanın en kolay işi. Ama öyle değil, kulübü yükseltmek için çalışıyorlar. Herkese teker teker teşekkür ediyorum. Yeni jenerasyonu görüyorum. Geleceğimizin ne kadar daha büyüyeceğini görüyorum. Gelecekten kesin eminim. Eskiden 3-4 saat divan başkanı seçimi olurdu. Bir kelime ile seçildi bugün. "

        YAMEN UZUN'UN KONUŞMASI

        Fenerbahçe Kulübü'nün seçimli olağanüstü genel kurul toplantısında başkanlığa aday olan Yamen Uzun, başkanlık yarışının Aziz Yıldırım ve Mehmet Ali Aydınlar arasında geçeceğini söyledi.

        Ülker Sports Arena'da yapılan kongrede başkan adayı olarak kürsüde konuşma yapan Uzun, başkan seçilmesi durumudna Fenerbahçe'ye barış ve sportif başarılar getireceğini söyledi.

        Uzun, projelerini anlattıktan sonra başkanlık yarışının Yıldırım ile Aydınlar arasında geçeceğine inandığını dile getirerek, özetle şunları ifade etti:

        "Yaklaşık 25 gün önce ilk adaylığı ben koydum. Fenerbahçe tüzüğünün, felsefesinin başka felsefeler tarafından ele geçirilmemesi için aday oldum. Fenerbahçe'nin uzun süre sonra çok adaylı yapılan genel kuruluna katkıda bulundum. Bu kongrenin iki aday arasında geçeceği kesinleşmiştir. Her iki seçilme ihtimali olan aday da Fenerbahçe'ye bu süreçte zararlar vermiştir. Arkadaşlarımın yıpranmaması için yönetim listemi açıklamayacağım. Bu genel kurulda cezalı arkadaşlarımın affedilmesini isterdim. Her iki başkan adayına da tepkili olan Fenerbahçelilerin oylarını bekliyorum."

        Öte yandan, kongrede bu sabah verdiği dilekçeyle başkan adaylığını açıklayan Barış Aksen ise kürsüde yaptığı konuşmada demokratik bir seçim olacağına inanmadığı için adaylıktan çekildi.

        SEÇİM YAPILACAK

        Fenerbahçe Kulübü'nün seçimli olağanüstü genel kurul toplantısında ilk gün sona ererken, kongrede başkanlık ile yönetim kurulu asil ve yedek üyelerinin seçimi yapılacak.

        Ülker Sports Arena'da gerçekleştirilen kongrede üyeler yarın (pazar günü) saat 10.00'dan itibaren 23 sandıkta oy kullanacak. Oy kullanma işlemi saat 17.00'de sona erecek ve sandıklar açılarak, oy sayımına geçilecek.

        Yarın seçilecek başkan ve yönetim, olağan kongre tarihi olan 2015 yılının mayıs ayına kadar görev yapacak.

        "YÖNETİM KURULUNA GİRMEYİ DÜŞÜNMÜYORUM"

        Fenerbahçe Kulübü eski yöneticilerinden Nihat Özdemir, güzel bir kongre yaşadıklarını belirterek, "Kongrenin ilk kısmını bitirdik, ama zor olan buydu. Büyük olaylar bekleniyordu, ancak bir tek polisi bile kongre salonumuzun içinde görmedik" dedi.

        Özdemir, kendisinin yönetimde yer alıp almayacağıyla ilgili bir soru üzerine, "Ali Koç dün anlattı, hepsini beraber yaşadık. O zorlu süreçten bugünlere geldik. Daha 3 Temmuz süreci devam ediyor. Çünkü olay Yargıtay'dadır. Bu yönetimin devam etmesi gerektiğine inanıyorum. Ben yönetim kurulu arkadaşlarımızın yanındayım. Yönetim kuruluna girmeyi düşünmüyorum" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ