Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Fenerbahçe Fenerbahçe basın toplantısı, Fenerbahçe hakem hataları - Fenerbahçe Haberleri

        Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu üyeleri, son zamanlardaki gelişmeler ve aleyhlerine yapıldığı ileri sürülen hakem hataları hakkında basın toplantısı düzenledi.

        Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı 1907 Tribünü'nde düzenlenen basın toplantısına, hukuk işlerinden sorumlu asbaşkanlar Deniz Tolga Aytöre, Şekip Mosturoğlu ve Erhan Türkoğlu ile genel sekreter ve basın sözcüsü Mahmut Uslu katıldı. Yöneticilerden İsfendiyar Zülfikari, Turhan Şahin, Yalçın Haker, Mehmet Selim Kosif, kulüp üst yöneticisi (CEO) Hasan Hakkı Yılmaz ve bazı kongre üyeleri de toplantıyı takip etti. Başkan Aziz Yıldırım, başkan vekili Abdullah Kiğılı ve diğer yöneticiler ise toplantıya katılmadı.

        Toplantıda, Spor Toto Süper Lig'in bu sezon ilk haftasından itibaren Fenerbahçe maçlarında sarı-lacivertli takım aleyhine yapıldığı iddia edilen hakem hatalarının görüntüleri izlettirildi. Görüntülerin sonunda Fenerbahçe'nin lehine olan ancak hakemlerin rakip oyunculara kırmızı kart vermediği iddia edilen 3 pozisyon da gösterildi.

        Görüntülerde ayrıca, Fenerbahçe Kulübü'nün 2012 ve 2013 yıllarında ödediği vergiler ekranda yer aldı. Görüntülerde sarı-lacivertli kulübün 2012 yılında 89 milyon 556 bin 223 lira, 2013 yılında 94 milyon 266 bin 639 lira olmak üzere toplam 183 milyon 822 bin 862 lira ödediği kaydedildi.

        AYTÖRE: "ADİL YARIŞMA HAKKI İÇİN BÜYÜK BİR MÜCADELE VERİYORUZ"

        Fenerbahçe aleyhine yapılan hatalarla ilgili ellerinde birçok argüman olduğunu kaydeden Deniz Tolga Aytöre, adil yarışma hakkının kendilerinden esirgenmemesi için büyük bir mücadele verdiklerini anlatarak, şunları kaydetti:

        "Elimizde çok sayıda argüman var ama bunları tek tek paylaşmak gibi bir tarzımız yok. Bu tarzı benimsemiş bir kulüp değiliz. Fenerbahçe Kulübü olarak amansız bir adalet arayışının içindeyiz. Adil yargılama hakkından tutun, şu sıralarda adil yarışma hakkının tarafımızdan esirgenmemesi için de büyük bir mücadele veriyoruz. Fenerbahçe'ye zarar verilmesine yol açan kararları ve eylemleri 3-5 kişinin sorumluluğuna terk etmek, baskı kurarak ligin kalan bölümünde avantaj sağlamak ya da olayları kişiselleştirerek, 1-2 sorumlu bulup düdüklerini astırmak gibi bir niyetle burada değiliz. Bütün Türkiye ve bütün spor camiasının peşinde olduğu şey adalettir, avantaj değil."

        "SORUNUMUZ SİSTEM SORUNUDUR"

        Fenerbahçe aleyhine hata yapanların cesaretlendirildiği, ödüllendirildiği ve karar mekanizmasında etkin hale getirildiğini savunan Aytöre, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Hakemlerimiz de insan. İnsani hataları kabul ediyoruz. Bizim üzüldüğümüz hususlar başka. Bu hataları yapanların gittikçe cesaretlendirilmesi, ödül ve karar mekanizmalarında etkin hale getirilmesinden rahatsızız. Ekseni oluşturan ana fikir budur. Fenerbahçe Kulübü olarak, olayları şu kurul, bu kurul diye anlatmak gibi bir niyetimiz yok. Sorunumuz sistem sorunudur. Aynı 3 Temmuz'dan beri süre gelen sorunumuzda olduğu gibi biz sistemle mücadele ediyoruz. Bize uygulanan ve gerçeklerle örtüşmeyen hakem raporlarını ya da rakiplerimize karşı yapılan hakem hatalarından sonra özür dileyen ama Fenerbahçe'ye sıklıkla ve sürekli bir şekilde yapılan hatalardan sonra sus pus olan MHK Başkanını, ya da Fenerbahçe'nin haklı olduğu bir kararda toplantı taleplerini reddedip, 2. ve 3. lig takımlarının toplantı kararlarıyla bu konuyu geçiştirmeye çalışan kurulların hepsini yaşıyoruz. Sıkıntımız, şahıslar değil, sistem ve kurumlardır."

        "BUGÜN BIÇAĞIN KEMİĞE DAYANDIĞI DEĞİL, DELİP GEÇTİĞİ GÜNDÜR"

        Aleyhlerine yapılan hatalar hakkında "Bugün bıçağın kemiğe dayandığı değil, delip geçtiği gündür" diyen Deniz Tolga Aytöre, bugüne kadar konuşmamayı tercih ettiklerini ve konuşmak için Yargıtay kararını beklediklerini belirterek, şunları kaydetti:

        "Son dönemlerde yaşadığımız, kurul ve hakem hatalarını ilk defa dile getirmiyoruz. Bugün bıçağın kemiğe dayandığı değil, delip geçtiği gündür. Bu uyarılarımızı daha önce defalarca yaptık. Başkanımız Aziz Yıldırım, Disiplin Kurulu'nun verdiği karardan sonra Tahkim Kurulu'na savunma dilekçesi vermedi. Tarihe şerh düşmek için bir açıklama yaptık. Farkında olduğumuz şey, artık iyi niyet sorgulamasına girmek zorunda olduğumuzdur. Hatalar artık sürekli ve kamuoyunun algılayabileceği tarzda olmaya başladı."

        MELO İLE MEİRELES OLAYLARINI KARŞILAŞTIRDI

        Spor Toto Süper Lig'de oynanan Galatasaray-Beşiktaş derbisinin ardından Felipe Melo'ya televizyon görüntüsünden ceza verilmediğini vurgulayan Aytöre, kendi oyuncuları Raul Meireles'e ise görüntülerden 4 maç ceza verildiğini dile getirdi.

        Yaşadıkları sıkıntıları Türkiye Futbol Federasyonu ile görüştüklerini ve endişelerini dile getirdiklerini anlatan sarı-lacivertli yönetici, şu ifadeleri kullandı:

        "Bunu defalarca dile getirdik ama iyi anlaşılmadı. Yine umudumuzu yitirmedik. Bizim için niyetler önemliydi. Bunun için federasyona gittik. Bu sıkıntılarımız, endişelerimizi dile getirdik. Bu kaygılarımız, olumlu karşılandı ve haklı bulundu. Biz sesimizi çıkarmadık. Çok fazla polemiğe girmedik. Haklı bulunduğumuz bu insani hataların olduğunu düşünmeye sevk eden açıklamaları benimsedik. Geldikten sonra yeni bir karar açıklandı. Sadece sahamızın kapanmasına neden olan raporlar ve küfürlerle ilgili konuşmuyoruz, rakiplerimizin oyuncuları hakkında verilen kararlarla da ilgili konuşuyoruz. Galatasaraylı oyuncu Melo'nun ceza alıp almaması konusunda bir açıklamada bulunmadık. Ama bu konuda 4'e 3 gibi bir oylamayla çıkan kararı hayata geçiren Disiplin Kurulu'nun daha önce görüntülerle Meireles'e nasıl 4 maç ceza verdiğini anlayamadık. Anlayamadığımız için bu kurulların verdiği çelişkili kararlar karşısında tereddütlerimiz oluştu. Fenerbahçe'nin hak ettiğinden bir fazlasını talep etmek gibi bir düşüncesi yoktur. Ancak hiç kimsenin de hak ettiğinden bir eksiğini vermeyi aklından geçirmemesini tavsiye ediyoruz."

        Fenerbahçe Kulübü Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Mahmut Uslu, aleyhlerine yapılan hakem hatalarının devam etmesi durumunda ligden çekilme dahil her türlü kararı alabileceklerini de söyledi.

        Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı 1907 Tribünü'nde düzenlenen basın toplantısında asbaşkan Deniz Tolga Aytöre'den sonra söz alan Mahmut Uslu, şunları kaydetti:

        "Bunların neden yapıldığını biz biliyoruz. Bütün kamuoyu da bunun farkında. 'Futbol sahalarına seyirci gelmesin, başımız ağrımasın' istiyorlar. Bunların yanlış olduğunu söyledik. Bunların hepsini federasyona tek tek izah ettik. Olaylar çok ciddi boyutlarda. Şu anda 30 Mart'ta seçimler var diye bugüne kadar sportif olarak hiçbir konuda tahrik etmedik, konuşmadık. Bunları bir daha altını çizerek söylüyoruz. Bizi buraya çeken Fenerbahçe kongre üyeleridir. Kongre üyeleri kan ağlıyor. Bize yetki verildi. Elimizden geldiğince bu kulübü yönetmeye çalışıyoruz ama yönettirmemek için uğraşılıyor. Şampiyonluk değil, onur mücadelesi yapıyoruz. Maddi olarak herhangi bir çıkarımız yok. UEFA'ya gitmememiz için hala engellemeye çalışıyorlar."

        "LİGDEN ÇEKİLME DAHİL OLMAK ÜZERE HER TÜRLÜ KARARI ALIRIZ"

        "Tüzük için bir genel kurul hazırlığındayız. Gerekirse bir madde koyarız. Ligden çekilme dahil olmak üzere her türlü kararı alırız. Buradan herkesi uyarıyorum. Bu şaka değil" diyen sarı-lacivertli kulübün yöneticisi, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "MHK Başkanı dün beni aradı. Kırk dakika konuştum. Bana Sivasspor maçındaki çizgi hakemi, 'Göğsüne çarptığını gördüm' demiş. Böyle bir şey olabilir mi? Buraya sağdan soldan eller giriyor. O arkadaşın iyi niyetli olduğunu biliyoruz. Federasyon başkanına da inanıyoruz. Ama kurulları açıkladılar. Bunlar tesadüf değil. Genel kurul yetki verirse her şeyi yaparız. Burada 30 Mart var diye daha fazla konuşmak istemiyorum. Seçimlerden sonra her şeyi yaşarız. Çok yakında fırınlara haber verecekler 'Fenerbahçe'ye ekmek vermeyin' diye. Bu kadar haksızlık olur mu? Sportif sonuçlar önemli değil. Bunları aşarız. Futbolcularımız kötü oynuyorsa, bizim herhangi bir yanlışımız varsa kendi problemlerimiz. Bizim dışımızdaki problemleri de bizi yönetenler çözmeli."

        Mahmut Uslu, Türkiye Futbol Federasyonu'nun kulüplerden aldığı yayın payını eleştirerek, "Dünyanın hiçbir yerinde yüzde 3'ten fazla federasyon payı olmaz. Yalnız bizde yüzde 10 alıyorlar. Şu anda haksız yere bizden aldıkları para 10 milyon dolar. Gerekirse yayın havuzundan çıkarız. Bu kadar emek verip vergi veriyorsak, her şeyi yapabiliriz. Kimse kusura bakmasın. Kimse Aziz Yıldırım ile taraftarın, Aziz Yıldırım ile kongre üyelerinin ve yönetim kurulu üyelerinin arasına giremez. Artık yeter. Bunu son uyarı olarak söylüyorum" ifadelerini kullandı.

        MOSTUROĞLU :"PFDK İKİYE BÖLÜNMÜŞ DURUMDA"

        Asbaşkanlardan Şekip Mosturoğlu ise lig başladıktan sonra hem kurallarda hem de uygulamada yapılan değişikliklerin tüm yarışmanın sonucunu etkilediğini söyledi.

        Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nda (PFDK) kararların alınış şekli hakkında yorumda bulunan Mosturoğlu, "PFDK ikiye bölünmüş durumda. İki bölüm var. Kurul başkanı bu bölümlerden hangisine göre hareket ederse o bölümün kararı çıkıyor. Bu yüzden de PFDK'nın aynı olaylara takımdan takıma, futbolcudan futbolcuya göre değişen kararları var. Oy çokluğuyla hareket eden üyeler belli bir grup adına çalışıyor. Bu devam ettiği sürece de aynı kişiler aynı cesaretle yanlış kararlar vermeye devam ediyor" şeklinde konuştu.

        Maçlarda kötü tezahürat dolayısıyla getirilen yeni ceza uygulamasına da değinen Mosturoğlu, "Lig yarışı sırasında bir talimat değişikliği yaparsanız lig yarışını etkileyen sonuçları olur. Şimdiki uygulamada, kişi sayısına bakılmaksızın ve yapılma süresine bakılmaksızın yapılan kötü tezahürat seyircisiz oynama cezası için şekli bir suç haline getirildi. Biz dahil 5 kulüp bugün ceza sınırında. Bunun sonucunda kulüplerin hiçbiri iç saha maçlarını seyircili oynayamayacak. Otomatik olarak lig yarışmasına müdahale edildi" ifadelerini kullandı.

        Fenerbahçe Kulübü Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Mahmut Uslu, Spor Toto Süper Lig'de sezon sonunda şampiyon olmaları gerektiğini belirterek, "Oyuncularımıza dünkü yemekte 'siz hakem kararlarını bırakın, siz ne olursa olsun yenin' dedik. Bu iş başka o iş başka" dedi.

        Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı 1907 tribünde düzenlenen basın toplantısının son bölümünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Uslu, sezon sonunda şampiyon olacaklarını iddia ederek, "Biz 'onur mücadelemiz' dedik. Şu anki statüye göre maddi olarak bir şey kazanmıyoruz. Biz şampiyon olacağız. Olmamız gerekiyor. Oyuncularımıza dünkü yemekte 'siz hakem kararlarını bırakın, siz ne olursa olsun yenin' dedik. Dün başkan onları söyledi. Bu iş başka o iş başka. Biz dimdik ayaktayız. Neden? Çünkü biz Fenerbahçe olarak beraberiz, bu beraberliğe de devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

        Naklen yayın konusunda haklarını arayacaklarını, daha önce Kulüpler Birliği'nde kulüplerin bu işi organize etmesi gerektiğinin düşünüldüğünü belirten Mahmut Uslu, "3 Temmuz olmasıydı, federasyon değil kulüpler bunları halledecekti. Kulüpler de kendi aralarında kavga dövüş yapıyorlar 'sen bunu aldın, şunu aldın' şeklinde... Bütün bunları düzenleyecek şekilde Kulüpler Birliği'nin bunları dağıtacağı, yüzde 3'ten fazla federasyona vermemeyi düşünüyorlardı. 3-4 sene sonra geldim. Şimdi daha da kötü olmuş. Onun da takipçisi olacağız" diye konuştu.

        Uslu, adil yargılama konusundaki bir soru üzerine şunları söyledi:

        "Kamuoyunun böyle bir beklentisi var. Sayın Başbakan ne dedi, bu savcılar ve hakimlerle yapılan bütün bu yargılanmaların, adil yargılama isteğini kendisi söyledi. Bizim başkanımız Avrupa'dan buraya hapse girmeye geldi. Cezayı vermişler ve yargıtaya da onattılar. Kim onattı onu bilmeyiz. Biz tabii ki hükümetimizin yanındayız. İllegal işlerle uğraşmayız. Biz Fenerbahçe'yiz, spor kulübüyüz. Kulübümüzün içinde her görüşten insan vardır. Mustafa Kemal'i yazıp da ceza heyetine gönderen insanları biz affetmeyiz. Bütün stat bağırıyor 'Mustafa Kemal' diye. Bugün Sayın Başbakan da 'Gazi Mustafa Kemal' diyor. Fenerbahçe'yi yalnız Fenerbahçeliler değil, Galatasaraylılar, Beşiktaşlılar, Karşıyakalılar ve Göztepeliler, yani herkes sevmeye başladı. Allah razı olsun medyadan, bize bu kadar yazdıkça daha çok insan seviyor."

        "DEMEK Kİ TÜRKİYE'Yİ VE FENERBAHÇE'Yİ SATANLAR VAR"

        Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nun "UEFA'dan ceza gelecek, ondan ligden çekiliriz" dediğinin belirtilmesi üzerine Mahmut Uslu, federasyonun şike ile ilgili aldığı karardan geri dönüş olmayacağını kaydederek, "Dün seyircisi, dediğiniz kulübün başkanına gerekli cevabı verdi. Trabzonspor ile ilgili '80 milyon bize geldi' dediği şeyi Aziz Yıldırım veya yöneticilerimiz söylemedi. Kendi basın sözcüleri çıktı konuştu. Aldıkları gayriresmi paraları kulübe sokmuşlar. Sayın Başkan onu söylemişti" şeklinde konuştu.

        Trabzon deplasmanına gitmek istediğini ancak yasaklı olduğunu kaydeden Mahmut Uslu, "Eskiden ceza aldığınızda şeref tribününe almıyorlardı. Şimdi stada da almıyorlar. Böyle bir şey görmedim" dedi.

        Uslu, 2 yıl önce "Fenerbahçe'yi ve Türkiye'yi satanlar" diye ifadede bulunduğunu ve isim belirttiğini vurgulayarak, "Buna rağmen 2 yıldır bana mahkeme açılmadı. Demek ki Türkiye'yi ve Fenerbahçe'yi satanlar var. Fenerbahçe ve Türkiye'yi sattıkları için bugün Fenerbahçe birlikte, dimdik başkanın arkasında duruyor. Onlara da bu vesileyle teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

        AYTÖRE: "TÜRKİYE'DE ADİL YARGILAMA EN ÖNEMLİ İHTİYAÇTIR"

        Hukuk işlerinden sorumlu asbaşkanlardan Deniz Tolga Aytöre ise Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda hiç kimseye küfür edilemeyeceğini vurgulayarak, "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına, Başbakanına, Ahmet'e, Mehmet'e edilemez. Hiçbir temsilci ya da gözlemci de raporuna, Fenerbahçe-Kasımpaşa maçında olduğu gibi, 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz, şu kadar saniye' diye yazamaz. Bunları küfürmüş gibi, suçmuş gibi kimse toplumun önüne Fenerbahçe'yi atamaz" diye konuştu.

        Hukuki süreçle ilgili de bir soru üzerine konuşan Aytöre, şunları kaydetti:

        "ÖYM ve TMK'lar yasalaşmak üzere. Komisyondaki tasarıda ilginç bir durum var. Komisyondaki haline göre artık başkanımızın ve yöneticilerimizin ceza aldığı örgüt suçu, telefon dinlenmeleri ve teknik takiplerle ile ilgili olan suç kataloglarından çıkarıldı. Artık bu suçtan dolayı, iletişim tespit tutanakları ve teknik takipler sadece bu suçla ilgili yapılamayacak. Soru şu, bu size uygulanacak mı? Bu bütün Türkiye'ye uygulanması lazım. Tarihler önemli olmaya başladı. 17 Aralık ne kadar önemliyse bizim için de 3 Temmuz o kadar önemli. Bu yargılamalar gösterdiği Türkiye'de adil yargılanma en önemli ihtiyaçtır."

        UEFA'da devam eden bir süreç olduğunu, henüz CAS kararının gerekçesini almadıklarını anlatan Aytöre, "Biz UEFA Disiplin Kurulu'ndan çıktığımızda ilk cümlemiz, şaşkınlık içinde olduğumuzu, polis fezlekelerine göre yargılamayla karşılaştığımızı anlattık. Eğer bugün bu hukuki argümanlar, hukuka aykırı bir şekilde elde edildikleri için yok hükmünde olurlarsa UEFA'nın da başı sıkıntıya girer" ifadelerini kullandı.

        ŞEKİP MOSTUROĞLU

        Hukuk işlerinden sorumlu asbaşkanlardan Şekip Mosturoğlu ise naklen yayınların dağıtım kriterlerini federasyonun belirlediğini, dağıtım kriterlerine ilişkin önümüzdeki günlerde Rekabet Kurulu'na başvuracaklarını açıklayarak, "Buradaki dağıtım kriteri rekabeti kısıtlayıcı niteliktedir. Fenerbahçe'nin elde etmesi gereken maddi hakların kısıtlanması sonucunu doğurmaktadır. Önümüzdeki günlerde dağıtım kriterinin adil olmadığını, kulübümüzün daha fazla para alması yönünde başvuru yapacağız. Bu başvurunun sonucuna göre geçmişe yönelik de talep hakkı olacak" diye konuştu.

        Mosturoğlu, UEFA'nın Fenerbahçe'ye ceza verip vermeyeceğiyle ilgili soru üzerine, adil yargılama konusunda pek çok düzenleme yapıldığını kaydederek, "Bu kadar karmaşık hukuki tartışmaların yaşandığı bir alanda ben UEFA'nın gözünü karartıp bir işe gireceğini düşünmüyorum. Bunun sonunda milyon dolarlık tazminatlar söz konusu olacaktır" ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ