Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika | Tahıl sevkiyatı başladı: İlk gemi Ukrayna'dan hareket etti - Güncel haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamındaki mısır yüklü ilk gemi Lübnan'a gitmek üzere Odessa Limanı'ndan hareket etti.

        Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada mısır yüklü ilk geminin Odessa Limanı'ndan yola çıktığı açıklandı. MSB, tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında Odessa Limanı'ndan hareket eden mısır yüklü ilk geminin yarın İstanbul'da olacağını bildirdi.

        Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Razoni isimli gemi, Lübnan'ın Tripoli Limanı'na gitmek üzere Odesa'dan hareket etmiştir. Geminin, 2 Ağustos'ta İstanbul'da olması beklenmektedir. Gemi İstanbul'da yapılacak denetimi müteakip varış limanına intikaline devam edecektir" ifadelerine yer verildi.

        KALIN: SAVAŞIN SONA ERMESİ İÇİN GİRİŞİMLERİMİZ DEVAM EDECEK

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, tahıl sevkiyatının başlamasına ilişkin, "Türkiye'nin izlediği denge politikası, dünya gıda güvenliğini ve gıda fiyatlarının istikrarını güvence altına alıyor. " dedi.

        Kalın, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Türk diplomasisinin çok önemli bir başarısı olan tahıl sevkiyatı başladı. Türkiye’nin izlediği denge politikası, dünya gıda güvenliğini ve gıda fiyatlarının istikrarını güvence altına alıyor. Bu hassas süreci yürütürken savaşın sona ermesi için girişimlerimiz devam edecek." ifadelerini kullandı.

        BAKAN ÇAVUŞOĞLU: SÜRECİN SORUNSUZ DEVAM ETMESİNİ DİLİYORUZ

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden güvenli sevkiyatı kapsamında ilk gemi Ukrayna’dan yola çıktı. Sürecin kesintisiz ve sorunsuz devam etmesini diliyoruz. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Mutabakatın, ateşkes ve kalıcı barışa vesile olmasını temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı.

        KREMLİN'DEN 'ÇOK OLUMLU' YORUMU

        Kremlin'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin aracılık ettiği anlaşma sonucu mısır yüklü ilk geminin Ukrayna'dan çıkmasına ilişkin haberlerin "çok olumlu" olduğu ifade edildi.

        NATO UKRAYNA'DAN ÇIKAN TAHIL YÜKLÜ İLK GEMİDEN MEMNUN

        NATO, Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan tahıl yüklü ilk ticari geminin ayrılmasını memnuniyetle karşıladı.

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sosyal medya hesabından Karadeniz tahıl girişimi kapsamında sefere çıkan ilk ticari gemiye ilişkin paylaşımda bulundu.

        Birleşmiş Milletler (BM) ara buluculuğunda yapılan anlaşma kapsamında Odessa'dan Ukrayna tahılının ilk sevkiyatını yapılmasını memnuniyetle karşıladığını belirten Stoltenberg, "Müttefikimiz Türkiye'ye oynadığı çok önemli rol için teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

        BODNAR: KÜRESEL GIDA GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYACAĞIMIZA İNANIYORUM

        Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul'da varılan mutabakat kapsamında ilk gemi Odesa’dan yola çıktı. 26 bin ton mısırın bulunduğu gemi, güvenliği garantörlerimiz olan BM ve Türkiye tarafından teyit edilen koridor üzerinden ilerleyecek. Bu önemli adım sayesinde küresel gıda güvenliğini sağlayacağımıza inanıyorum." dedi.

        İKİNCİ GEMİ DE BUGÜN YOLA ÇIKACAK

        Habertürk'ün edindiği bilgilere göre, Navistar isimli yabancı bayraklı Türk gemisi bugün Odessa Limanı'ndan yola çıkacak.

        KRİZ DOLMABAHÇE'DE ÇÖZÜLMÜŞTÜ

        Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının başlamasının ardından Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracatının yapılamaması dünya çapında bir kriz yaratmıştı. Tahıl krizi 22 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov'un katılımıyla Dolmabahçe Ofisi'nde imzalanan anlaşmayla çözülmüştü.

        Bu kapsamda Milli Savunma Bakanlığı tarafından, Ukrayna'dan tahıl taşıyan ilk geminin bugün yola çıkacağı bildirildi.

        REKLAM

        MSB tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

        "Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Bakanlar ve ilgili taraflarla yaptığı görüşmeler ve İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde yapılan yoğun çalışmalar sonucunda;

        Mısır yüklü RAZONI isimli Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisinin Lübnan'a gitmek üzere Odesa limanından 01 Ağustos sabah 08.30’da hareket etmesinde mutabık kalınmıştır.

        22 Temmuz 2022’de Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi” belgesi kapsamında sevkiyat yapacak bu ilk gemiyi takiben diğer gemilerin de belirlenen koridor ve usuller çerçevesinde intikalleri planlanmaktadır."

        *Haberin görseli Associated Press tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ