Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tokat’ta iki köy arasında uzun bir süredir yaşanan yol problemi nedeni ile yapılan eylemin ardından Tokat Valiliği tarafından yapılan açıklamada, söz konusu yolda güvenlik önlemi alındığı, yolun kapalı olmadığı bilgisine yer verildi.

        Tokat merkeze yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Dedeli köyünden geçerek Yelpe köyüne giden yol, yayla anlaşmazlığı sonrasında iki köy arasında soruna neden olmuştu. Yelpe köylüleri Dedeli köyünden geçerken araçlarına zarar verildiğini ve geçmeye korktuklarını ileri sürerken, diğer alternatif yollarda da sorun yaşadıkları gerekçesi ile eylem yapmıştı. Benzin dolu bir bidonla araca kendini kilitleyen vatandaş yaklaşık iki saat süren eylemini ikna edilerek sonlandırmıştı. Tokat Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada söz konusu yolda güvenlik önlemi alındığı, yolun kapalı olmadığı bilgisine yer verildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

        “Esasen Yelpe Köyü ile Dedeli Köyü arasında yaşanan ihtilaf, yol kaynaklı olmayıp 2014 yılında ortaya çıkan ve davası yargıda derdest olan yayla anlaşmazlığı ile başlamıştır. Tokat İl Özel İdaresi köy yol ağında bulunan YelpeDedeliTokat yolu asfalt olup ulaşıma açıktır. Ulaşım ile ilgili bir sorun yaşanmaması için gerekli güvenlik tedbirleri alınmıştır. Buna rağmen Yelpeliler, Dedeli Köyü içinden geçen yolu kullanmaktan imtina ederek Yelpe Köyü ile Gümenek Köyü arasındaki, Özel İdare yol ağında bulunmayan arazi yolunu, mülk sahiplerinin rızasına dayalı olarak 2014 yılından beri kullana gelmişlerdir. Ancak Eylül ayında arazi sahipleri, bu yolun kullanılmasına karşı çıkmışlardır. Öte yandan İl Özel İdaresince Yelpe Köyünü Tokat merkeze doğrudan bağlayan alternatif bir yol ihdas edilmesi amacıyla, tespit edilen güzergah, İl Genel Meclisi’nin 09.09.2016 tarihli ve 283 sayılı kararı ile yol ağına alınmış, ancak söz konusu meclis kararı Gümenek Köyü Muhtarlığı tarafından yargıya taşınmış, Tokat İdare Mahkemesi 13 Nisan 2017 tarihinde söz konusu meclis kararı ile ilgili yürütmenin durdurulması kararı vermiş, 27 Ekim 2017 tarihinde ise 2016/894 E, 2017/740 K nolu kararı ile meclis kararını iptal etmiştir. Tokat İdare Mahkemesinin iptal kararına karşı istinaf yoluna başvurulmuş, Samsun Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesinin 2018/12 E, 2018/464 K nolu kararı ile 10 Mayıs 2018 tarihinde istinaf başvurusu reddedilmiş ve iptal kararı kesinleşmiştir. İl Özel İdaresince, Tokat İdare Mahkemesinin iptal kararındaki gerekçeler dikkate alınarak, yapılacak yol güzergahı üzerinde, Yelpe ve Gümenek Köylerinde arazisi olan vatandaşların muvafakati istenmiş; Yelpe Köyü arazi sahipleri muvafakat vermişken, Gümenek Köyü arazi sahipleri muvafakat vermemiştir. Bunun üzerine Gümenek köylülerinin arazilerinin kamulaştırılması için çalışmalara başlanılmıştır. Tokat İl Encümeninde kamu yararı kararı alınarak kamulaştırma çalışmalarına başlanılmış olan söz konusu Yelpe Köyünü TokatNiksar karayoluna bağlayan 3 km’lik yolun zemin iyileştirilmesinin yapılabilmesi için yol ağına alınması hususu İl Genel Meclisinin Ekim ayı gündemine alınmıştır. Sonuç itibari ile; Yelpe Köyünün Dedeli Köyü üzerinden Tokat’a ulaşımını sağlayan yol açık olup gerekli güvenlik tedbirleri alınmıştır. Ayrıca Yelpe Köyün Tokat’a bağlayacak alternatif yol çalışmaları, kamulaştırma işlemlerine bağlı olarak devam etmektedir.”

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Tokat haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Tokat Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler