Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Trump'ın Müslüman ülkelere seyahat yasağı kararına yüksek mahkemeden onay!

        ABD Yüksek Mahkemesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın bazı ülkelerin vatandaşlarının ABD'ye seyahat etmesini engelleyen yasanın anayasaya uygun olduğuna hükmetti.

        ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da göreve başladıktan kısa bir süre sonra çoğunluğu Müslüman olan 5 ülkenin (İran, Libya, Somali, Yemen ve Suriye) vatandaşlarına seyahat yasağı uygulanmasına karar vermişti. Listede bulunan 6. müslüman ülke olan Çad Nisan ayında, kimlik yönetimi ile ilgili ilerleme kat etmesi ve bilgi paylaşımını açması gibi gerekçelerle listeden çıkarılmıştı.

        Göçmen hakları aktivistleri ise kararı Supreme Court önünde protesto etti. ABD'de de yaşayan bu beş ülke kökenli nüfus açısından da karar eleştiriliyor.

        lk olarak eylül ayında Trump yönetiminin gündeme getirdiği ve orijinal halinde Çad'ın da bulunduğu listede sonraki aylarda güncelleme yapılmış ve Çad "yükümlülüklerini yerine getirdiği gerekçesiyle" listeden çıkarılmıştı.

        FEDERAL TEMYİZ MAHKEMESİ ANYASA'YA AYKIRI BULMUŞTU

        Virginia Federal Temyiz Mahkemesi geçen aylarda, Trump'ın 3. ve son seyahat yasağını Anayasa'ya aykırı bulduğunu açıklamıştı.

        Mahkeme, nüfusunun çoğunluğu Müslüman 6 ülkenin aralarında bulunduğu toplam 8 ülkeyi kapsayan yasağın "İslam'ı lekelemeye yönelik bir gaye" taşıdığına hükmetmişti.

        Donald Trump, ilk seyahat yasağı kararını göreve geldiği hafta almış ancak özellikle havalimanlarında kaosa neden olan karar, kısa süre içinde 9'uncu Bölge Temyiz Mahkemesi tarafından durdurulmuştu.

        İkinci seyahat yasağını 2017 Mart'ta açıklayan Trump yönetiminin bu kararı da kısa sürede yargı tarafından iptal edilmişti.

        REKLAM

        KARAR PROTESTO EDİLDİ

        Karar müslüman nüfusa sahip olmayan Kuzey Kore'den seyahati ve bazı Venezuelalı hükümet yetkilileir ile ailelerinin seyahatlerini de etkiliyor.

        ABD Yüksek Mahkemesi önünde toplanan yüzlerce kişi, ABD Başkanı Donald Trump'ın getirdiği seyahat yasağını onaylayan mahkemeyi protesto etti.

        ABD'nin başkentiWashington'da bulunan Yüksek Mahkeme, geniş katılımlı bir protestoya sahne oldu.

        Trump yönetiminin, nüfusunun çoğunluğu Müslüman 5 ülke ile Kuzey Kore ve Venezuela'yı kapsayan seyahat yasağını Anayasaya uygun bulan Yüksek Mahkeme, yüzlerce Amerikalı Müslüman ile onlara destek veren farklı din ve etnik kökenden Amerikalı tarafından protesto edildi.

        "Duvara hayır, yasağa hayır", "Seyahat yasağına hayır", "Demokrasiye evet, yasağa hayır" ve "Yahudiler sizinle" gibi pankartlar taşıyan kalabalık grup, Trump yönetimi ve Yüksek Mahkeme aleyhinde sloganlar attı.

        Öte yandan ABD'deki en önemli Müslüman hakları savunucusu sivil toplum örgütü olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) tarafından yapılan yazılı açıklamada da söz konusu seyahat yasağı sert bir dille eleştirildi. Açıklamada, söz konusu yasağın ve Yüksek Mahkeme kararının Amerikan değerleriyle örtüşmediğine dikkat çekildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ