KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Turgut Özal

Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 13 Ekim 1927 tarihinde Malatya'da dünyaya geldi. Özal, "Büyük Türkiye" hayali peşinde 66 yıllık ömrünü, Türkiye'de özgür ve sivil bir değişim için attığı adımlarla geçirdi.

"Büyük Türkiye" hayali peşinde 66 yıllık ömrünü, Türkiye'de özgür ve sivil bir değişim için harcayan Türkiye Cumhuriyeti'nin 8'nci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, "Bireyin devlet için var olduğu" anlayışı yerine, "devletin birey için var olduğu" anlayışını Türkiye kamuoyunun gündemine taşıyan lider oldu.

Turgut Özal'ın siyasi hayatı 1977 genel seçimlerinde Milli Selamet Partisi'nden İzmir Milletvekili adayı olmasıyla başlamış ancak milletvekili seçilememişti.

1979 sonlarına doğru Başbakanlık Müsteşarı olarak atanan Özal, aynı dönemde Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini de vekaleten yürütmüştü. Bu özelliği nedeniyle Özal, hem DPT Müsteşarlığı hem de Başbakanlık Müsteşarlığı yapmış Türkiye'nin tek başbakanı ve Cumhurbaşkanıydı.

Türkiye ekonomisini liberalleştirmeyi hedefleyen ve "24 Ocak Kararları" olarak bilinen geniş çaplı programın hazırlanmasında önemli rol oynayan Özal, o dönemde gösterdiği etkinlik nedeniyle "sandalyesiz bakan" sıfatını almıştı.

12 Eylül 1980 darbesi sonrasında Bülend Ulusu Başbakanlığında kurulan 44. Hükümet'te Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Özal, 14 Temmuz 1982'de bu görevinden istifa etti.

İstifasının ardından 20 Mayıs 1983'te Anavatan Partisi'ni kuran Özal, aynı yıl yapılan genel seçimlerde partisinin birinci gelmesi üzerine 45. Hükümeti kurmakla görevlendirildi. 1983'ten 1991'e kadar aralıksız olarak tek başına iktidarda kalmayı başaran Anavatan Partisi, 1996 ile 2002 yılları arasında da çeşitli koalisyon hükümetlerinin içinde yer aldı.

Anavatan Partisi, 1987'de gerçekleşen genel seçimlerinden tekrar birinci parti olarak çıktı ve Özal, Başbakanlık koltuğunu korudu.

SUİKASTE UĞRADI

Özal, 18 Haziran 1988'de Ankara Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen Anavatan Partisi'nin 2. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşma sırasında uğradığı silahlı saldırı sonucu sağ elinden yaralandı. Yaralı halde kürsüye yeniden çıkan Turgut Özal, "Bilhassa belirtmek istiyorum, Allah'ın verdiği ömrü, O'nun isteğinden başka alacak yoktur, biz de O'na teslim olmuşuzdur." ifadelerini kullanmıştı.

Suikastı gerçekleştiren Kartal Demirağ isimli şahıs, saldırı sonrasında yakalandı ve yargılama sonucunda idama mahkum edildi. Ancak daha sonra cezası 20 yıl hapis cezasına çevrilen Demirağ, 4 yıl hapis yattıktan sonra Turgut Özal tarafından 1992 yılında affedildi.

31 Ekim 1989’da Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin sekizinci Cumhurbaşkanı olarak seçilen Özal, 9 Kasım 1989 günü görevine başladı.

Turgut Özal, ekonomik alanda attığı önemli adımların yanı sıra, dönemin büyük sorunları arasında yer alan terörle mücadele konusunda da farklı bir strateji izledi.

Terörle mücadele konusunda ilk kez sivil inisiyatifi devreye sokan Özal, sorunun çözümü için pek çok görüşme gerçekleştirdi ve raporlar hazırlattı. Cumhurbaşkanı Özal'ın askeri güç kullanımı dışındaki önerilerini belirtmesinden sonra bölgede patlak veren olaylara karşı, bu konuda geri adım atmayacağının sinyalini "Kürt meselesini mutlaka çözeceğim. Bu benim milletime yapacağım son hizmetim olacaktır." sözleriyle verdi.

Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Özal'ın Celal Talabani ile 12 Mart 1991'de Çankaya Köşkü'nde yaptığı görüşme "Devletin PKK ile dolaylı yoldan ilk teması" olarak yorumlandı. Görüşmeden kısa süre sonra 26 Mart 1991'de Der Spiegel dergisine bir açıklama yapan Talabani, Özal’ın "Kürtlere özerklik vereceğini" söylediğini iddia etmişti.

Turgut Özal, 1992'nin Mart ayında DEP milletvekilleri Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve Orhan Doğan'ı Köşk'te kabul ederek, onlarla da bir görüşme gerçekleştirdi. Sırrı Sakık, görüşmenin ardından Özal'ın kendilerine "Genel af çıkarıp, sorunu kökünden çözeceğini" belirttiğini açıkladı.

VEFATI NEDENİYLE ÇABALARI SONUCA ULAŞAMADI

Ancak Turgut Özal'ın, sorunun çözümüne ilişkin çabaları, 17 Nisan 1993'te vefat etmesi nedeniyle, sonuca ulaşamadı.

Ölümünden 19 yıl sonra 2012'de "cinayet sonucu öldüğü" yönündeki iddialar nedeniyle otopsi yapılması için Özal'ın mezarı açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, otopsi raporuna göre, mevcut bilgi ve bulgularla Özal'ın kesin ölüm sebebinin tespit edilemediğini bildirdi.

Turgut Özal Haberleri

  • Kılıçdaroğlu, Menderes ve Özal'ın anıt mezarını ziyaret etti

    Gündem, 17 Eylül 2023

    Kılıçdaroğlu, Menderes ve Özal'ın anıt mezarını ziyaret etti

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile eski Başbakanlardan Adnan Menderes'in anıt mezarlarını ziyaret etti. Ziyarette Kılıçdaroğlu'na İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Canan Kaftancıoğlu da eşlik etti

  • Bir tutkunun öyküsü: Savarona

    Yaşam, 10 Kasım 2012

    Bir tutkunun öyküsü: Savarona

    Armatör Kahraman Sadıkoğlu, Söz Sende'de Balçiçek İlter'in sorularını yanıtladı

  • Turgut Özal mezarında anıldı

    Gündem, 13 Ekim 2014

    Turgut Özal mezarında anıldı

    8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, doğum günü dolayısıyla kabri başında anıldı

    Yunanistan ve Türkiye birleşecek mi?

    Dünya, 06 Ekim 2011

    Yunanistan ve Türkiye birleşecek mi?

    Yunan milliyetçilerinden şaşırtan değişim. İstanbul'un Türkiye ve Yunanistan'ın Brüksel'i olabileceği tartışılıyor...

    Danıştay eski Başkanı Süleyman Türkoğlu bulundu

    Gündem, 11 Ağustos 2014

    Danıştay eski Başkanı Süleyman Türkoğlu bulundu

    İki gündür haber alınamıyordu...

  • Turgut Özal mezarı başında anıldı

    Gündem, 17 Nisan 2023

    Turgut Özal mezarı başında anıldı

    Türkiye'nin 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ölümünün 30'uncu yıldönümünde mezarı başında anıldı. Anma töreninin ardından konuşan Turgut Özal'ın oğlu Efe Özal, "Biz özlüyoruz, ben buraya ara ara da geliyorum. Çok farklı kesimlerden çok farklı yaşlardan insanları hep görüyorum" dedi

  • Kılıçdaroğlu'ndan Özal ve Menderes'in mezarlarına ziyaret

    Gündem, 17 Eylül 2022

    Kılıçdaroğlu'ndan Özal ve Menderes'in mezarlarına ziyaret

    CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve merhum başbakan Adnan Menderes'in mezarlarını ziyaret etti

  • Turgut Özal için İstanbul'da anma töreni yapıldı

    Gündem, 17 Nisan 2022

    Turgut Özal için İstanbul'da anma töreni yapıldı

    Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ölümünün 29'uncu yılında mezarı başında anıldı. Anma törenine çok sayıda siyasetçi katılırken eşi Semra Özal, "Bu acı hiç bitmiyor, her gün daha da artıyor" dedi

    "Çok üzgünüm"

    Magazin, 26 Nisan 2021

    "Çok üzgünüm"

    Bir dönem 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın kızı Zeynep Önal ile evli olan ünlü baterist Asım Ekren, 70 yaşında hayata veda etti. Kansere yenilen Ekren'in vefatı sanat dünyasını yasa boğdu

    Cumhurbaşkanı Erdoğan anma törenine katıldı

    Gündem, 17 Nisan 2021

    Cumhurbaşkanı Erdoğan anma törenine katıldı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın 28’inci vefat yıl dönümü nedeniyle kabri başında düzenlenen anma törenine katıldı. Erdoğan, törende İnfitar Suresi’ni okudu

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Turgut Özal'ı andı

    Gündem, 17 Nisan 2021

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Turgut Özal'ı andı

    Cumhurbaşkanı Erdoğan,"Büyük Türkiye hedefi doğrultusunda ülkemiz için birçok yeniliğe imza atan Özal, öncülük ettiği demokratikleşme ve kalkınma hamlelerinin yanı sıra müstesna şahsiyetiyle de milletimizin sevgisini kazanmıştır." ifadesini kullandı.

  • Semra Özal, ölümünün 28. yılında anılan eşi Turgut Özal'ı anlattı

    Gündem, 17 Nisan 2021

    Semra Özal, ölümünün 28. yılında anılan eşi Turgut Özal'ı anlattı

    Semra Özal, eşi 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatına ilişkin, "Evde bir doktor olsaydı, düştüğü anda müdahale edebilseydi belki kurtarılabilirdi. Bir devlet liderinin sağlının nasıl korunacağına dair bir mantalite henüz oluşmamıştı." dedi.

  • Özal'ın heykeline maske takılmasına tepki

    Gündem, 06 Ocak 2021

    Özal'ın heykeline maske takılmasına tepki

    Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunan 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın heykeline maske takılmasına Anavatan Partisi'nden tepki geldi. İl Başkanı Alihan Kansu, "Merhum Turgut Özal'ın anısına ve hatırasına yapılan saygısızlıktır. Bu saygısızlığı kabul etmiyoruz ve şiddetle kınıyoruz" dedi.

    Kılıçdaroğlu, Turgut Özal'ı andı

    Gündem, 17 Nisan 2020

    Kılıçdaroğlu, Turgut Özal'ı andı

    CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Turgut Özal'ın 27'nci ölüm yıldönümünde "Demokratik siyasi yaşama daima bağlı kalan, devletin kurum ve kurullarını önemseyen, devlet yönetiminde planlamaya ve liyakate önem veren örnek bir siyaset ve devlet adamıydı" mesajı yayınladı

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Turgut Özal mesajı

    Gündem, 17 Nisan 2020

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Turgut Özal mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın, ülkeye ivme kazandıran icraatları, demokratikleşme ve kalkınma sürecinde iz bırakan hizmetleriyle her zaman saygıyla ve hayırla yad edileceğini bildirdi.

  • Turgut Özal kabri başında anıldı

    Gündem, 17 Nisan 2020

    Turgut Özal kabri başında anıldı

    8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, vefatının 27. yılında kabri başında anıldı.

  • Adnan Kahveci'nin ölümü: 27 yıllık sır perdesi

    Gündem, 04 Şubat 2020

    Adnan Kahveci'nin ölümü: 27 yıllık sır perdesi

    Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın danışmanlığını da yapan eski bakanlardan Adnan Kahveci'nin ölümüne ilişkin sır perdesi, aradan geçen 27 yıla rağmen hala aralanamadı. Trafik kazası sonucu hayatını kaybettiğinde 44 yaşında olan Kahveci, yakın çevresi tarafından "aracını dikkatli kullanan biri" olarak tanınıyordu. Türkiye'de 1993'te meydana gelen şüpheli ölümler dikkate alındığında, Kahveci'nin yeni yapılan otobanda ters yola girerek kaza yapması, ölümü üzerine çeşitli iddiaları da beraberinde getirdi.

  • Anma töreninde karşılaştılar

    Gündem, 17 Nisan 2019

    Anma töreninde karşılaştılar

    8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı anma töreninde Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu karşılaştı

    Turgut Özal'ın vefatının 26. yıldönümü!

    Gündem, 17 Nisan 2019

    Turgut Özal'ın vefatının 26. yıldönümü!

    Türkiye Cumhuriyeti 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal vefatının 26. yıldönümünde sevenleri tarafından anılıyor. Başbakanlık ve Anavatan Partisi Genel Başkanlığı görevlerinde bulunan Turgut Özal, Cumhurbaşkanlığı görevi sürerken vefat eden Mustafa Kemal Atatürk'ün ardından, görevi başında vefat eden ikinci cumhurbaşkanı olmuştur. İşte, Turgut Özal'ın hayatı ve kariyerine dair önemli satır başları...