Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Sosyal Medya Türkiye Facebook soruşturması için düğmeye bastı - Teknoloji Haberleri

        Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Faruk Bilir, Facebook ile ilgili başlatılan incelemenin, bazı yeni "veri güvenliği ihlali" iddiaları üzerine genişletildiğini bildirdi.

        7 Nisan 2016'da yürürlüğe giren Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile kurulan kurumun, 12 Ocak 2017'den itibaren görevine başladığını anımsatan Bilir,kurumun karar organı Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun, şikayet üzerine veya ihlal iddiasının öğrenildiği andan itibaren resen inceleme yapma yetkisine sahip olduğunu belirtti.

        REKLAM

        Facebook'un, veri sorumlusu olarak Türk vatandaşlarına ait kişisel verileri Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na uygun işleyip işlemediği, veri işleme konusunda vatandaşları yeterince bilgilendirip bilgilendirmediğiyle ilgili Kurul tarafından daha önceden ön inceleme başlatıldığınıhatırlatan Bilir, bu sürecin devam ettiğine dikkati çekti.

        FACEBOOK İTİRAF ETMİŞTİ

        Sosyal paylaşım sitesi Facebook, platformundaki bir güvenlik açığı nedeniyle hacker'ların 29 milyon kullanıcının bilgilerine sızdığını geçen hafta doğrulamıştı. Geçen ay ortaya çıkan güvenlikaçığı nedeniyle Facebook, aralarında Türkiye'den de kullanıcıların olduğu toplamda 90 milyondan fazla hesabın erişimlerini sıfırlamak zorunda kalmıştı.

        Bilir, şöyle konuştu: "Ancak son günlerde basına yansıyan Facebook'la ilgili bazı yeni veri güvenliği ihlali iddiaları nedeniyle söz konusu incelemenin kapsamı bu iddiaları da kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Türk vatandaşlarının kişisel verilerinin siber ortamlarda korunması ve güvenliğinin sağlanması için gerekli çalışmalar Kişisel Verileri Koruma Kurulunca hassasiyetle yürütülmektedir."

        İDARİ YAPTIRIMUYGULANABİLİR

        Konunun takipçisi olduklarını vurgulayan Bilir, herhangi bir veri işleme usulsüzlüğü veya veri istismarı tespit edildiğinde gerekli yaptırımların uygulanacağını kaydetti.

        Bilir, "Siber ortamda Türk vatandaşlarının kişisel verisi uluslararası standartlara uygun olarak korunmaktadır. İnceleme kapsamında vatandaşlarımızın kişisel verilerinin işlenmesinde hukuka uygun olmayan durumları tespit etmemiz halinde kanundaki yaptırımlar uygulanacaktır" ifadesini kullandı.

        Kişisel Verileri Koruma Kurulu, kanun hükümleri gereğince hukuka uygun olmayan veri işleme faaliyeti tespit etmesi durumunda idari para cezası, Türkiye'deki veri işleme faaliyetlerinin durdurulması gibi işlem ve yaptırımlar uygulayabiliyor. Yasal düzenlemeye göre düzenleyici kuruluş, kanuna aykırı hareket eden şirketlere 1 milyon TL'ye kadar idari para cezasıkesebiliyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ