Büyükdede, Konya Sanayi Odası, Türkiye Makina Federasyonu ve Türkiye'nin Makinecileri Grubu tarafından çevrim içi gerçekleştirilen "Türkiye'nin Makinesini Büyüten Şehirler-1: Konya" etkinliğinde, Konya'nın, son yıllarda makine üretimi açısından çok büyük ivme gösteren şehirlerden biri olduğunu söyledi.
Konya'nın çok hızlı gelişim temposunu Ankara'dan izlediklerini ifade eden Büyükdede, şunları kaydetti:
"İlk 15 ildeki sanayi yatırımlarını izlediğimizde, üretim alanları bakımından Konya, Ankara'nın ardından ikinci sıraya yerleşmiş durumda. Konya aynı zamanda makine sanayi ve savunma sanayi endüstrisi olarak da bugün büyük bir gelişim hamlesi içerisinde. Konya bugün özellikle orta, yüksek kalitedeki makineler üretiminde ciddi bir yapılanmaya girdi. Fiyatları ve hızlarıyla, dünyaya açılma temposuyla, dünya fuarlarında edindiği yerler itibarıyla Konya, rekabet edilmesi zor bir şehir haline geldi. 'Acaba Konya bunu bu fiyatlara nasıl mal ediyor?' sorusunu Türkiye'de tüm makinecilerin düşünmesi gerektiği bir döneme geçildi. Ben kendi sektörümde bunu izliyorum. Konya'daki makine üreticilerinin ürettikleri makine adedi ve hızı bakımından iyi bir gelişim gösterdiklerini izliyoruz."
Konya sanayisinin otomasyonu çok iyi kullandığına dikkati çeken Büyükdede, bunun da kentte makine sektörünün gelişiminin önünü ciddi anlamda açtığını kaydetti.
Büyükdede, Konya'dan Mersin Limanı'na uzanacak raylı ulaşım sisteminin geliştirilebilmesi halinde kentin, sanayi ve ihracatını daha da hızlı geliştireceğine inandığını sözlerine ekledi.
- "Konya tartışmasız bir teknoloji kentidir"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Kutlu Karavelioğlu ise makine imalat sektörünün Türkiye'de en fazla ihracatçıyı bünyesinde barındıran sektör olduğunu anlattı.
Devletin tüm strateji planlarında makine sektörünün odak sektör olarak görüldüğünü dile getiren Karavelioğlu, Türkiye'nin geçen yıl makine ithalatına 28 milyar dolar, fosil yakıt ithalatına ise 29 milyar dolar ödeme yaptığına dikkati çekti.
Karavelioğlu, Konyalı sanayicilerin makine imalatı azmine dikkati çekerek, "Konya tartışmasız bir teknoloji kentidir, 2,2 milyar dolarlık ihracatının yüzde 60'a yakınını makine, otomotiv ve savunma sanayi mallarından sağlar. Konya salgına rağmen makine ihracatını yüzde 9 artırabilmiştir. Üstelik otomotiv sektörünün gerilemesine rağmen bunu başarmıştır. İş makineleri ihracatındaki payını ise yüzde 46 artırmıştır." diye konuştu.
Panelde söz alan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü de kentte makine ihracatçılarının üretim sürecine 1950'li yıllarda girmeye başladığını ve kentte bu alanda halen 1387 firmanın makine ve aksamları üretiminde faaliyet gösterdiğini kaydetti.
Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar'ın moderatörlük yaptığı panelde, Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) ekonomi danışmanı Can Fuat Gürlesel de sektöre ilişkin sunum yaptı.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.