Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Son dakika: Tuzla'daki kokuyla ilgili flaş gelişme

        Tuzla'da 4 mahalleyi etkisi altına alan ve çok sayıda kişinin hastaneye kaldırılmasına neden olan kokuyla ilgili 11 kişi hakkında dava açıldı.

        Habertürk'ten Arzu Kaya'nın haberine göre; 10 şüphelinin “çevreyi kasten kirletmek” ve “bilinçli taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçlarından toplamda 6,5'ar yıla kadar hapsi istenirken, bir şüphelinin ise “suçu bildirmeme” suçundan 1 yıla kadar hapsi talep edildi.

        HASTANELİK EDEN KOKU

        İstanbul'un sanayi bölgelerinden Tuzlailçesinde 25 Aralık 2017 günü akşam saatlerinde başlayan keskin kokukorku ve paniğe neden oldu. Nefes almakta güçlü çeken ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlar hastanelere akın etti. Olayla ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı “kasten yaralama” ve “çevrenin kasten kirletilmesi” suçlarından soruşturma başlattı. Tuzla'daİstasyon, Yayla, Evliya Çelebi ve Postane Mahallelerini etkisi altına alan kokunun nedeni araştırılmaya başlandı. Kokunun Şifa Mahallesi Patlayıcı Maddeler Yolu Caddesi üzerinde bulunan ve İSKİ tarafından kapatılan kanalizasyon sistemine vidanjörler tarafından boşaltılan kimyasal atık sonucu meydana geldiği buradan da 2 kilometre uzaklıktaki mahallelerde açığa çıktığı belirtildi. Kimyasal atık sonucu meydana gelen kokudan etkilenen 97 kişinin hastanede tedavi altına alınırken bazılarının ise ifadesine başvuruldu.

        REKLAM

        DÖKÜLEN MADDEYİ BİLDİRMEDİ

        Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturmasını tamamladı. İddianamede 71 müşteki, 11 kişi ise şüpheli olarak yer aldı. İSKİ Genel Müdürlüğü 1. Hukuk Müşavirliği de müşteki olarak iddianamede kaydedildi. Vidanjörlerden alınan numuneler ile olay yerinden alınan numunelerin uyum gösterdiği belirtilen iddianamede, bu kimyasal maddenin halk için zararlı olan triklor etilen ve tetra klor etilen maddesinin olduğu anlatıldı. Bu tarihte İBB Başkanlığı Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Daire Başkanlığı'nda mühendis olarak görev yapan şüpheli Erol Şen'in vidanjörler tarafından dökülen ve zararlı olan kimyasal maddeyi bildirmediği vurgulandı.

        “ÜST SINIRDAN CEZA VERİLSİN” TALEBİ

        Vidanjörlerin şoförlerinin ve vidanjöre sahip olan şirketin yetkililerinin şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, şüphelilerin İSKİ tarafından kendilerine izin verildiğine dair beyanlarına itibar edilmediği anlatıldı. Şüphelilerin böyle bir netice doğabileceğini öngörebileceğini kaydeden savcılık, şüphelilerin bilinçli taksirden dolayı sorumlu tutulmaları gerektiği belirtildi. Çok sayıda kişinin suçtan zarar görmesi nedeniyle alt sınırdan uzaklaşıp üst sınırdan ceza verilmesi talep edildi.

        CEZALANDIRILMALARI TALEP EDİLDİ

        3 şirketin 6 yetkilisi, 4 şoför, 1 mühendis hakkında dava açıldı. 10 şüpheli hakkında “çevreyi kasten kirletmek” ve “bilinçli taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçlarından toplamda 1 yıl 2'şer aydan 6,5'ar yıla kadar hapis cezası istenirken, mühendis hakkında ise “suçu bildirmeme” suçundan 1 yıla kadar hapse çarptırılması talep edildi. Şüphelilerin yargılanmasına önümüzdeki günlerde Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlanacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ