Twitter
21 Temmuz 2018 Cumartesi

Zeynel Bey Türbesi ve tarihi mezarlar tamam... Şimdi sıra, Hasankeyf'teki diğer 7 tarihi eserde... O eserlerden 3'ü için hazırlıklar başladı. Hedef, bir buçuk ay içinde taşınmayı gerçekleştirmek.

Hasankeyf Kültür Turizm Derneği Başkanı Zeydan Ayhan, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Zeynel Bey Türbesi'nden sonra, ilk önce taşınacak olan eserlerden bir tanesi Artuklu Hamamı ve ardından İmam Türbesi ve Kale Kapısı taşınacak. Bunlardan sonra, şu andaki kalan eserlerimiz El-Rızk Camii minaresi, Sultan Süleyman Camii minaresi, bir de 'Kızlar Camii' dediğimiz Eyyübi Camii'nin bazı kalıntıları taşınacak" dedi.

Hasankeyf, bölgedeki Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nden dolayı taşınıyor. Baraj gölü bölgesinde kalan tarihi alandaki eserler, kendinden tahrikli modüler taşıyıcı kullanılarak, zarar görmeden yeni yerlerine götürülecek. Taşınacak toplamda 7 eser var. Öncelik, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Türbesi ve Kale Kapısı'nın olacak. 3 eser, bir buçuk ay içinde yeni çarşı alanına taşınmış olacak.

Ayhan, "Şu anki süreç, yeni yerleşim alanının çalışma işlemlerinin hızlandırılması anlamında bizim için çok önemli. Çünkü buradaki vatandaşlar bu konuda büyük zorluk çekiyor" dedi.

HABER: BULUT KUTLU