Twitter
21 Temmuz 2018 Cumartesi

Elektrik yok, modern dünyaya ait hiç bir icat yok. Böyle bir hayat düşünebilmek artık belki çok zor ama Amazon ormanlarında hala tıpkı binlerce yıl önceki ilk insanlar gibi yaşayan yerliler var. Bir belgesel yapımcısı yıllar önce bu yerlilerden birine rastladı ve o gün kaydettiği görüntüleri yeni paylaştı.

Yıllar önce tüm ailesi öldürüldü. Uçsuz bucaksız ormanda,, yıllardır tek başına. Bu görüntüler 2011'de, Brezilya'nın Amazon ormanlarında çekim yapan bir belgesel yapımcısı tarafından tesadüfen kaydedildi. Bin bir türlü tehlikeli, zehirli hayvan ve böceğin yaşadığı Amazon Ormanları’nda bir adam tek başına ağaç kesiyordu. Belgesel yapımcısı onunla iletişime geçmeye çalıştığında gözden kayboldu.

Adını, kim olduğunu kimse bilmiyor. Ne bunun sorulabileceği ortak bir dil ne de soruyu yanıtlayabilecek üçüncü bir şahıs var. Ancak adamın bölgede 1995’te çiftçiler tarafından tamamı öldürülen bir kabilenin son üyesi olduğu tahmin ediliyor. Yapımcı bu görüntülerden sonra yıllarca o yerliyi zaman zaman takip etti. Ona zaman zaman tohumlar ve bu tohumları ekmesine yarayacak aletler bıraktı. Bir sonraki gelişlerinde yerli adamın mısır, patates ve muz ektiğini gördü.

Adamın hayatta olduğuna dair en son ize geçtiğimiz mayıs ayında rastlandı. Onca zaman kaydedilebilen tek görüntüsü bu olarak kaldı. Belgesel yapımcısı yıllar sonra bu görüntüleri yayınlamasının nedenini modern dünyadan uzakta hayatta kalmaya çalışan Amazon yerlilerinin durumuna dikkat çekme isteği olarak açıkladı.

Uzmanlara göre Brezilya Amazonu’nda halen modern dünya ile temasa geçmemiş 113 kabile var. Bunlardan şimdiye kadar sadece 27’si görüldü. Amazon bölgesinin uzandığı Peru, Bolivya, Kolombiya ve Ekvador’da da modern dünya ile hiç temas etmemiş 15 kabile olduğu sanılıyor.