Twitter
120 milletvekili sınava girdi, 70 barajını aştı! 'Uzlaştırıcı' vekil olacaklar
31 Mart 2018 Cumartesi

33 bin kişi sınava girdi. Uzlaştırmacı olmak istedi. O isimler arasında 120 milletvekili de var. Barajı aştılar, şimdi uzlaştırmacı vekil olacaklar.

Meclis'teki 539 milletvekilinden 120'si şu sıralarda ayrı bir heyecan yaşıyor. Çalıştılar. Sınava girdiler. 70 barajını aştılar. Uzlaştırıcı vekil olma yolundalar. Milletvekilleri, ‘uzlaştırmacı’ görev belgelerini aldıktan sonra cumhuriyet savcılarının kendilerine verdiği dosyalarda, taraflar arasında uzlaştırma görevi üstlenebilecek. Dosya uzlaşma ile sonuçlanırsa 700 lira ödeme yapılacak. Dosya başına da 175 lira alacaklar.

MUHALEFET "ETİK DEĞİL" ELEŞTİRİSİ GETİRDİ

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, çoğu AK Partili olan vekiller arasında Ramazan Can, İsmail Emrah Karayel, Oktay Çanak, Ergün Taşcı, Ali İhsan Yavuz, Orhan Kırcalı, Hilmi Bilgin, İbrahim Halil Yıldız, Kemalettin Yılmaztekin, Ayşe Sula Köseoğlu, Mehmet Altay, Nihat Öztürk gibi isimler bulunuyor. Milletvekillerinin görevlerini sürdürürken de yapabilecekleri bu görev, yasa görüşmeleri sırasında tartışma yaratmıştı. Etik olmadığı dile getirilmişti. Ancak AK Partililer, “Milletvekilleri zaten vatandaşlar arasında uzlaştırmacı görevi görüyor. Bu nedenle, milletvekilliği görevi devam ederken, bu işi yapmasında bir sakınca yok” diyor.

GÜL: 2 AYDA UZLAŞMAYLA SONUÇLANAN DOSYA SAYISI 28 BİN 872

Uzlaştırmacı görevini üstlenenler, “soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı suçlar, şikayete bağlı olup olmadığına bakılmaksızın Türk Ceza Kanunu'nda yer alan, kasten yaralama, taksirle yaralama, konut dokunulmazlığının ihlali, çocuğun kaçırılması ve alıkonulması, ticari sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgelerin açıklanması” gibi suçlarda devrede oluyor. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, sistemin devreye girmesiyle son dönemde uzlaşmayla sonuçlanan dosya sayısının arttığına işaret etmişti. Gül, "2018 yılı Ocak ve Şubat ayındaki uzlaşmayla sonuçlanan dosya sayısı da 28 bin 872'dir Uzlaşılamayan 4 bin 985'tir. Elbette bu rakamların da artacağına inanıyoruz" diye konuştu.