Twitter
Para Gündem - 1 Nisan 2020 (Koronavirüs semptomları kişiden kişiye değişiyor mu?)
01 Nisan 2020 Çarşamba

Para Gündem’de Ebru Baki ve Bülent Aydemir, konukları Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi/Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kasım Han, Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hakan Türkçapar ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya ile gündemin öne çıkan başlıklarını değerlendirdi. Sanatçı Haluk Levent, birçok ailenin gıda ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik başlatılan yardım çağrısını anlattı.

- Bugün dünyayı neler bekliyor?

- Türkiye’de koronavirüs nedeniyle can kaybı 214 oldu. Toplam vaka sayısı 13 bin 531’e çıktı, 243 kişi iyileşti. Vaka sayısındaki artış nasıl durdurulacak? Koronavirüsün yayılması nasıl engellenecek? Dünya koronavirüs ile nasıl savaşıyor? Vaka sayısındaki artış hızı azaldı mı? Ülkeler koronavirüse karşı ne yapıyor, tedbirler artar mı? Koronavirüsün toplumlara etkisi ne? Uyarıları dikkate alıyor muyuz? Koronavirüs tedbirlerine uyulmazsa sonuç ne olur? Koronavirüse karşı neler yapılmalı? Çalışanlara yönelik tedbirler artırılabilir mi? İşi olmayanın sokağa çıkmamasını nasıl sağlayacağız? Korona yasaklarına uymayanlara cezalar artırılıyor mu? Ek tedbirler almak gerekir mi? Korona vaka sayısında yavaşlama ne zaman başlar? Türkiye'nin koronavirüs ile mücadelesinde son durum ne? Vaka sayılarındaki artış nasıl değerlendiriliyor? Hastaların durumu nasıl? Salgında süreç nasıl işliyor? Hayat ne zaman normale dönecek? Vaka artışı hangi illerde?

- Korona şüphesi ile ne zaman hastaneye başvurulmalı? İlk belirti ne oluyor? Koronavirüs semptomları kişiden kişiye değişiyor mu? Belirtiler ne zaman ortaya çıkıyor? Hastalığın belirtileri değişiyor mu? Koronavirüs salgını ne zaman, nasıl bitecek? Nelere dikkat etmeliyiz? Koronavirüse karşı nasıl önlemler alabiliriz?

- Koronavirüsün ekonomiye etkisi ne? Bu durumun insanların ruh sağlığına etkisi ne?

- Salgın sonrası bizi neler bekliyor? Koronavirüs ardında nasıl bir dünya bırakacak? Koronavirüs korkusunu nasıl yöneteceğiz? Belirsizlik hayatımızı nasıl etkiliyor, ne yapmalıyız? Koronavirüs korkusu toplumsal kaygıya mı neden oldu? Bilgi karmaşası toplumda kaygıyı artırıyor mu? Bilgi kirliliği var mı? Kişisel tedbirleri aldıktan sonra kaygı duymak normal mi? Ruh sağlığımızı nasıl koruyacağız? Evde kalmak zorunda olmak mutsuzluğa mı neden oldu? Koronavirüs kaygısı ile yaşamak sağlığımızı nasıl etkiliyor? Korona hayatımızı nasıl değiştirdi? Koronavirüs tedirginliği nasıl bitecek? Koronavirüs ile ilgili kaygı ve inkar nelere sebep oluyor? Koronavirüs salgını sürecini Türkiye nasıl geçiriyor? Koronavirüs salgını aile ilişkilerini nasıl etkiledi?

- Yardım kampanyası nasıl başladı? Yardıma ihtiyacı olan aileler nasıl belirleniyor? Aileler nereye başvuracak? Kaç aileye ulaşıldı, ailelere nasıl destek olunuyor?