Twitter
30 Nisan 2018 Pazartesi

Cep telefonlarından abajurlara, sokak aydınlatmalarından reklam panolarına kadar birçok yerde kullanılıyorlar. Ancak bilim insanları uyarıyor; LED ışıkları sağlığa zararlı. Üstelik kanser riskinin artmasına yol açıyor. 

Araştırma, İspanya'daki bir sağlık enstitüsü ile İngiltere'deki Exeter Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütüldü. İspanyalı yaklaşık 4 bin prostat ve mem kanseri hastası incelendi. Elde edilen buluglara göre, LED ışıklandırmalarına maruz kalmak göğüs ve prostat kanseri riskini artırıyor. 

Araştırma sonuçları, sokaklarda yapay ışıklandırmalara maruz kalanların kansere yakalanma riskinin bir buçuk kat daha yüksek olduğunu gösteriyor. Evdeki LED ışıklarıysa daha büyük bir tehlike saçıyor. Evde LED ışıklara maruz kalanların kansere yakalanma riski, bu ışıklara maruz kalmayanlardan yaklaşık 2.8 kat daha büyük.

PEKİ BUNUN NEDENİ NE?

Bilim insanlarına göre, özellikle kırmızı ve yeşil renklerdeki ışıklandırma, vücudumuzun biyolojik saatini bozuyor. Çünkü beyindeki melatonin hormonunun salgılanmasını olumsuz etkiliyor. Melatonin, vücudun gece gündüz farklılıklarına uyum göstermesini sağlayan başlıca hormon. Bu hormonun az salgılanması, meme ve prostat kanseri gibi hormon kaynaklı kanser hastalıklarının ortaya çıkma riskini artırabiliyor.