Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Uber hakkında flaş iddia! Uber Türkiye'den çekiliyor mu? - İş-Yaşam Haberleri
        .png
        .png

        Taksilere alternatif bir ulaşım sistemi sunma amacıyla ortaya çıkan, fakat kurulduğu günden beri adı hep taksiciler ile yaşadığı gerginlikler ile gündeme gelen Uber'in, Türkiye'de sunduğu hizmetlerde önemli değişikliklere gideceği iddia edildi.

        Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, mobil uygulama üzerinden araç çağırma hizmeti sunan ABD merkezli firmanın, bundan sonra Türkiye'de 8+1 araçlar ile gerçekleştirilen 'XL' taşımacılığa aracılık yapmayacağı öne sürüldü.

        Söz konusu araç sahiplerine konunun iletildiği belirtilirken, yapılan sözleşmelerin de feshedilmeye başlandığıkaydediliyor. Buna göre, şirketin sistemindeki sürücülere ise alttaki mesajı ilettiğibilgisi veriliyor.

        Kaynaklar, şirketin kayıtlı sürücülerininbugüne kadarki trafik cezalarını ödemeye sürdüreceğini, 3 gün içinde ise sistemin XL araçlara kapanarak, otopark ve trafik cezası gibi yardımların kesileceğini aktarıyor.

        5 YILDIR TÜRKİYE'DE

        Kurulduğu 2009 yılından beri, faaliyet gösterdiği şehir ve ülke sayısını sürekli artıran Uber, bugün 80'den fazla ülkede ve 650'ye yakın şehirde faaliyet gösteriyor.

        REKLAM

        Son olarak 3.1 milyar dolara Orta Doğulu rakibi Careem'i bünyesine katarak ses getiren şirket, Türkiye'de de 2014 yılından bu yana hizmet sunuyor.

        ABD merkezli şirket, özellikle 2016 yılından bu yana ise hakkında açılan davalar ve 'korsan' taşımacılık yaptığı iddiaları ile dünyada olduğu gibi Türkiye'de de taksicilerin hedefinde bulunuyor.

        VERGİ KAÇIRMAKLA SUÇLANIYOR

        Öyle ki, taksici esnafı şirketin vergisiz çalıştığını ve haksız kazanca yol açtığını iddia ederken, Uber ise sadece mobil uygulama üzerinden aracılık yaptığını ve kendi sistemine bağlı çalışan şoförlerin gelir vergisi ödediği şeklinde kendini savunuyor.

        REKLAM

        İşin aslına bakıldığında ise, Uber'in sisteminedahil olan minibüssahiplerinin belediye ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan yetki belgeleri ile faaliyetlerini sürdürdüğü görülüyor. Bu kapsamda, Uber'e kayıt olarak taşımacılık yapanlar, kurdukları turizm şirketleri üzerinden gelir vergilerini ödüyor.

        Fakat, ‘XL’ araçlardan yüzde 20 oranında komisyon alan Uber, bu tutarı Türkiye’deki şirketi üzerinden almadığı için yakın bir zamana kadar herhangibir gelir gösteremiyordu ve neticede aldığı komisyonun vergisini de ödemiyordu.

        Şirketten bir süre önceyapılan açıklamada ise, e-fatura sistemine geçildiği ve bununla birlikte de KDV’nin ödenmeye başlandığı belirtilmişti.

        Taksiciler ile Uber arasında karşılıklı suçlamalar ile devam eden dava süreci ise halensonuçlanmış değil.

        YOLA SARI TAKSİ İLE DEVAM EDECEK

        Uber'in satın aldığı Careem ise, mobil uygulamasına sarı taksileri dahil ederek, yolcu ile taksiciyi kendi mobil platformunda buluşturarak Türkiye'de faaliyet gösteriyor.

        Taksiciler ile herhangi bir sorunu bulunmayan Dubaili firma, taksiciler ile davalık olan Uber'e satılmasından sonra taksi esnafının yeni hedefi haline gelmiş durumda.

        Şimdi ise, Türkiye'de tartışılan XL hizmetine son vereceği iddia edilen Uber'in, yeni dönemde sadece sarı taksiler üzerinden hizmet sunması ihtimaller dahilinde yer alıyor.

        Bu kapsamda, Amerikalı firmanın Türkiye'de yoluna Careem üzerinden devam etmesi sürpriz olmayacaktır.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ