Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ‘Üç vardiya üretim yapıyoruz, 7/24 ihracata geçmek istiyoruz’ - İş-Yaşam Haberleri

        Tekstil Sektör Kurulu’na Gülle’nin yanı sıra TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve Adana Sanayi Odası (ADASO) ve Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zeki Kıvanç gibi sektörün önde gelen isimleri katıldı.

        TİM Tekstil Sektör Kurulu ve İTHİB Başkanı İsmail Gülle, “Yeni bir vizyon, yeni bir misyon ve yeni bir hedef söylemenin vakti geldi. Üç vardiya üretim yapıyoruz. 7/24 ihracat yapmak istiyoruz. Misyonumuz 7/24 ihracat, vizyonumuz ihracat 4.0 ve hedefimiz dış ticaret fazlası veren bir Türkiye” dedi.

        REKLAM

        Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a açıkladığı Türkiye’nin Ulusal Geniş İnternet Stratejisi ve Eylem Planı için teşekkür eden Gülle, “İhracat 4.0’ın önü açıldı. Biz de ihracatçılar olarak geri kalanı yapacağız. Daha çok üreten, daha yüksek katma değerli üreten, dış ticaret fazlası üreten bir Türkiye için çalışacağız” diye konuştu. İhracatçının sadece ihracat ile uğraşacağı bir sistem kurulması gerektiğini ifade eden Gülle, “7/24 ihracat, sadeleştirilmiş mevzuat, dijitalleştirilmiş devlet yardımları, Küresel Bilgi Merkezi kurulmasını gerçekleştirirsek dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefimize ulaşacağız” şeklinde konuştu.

        Daha az sorun için daha fazla ihracatçı gerekiyor

        Türkiye’de daha az sorun için daha fazla ihracatçı gerektiğini belirten Gülle, “İhracat demek daha yüksek katma değer, daha fazla istihdam, daha hızlı büyüyen Türkiye demek. Daha fazla ihracatçı demek, daha çok vergi ve SGK primi demek” dedi. İhracatçıların herkesten farkı olduğunu söyleten Gülle, “İhracatçı hayal satmaz, sadece mal ve hizmet satmaz. İhracatçı dünyaya çözüm sunar. 7/24 ihracatla Türkiye’nin ışığı hiç sönmez” dedi.

        Tekstilci artık katma değerli ürün satıyor, yerli otomobile de talibiz

        Kilo başına tekstil ihracatının 4,7 dolar olduğuna dikkat çeken Gülle, “Genel ihracat ortalamasının üstündeyiz. Her yılda artıyor. Artık hammadde satmıyoruz. Katma değerli ürünler satıyoruz” dedi. Yerli otomobil üretimi için yapılan hazırlıkları hatırlatan Gülle, “Milli otomobil olacaksa, onun tekstille ilgili işleri de milli olmalı, biz talibiz” dedi. Tekstil sektörünün 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden en fazla etkilenen olduğuna işaret eden Gülle, şunları söyledi: “Ama artık çıkıştayız. Cari fazla vereceksek üretimi Türkiye’de yapmamız gerekiyor. Türkiye’de fabrikalarda çalışan işçilerin işini kaybetmemesi en büyük gayemiz. Biz SASA satılmasın diye direndik. Fabrikalarımıza sahip çıkmalıyız. Üretimi kaybedersek bir daha dönüş olmaz.

        REKLAM

        Konfeksiyon ile amca çocuğuyuz

        TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Konfeksiyon Sektör Kurulu’nun da Bursa’da toplandığını belirterek, konfeksiyon sektörünün temsilcileriyle bir araya geldiklerini anlattı. ‘Arada kavga etsek de biz tekstilciler konfeksiyoncularla amca çocuklarıyız” diyen Konukoğlu, “Esas konumuz tekstilde genel olarak konfeksiyon ve ipliğin birlikte hareket etmesini sağlamak. İhracat ve işsizlik konusunda neler yapabiliriz bunu sağlamak. Amacımız dünyada başka işçilerin yerine Türkiye’deki işsiz insanların iş bulmasını sağlamak. Bunun için bakanlarımızla birlikte çalışıyoruz” diye konuştu.

        Bursa ara malı ürettiği için ticaret fazlası veriyor

        Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise Bursa’nın ticaret fazlasının 3,4 milyar dolara çıkacağına vurgulayarak, şöyle konuştu:

        REKLAM

        “Bunun asıl nedeni ara mal, hammadde temininde kendi ihtiyaçlarını üretmeye başlamasıdır. Türkiye’de üretilmesi mümkün olan kalemlerin mutlaka burada üretilmesi gerek. Üretim Reform Paketi dış ticaret fazlası vermesinde önemli rol oynayacak. Biz de Bursa olarak TEKNOSAB ile teknoloji üretiminde önemeli bir rol oynayacağız.” Burkay, tekstil ve konfeksiyon sektörleri arasında bir heyet kurulacağını açıkladı.

        Konfeksiyoncuların haklı isteklerine açık çek

        Konfeksiyon sektörünün temsilcileriyle yaptıkları ortak toplantıyı değerlendiren Adana Sanayi Odası (ADASO) ve Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zeki Kıvanç, şunları söyledi:

        “Ortak toplantıda iplikle ilgili konumuz vardı. İhracatçıya vergi artışının bir zararı yok. Dahilde işleme rejimi kapsamında getiriyorlar. İç piyasada sıkıntı yaşanıyor. Biz de iplikte kendi sıkıntılarımızı aşmak için vergi artışı istiyoruz. Ortak bir yol bulacağız. Tekstilde kapalı fabrikalar var. Konfeksiyoncuların haklı isteklerine açık çek veriyoruz. Konfeksiyon üretiminin 6. Bölge teşvikleri kapsamına alınması için destek vereceğiz. Biz konfeksiyon ithalatı da istemiyoruz. Onlarla birlikte hükümete gider izah ederiz. Konfeksiyon en fazla istihdamın olduğu sektör. Konfeksiyonda istihdamın üzerindeki yükleri devletimiz alırsa, konfeksiyon ihracatı artar.”

        Cavit Çağlar’a Rusya için teşekkür plaketi

        REKLAM

        Tekstil sektörünün duayen ismi Eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar’a da Rusya ile uçak krizinin çözülmesine katkılarından dolayı tekstil sektörü adına teşekkür plaketi takdim edildi.

        Çağlar, “Esas bu barışı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin sağladı. Onlar bu kararlılığı göstermese biz bir şey yapamazdık” dedi. Siyaseti uzun süre önce bıraktığını ama ancak devlet adamlığının kendisini bırakmadığını belirten Çağlar, çok yakın arkadaşı olan Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar ile yaptığı görüşmeden sonra sürece dahil olduğunu söyledi.

        Tekstil ve konfeksiyon sektörlerine yönelik mesajlar da veren Çağlar, “Sultanhamam’da başlayan serüvenim, bugün farklı mecralara kaydı. Ancak bu sektörlerde hep liderliğe oynadım. Merhum Dayım Şükrü Şankaya ile birlikte yüzbinlerce kişiye iş verdik. Çok sıkıntılar çektik ama işçimizi hiçbir zaman yarı yolda bırakmadık. Çok zor da olsa her ayın 7’sinde maaşları yatırdık” diye konuştu.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ