Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler BBC Diğer Ukrayna ordusu, stratejik Lyman kentini kuşattı

        ukrayna askeri Reuters

        Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk bölgelerini ilhak ettiğini açıklamasının ardından, Ukrayna ordusu bugün Donetsk'teki stratejik Lyman kentini tamamen kuşattığını bildirdi.

        Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dünkü ilhak açıklaması sonrası "ülkesinin tüm toprağı bağımsızlığına kavuşana kadar savaşma" sözü vermişti.

        Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başkanı Andriy Yermak tarafından paylaşılan videoda, kentin girişindeki tabela önünde Ukrayna bayrağı sallayan Ukrayna askerleri görülüyor. Askerler "Lyman, hepsi Ukrayna'nın olacak" diyor.

        Ukrayna birliklerinin kentin dışındaki iki kasabayı ele geçirdikleri de belirtildi.

        Kentte kaç Rus askeri bulunduğu bilinmiyor ancak Ukrayna ordusu sözcüsü kentte 5.500 kadar Rus askeri olduğunu belirtti. Bu bilgi bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

        Rus ordusu Lyman'ı Mayıs ayı sonlarında işgal etmiş ve burayı Donetsk bölgesi için kilit lojistik merkezi olarak kullanmaya başlamıştı. Bölgeye asker ve teçhizat dağıtımı buradan yapılıyordu.

        Lyman ayrıca Donetsk, Luhansk ve Harkov bölgelerini bağlayan tren yolunun üzerinde.

        Ukrayna ordusu, kenti Rus birliklerden geri alabilirse, Donetsk bölgesinin kuzeyinin kontrolünü tamamen ele geçirebilecek.

        • Ukrayna'nın Zaporijya kentinde sivil konvoya saldırıda en az 25 kişi öldü

        Rusya'nın ilhak ettiğini açıkladığı Luhansk bölgesinin Ukraynalı bölge başkanı Serhiy Haidai, Rus birliklerin iki seçeneği kaldığını söyledi: "Ya kuşatmayı kırmaya çalışacaklar ya da teslim olacaklar".

        Haidai kentten çıkış yollarının ve tedarik rotalarının hemen hepsinin kesildiğini belirtti.

        Donetsk bölgesinin Rusya tarafından atanan lideri Deniz Pushilin ise Cuma günü yaptığı açıklamada Lyman'ın Ukrayna ordusunun "kısmi kuşatması" altında olduğunu söylemişti.

        https://twitter.com/AndriyYermak/status/1576154930096001024?s=20&t=qcJAzhT1rl8TBsnLoM22rQ

        Zaporijya Nükleer Santrali'nin müdürü 'Ruslar tarafından kaçırıldı'

        Ukrayna'da bulunan ve Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali'nin müdürü Ihor Murashov'un Rus birlikler tarafından kaçırıldığı belirtildi.

        Açıklama Ukrayna devlet nükleer kurumu Energoatom tarafından yapıldı.

        Murashov'un Cuma akşamı, nükleer santralden yakınlardaki Enerhodar kasabına doğru aracıyla seyahat ederken kaçırıldığı, gözlerinin bağlanıp bilinmeyen bir yere götürüldüğü aktarıldı.

        Energoatom, Murashov'un acilen serbest bırakılması için Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan yardım istedi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ