Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeydi, yasaklandı!

        Resmi açıklamaya göre hükümet, Aborjinlerin hassasiyetlerini göz önüne alarak, Uluru kayasına tırmanışlar 26 Ekim 2019’da bitecek. Aborjinler, "Biz Anangu yerlileri için Uluru bizim kültürümüzün sembolü, büyük bilginin merkezi. Geleneklerimize göre, tırmanışa izin verilmez. Burası bizim evimiz. Lütfen tırmanmayın" dediler.

        Bir Anangu yerlisi, "Burası önemli bir yer, oyun alanı ya da Disneyland değil. Bir ülkeye seyahat etsem ve orada bir yere giriş sınırlı ya sa yasak olsa girmem ve tırmanma, saygı duyarım" dedi.

        Tırmanışlar, kayaları koruma amacıyla yasaklandı. Uluru'yu her yıl 250 binden fazla turist ziyaret ediyor, yaklaşık her altı turistten biri kayaya tırmanıyor.Zaman zaman kötü hava koşulları ve güvenlik nedeniyle tırmanışa kapatılan bölgede, 1950 yılından bu yana 35 kişi hayatını kaybetti.

        REKLAM

        Avustralya'nın ortası kısımındaki Uluru-Kata Tjuta Milli Parkı'ndaki Uluru, 348 metre yüksekliğinde ve çevresi yaklaşık 10 kilometrelik kum taşından oluşan kaya formasyonu özelliği taşıyor ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Uluru, Avustralya'nın en fazla tanınan bölgeleri arasında başı çekiyor.

        Güneşin ışığına göre farklı rengi değişen Uluru, şafakta turuncu, gün içinde kahverengi, gün batımında ise kızıla bürünüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ