Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Koronavirüse yakalanan genç kız diyabet hastası oldu

        (DHA)- İSTANBUL'da yaşayan 24 yaşındaki İrem Deniz, geçen ay ailesiyle birlikte koronavirüse yakalandı. Hastalığın 6'ncı gününde mide bulantısı ve nefes almada güçlük sonucu hastaneye kaldırılan İrem'in kan şekerinin 380'e kadar çıktığı belirlendi. Yapılan tetkikler sonrasında genç kıza diyabet tanısı konulurken uzmanlar, koronavirüsün pankreasa bağlanarak diyabet gelişimini hızlandırdığını söyledi. Genç yaşta insülin kullanmaya başlayan Deniz, çok şaşkın olduğunu belirterek, “Koronavirüsün hafife alınacak bir durum olmadığını anladım. Diyabet hastası olduğumu öğrenmem benim için çok ağırdı" dedi.

        İstanbul'da yaşayan ve okçuluk sporuyla ilgilenen 24 yaşındaki İrem Deniz'e 7 Nisan'da ailesiyle birlikte koronavirüs teşhisi konuldu. Aile hastalık sürecini evde geçirdi ancak İrem Deniz, hastalığının 6'ncı sabah mide bulantısı ve nefes almada güçlük çekerek uyandı. Nabzı 150'ye kadar çıkan genç kız, çarpıntı şikayeti sonucu hastaneye kaldırıldı. Çekilen tomografide virüsün akciğer tutulumuna rastlanırken uygulanan koronavirüs tedavisinden sonuç alamayan hekimler, İrem için kan gazı tetkiki de yaptı. Ölçüm sonrası Deniz'in kan şekerinin 380'e kadar yükseldiği görüldü. Acilen insülin tedavisine başlanan genç kıza, Tip 1 diyabet tanısı konuldu. İrem'in tedavisini takip eden Endokrinoloji Uzmanı Dr. Safiye Arık, “Koronavirüs pankreasa bağlanarak insülin salınımını bozuyor ve diyabet gelişimini hızlandırıyor" diye konuştu.

        "KORONAVİRÜSÜN HAFİFE ALINACAK BİR DURUM OLMADIĞINI ANLADIM"

        Nefes alamama halim ve halsizliğim beni rahatsız etmeye başladı diyen İrem Deniz, “Nefes almada güçlük çekiyordum. Nabzımın 150'ye kadar çıktığını gördük. Aynı zamanda çarpıntım oldu. Şikayetlerin üzerine annem ve babam bir terslik olduğunu düşünüp beni hastaneye getirdi. Nefes alamama halim ve halsizliğim beni rahatsız etmeye başladı. Bugüne kadar diyabetle ilgili herhangi bir şikayetim olmamıştı ve koronavirüs sonrası diyabet hastası oldum. Koronavirüsün hafife alınacak bir durum olmadığını anlamış oldum. Diyabet olduğumu öğrenmem bende şok etkisi yarattı. Bu durum enfeksiyona bağlıydı ve aslında çok şaşırdım. Genç olduğum için bu beni üzdü. Koronavirüs açısından iyiyim, sağlığıma kavuştum ancak diyabet açısından üzgünüm" ifadelerini kullandı.

        BAKMADAN GEÇME