Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV Erdoğan onayladı, yasa yürürlüğe girdi! İşte OHAL sonrası yeni düzenleme

        OHAL sonrası yasal düzenlemem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla yürürlüğe girdi. Ayrıntıları Habertürk muhabiri Saliha Çolak aktardı. 

        ■ Cumhurbaşkanı'nın onayının ardından Resmi Gazete'de yayınlanan düzenleme, terörle mücadeleye ilişkin düzenlemeler getiriyor. Valilere geniş yetkiler geliyor. Valiler, illere giriş-çıkışları 15 güne kadar sınırlayabilecek, kişilerin belli yerlerde toplanmalarını ve dolaşmalarını yasaklayabilecek, araç trafiğine ilişkin sınırlama kararları alabilecek aynı zamanda silah naklini ruhsatlı da olsa sınırlayabilecek.

        ■ Bunun dışında soruşturma süreçleriyle ilgili yeni mekanizmalar var. Terörle mücadelede devletin elinin zayıflamaması için bir takım yeni mekanizmalar getirildi OHAL sonrasına ilişkin. Bunlar; askeri mahallerde hakim kararı olmadan önleme araması, askeri kişilerin üst araması, özel eşyaları ve kağıtlarının araması yapılabilecek.

        ■ Toplantı, gösteri yürüyüşleriyle ilgili yeni düzenlemeler de var. Artık aşırı derecede ve katlanılamaz şekilde vatandaşın hayatını zorlaştıracak yerlerde valiler sınırlama yapabilecekler. Kent merkezlerinde bu tür yerlere izin vermeyebilecekler.

        ■ MİT elemanlarının gizliliğinin ihlaline yol açan bir uygulama vardı. Şimdi bu kaldırıldı. Artık MİT elemanları doğrudan dava yoluna gidebilecekler.

        ■ Gözaltı süresiyle ilgili de yeni düzenlemeler geliyor. 48 saat olacak gözaltı süresi. Toplu suçlarda bu 4 gün uygulanabilecek ve 2 kere uzatılabilecek. Bu da toplamda 12 günlük bir gözaltı süresine işaret ediyor.

        ■ Bilgisayarda delil aranmasıyla ilgili yeni bir uygulama geliyor. Gecikmesine sakınca bulunan hallerde hakim kararı aranmaksızın bilgisayarlarda delil araması yapılabilecek, kopya alınabilecek ama bu karar 24 saat içinde hakim onayına sunulmak zorunda. Hakim onay vermezse o süreçte alınan kopyaların imha edilmesi gerekiyor.

        ■ OHAL döneminde terörler ilişiği olanlar işten uzaklaştırılabiliyordu. Bu uygulama devam edecek. Bu durumda olanların pasaportlarına el konulabilecek, lojmanlardan çıkarılacaklar. Eğer mahsurlu durum söz konuysa eş ve çocuklarının da pasaportlarına el konulabilecek.

        ■ Terörle mücadele yasasından hüküm giyenlerin de nerede çalışıyor olurlarsa olsunlar, onların da silahlarına el konulup, ruhsatları iptal edilecek.

        ■ OHAL sonrası işe dönüşle ilgili de yeni bir düzenleme var. OHAL Komisyonu kararıyla da işe dönüşler söz konusu olabilecek. Tabi mahkeme yolu da her zaman açık. Burada bütün kurumlarda ilgili bakan onayını görüyoruz. Kurumlarda, kurullar teklif edecek. Bakanlar bu kişilerin işten çıkarılmasına karar verecek.

        ■ YÖK'te geri dönüş YÖK'e bağlı. Akademisyen işe dönüş kararı aldırdıysa bile bu Ankara-İstanbul-İzmir dışında taşra üniversitelerinde olacak. Nereye döneceklerine ise YÖk karar verecek.

        ■ Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nda da işe dönüşlerin yolu bakan onayına bağlı. Bakan onay vermiyorsa yine işe dönebilecekler ama tam olarak yaptıkları işe değil. Bu bakanlıklar bünyesinde araştırma merkezleri kurulacak. Bu merkezlerde görev alabilecekler. Bunun dışında eski görevlerine dönemeyecekler.

        HABER: SALİHA ÇOLAK

        BAKMADAN GEÇME