Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Erkek Hayatlarını başkalarınınkiyle kıyaslıyorlar, Davranış Bilimleri Uzmanı Bilal EREN, İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa AKGÜL, Psikolog Mehtap KAYAOĞLU, Bilişim Suçları Kriminalisti Cemal METE, Davranış Bilimleri Uzmanı Kunter KUNT, G

        Gökay USANMAZ / HT GAZETE

        Yapılan araştırmalar, internetin yaygınlaşmasıyla sosyal medyayı kullananların sayısının çığ gibi büyüdüğünü ortaya koyuyor. Dolayısıyla sosyal vakalar da sosyal medya üzerinden kendisini gösteriyor. Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre, sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta kendi hayatını başkalarınınkiyle kıyaslayan pek çok kişi depresyona giriyor.

        Uzmanlar, Facebook kullanıcılarının hayatlarına tanıklık etmenin, başkalarının hayatıyla kendi hayatını kıyaslamanın, kişide önce kıskançlık krizine, ardından depresyona yol açacağı uyarısında bulunuyor. Arkadaşlıklar, flörtler, evlilikler de sosyal medya üzerinden yaşanıyor. Boşanmalar, dolandırıcılıklar, cinsel saldırılar, hatta cinayetlerin nedenlerinden biri de sosyal medya olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanlara sorduk: Sosyal medya hayatımızı karartıyor mu?

        ‘Sosyal medya şeytanlaştırılmamalı’

        Davranış Bilimleri Uzmanı Bilal EREN:

        Sosyal medya ve interneti “Facebook kötü, Twitter iyi” diyerek ayırmamak gerekir. Sosyal medya bir otoban gibidir; onu nasıl kullandığınız önemlidir. İnsanlar sosyal medyada başarılarını, sevinçlerini, üzüntülerini paylaşıyorlar. Kısaca iletişim aracı olarak kullanıyorlar. Sosyal medyayı şeytanlaştırmamak gerekiyor.

        Psikolog Mehtap KAYAOĞLU: ‘İnternet değil niyet kötü’

        BEN de internet kullanıcısıyım. İnternet düşünüldüğü gibi kötü bir kitle iletişim aracı değildir. İnsanların onu nasıl kullandığı önemlidir. Eğer insanlarımız interneti bilinçli ve sağlıklı kullanırsa çok yararlı bir mecra haline gelir. Bu tıpkı televizyon izlemeye benziyor. Televizyonda kötü bir program izlerken televizyonu hayatımızdan çıkarmıyorsak interneti de bilinçli ve sağlıklı kullanırsak hayatımıza faydalı olur.

        İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa AKGÜL: ‘Tercih meselesi değildir’

        İnternet artık çağımızda tercih meselesi değildir. Nasıl elektrik, su ve doğalgazı kullanıp kullanmamak bir tercih meselesi değilse sosyal medya ve internet de böyledir. Tabii ki kötü niyetli kullanan kişiler var ancak önemli olan kişinin interneti nasıl kendi yararına kullanabileceğidir. Bunun için kişiler bilinçlenmelidir. İnternet dünyaya açılan bir sokaktır. Trafik kazası oluyor diye araba kullanmaktan vazgeçmediğimiz gibi tehlikeli diye internet kullanmaktan da vazgeçmemeliyiz.

        ‘Sosyal medya yüzünden suç oranı arttı’

        Bilişim Suçları Kriminalisti Cemal METE:

        İnternet teknolojisi geliştikçe, bilgiye ulaşabilen herkes sosyal medya üzerinde söz sahibi oldu. Sosyal medya kavramı zaman içerisinde kendi kurallarını ve dilini ortaya koyarak ciddiyetten uzak, ucuz sloganlar ile dolu, alaycı, kibirli, beğeni alma endişesi taşıyan, gerekli gereksiz mizah odaklı ve küfürleşmenin neredeyse olağan karşılandığı, dejenere birçok karakter yarattı. Sosyal medyanın bilinçsiz kullanıcıları, bu değişime ayak uydurarak farkında olmadan mahkemelerin iş yükünü olağanüstü artırdı. Kolluk kuvvetleri ile savcı ve hâkimler, yüzde 60’tan fazla oranda sosyal medya üzerinden işlenen suçlarla ilgilenmek zorunda kalıyor.

        Davranış Bilimleri Uzmanı Kunter KUNT: ‘Yuva yıkmaya başladı’

        Sosyal medya insanlara kesinlikle Türkiye’de zarar getirmeye başladı. Sebebi; sosyal medya amacına göre kullanılmıyor, insanlar ihtiyaçları için değil takdir edilme arzularını tatmin için kullanıyor. Maalesef sosyal medya kullanıcılarda kendilerini kötü hissetme hissiyatı ve ona benzer rahatsızlıklar oluşturmaya başladı. Sosyal medya sebebiyle yuvalar yıkılıyor, insanlar kendilerini yetersiz hissetmeye başlıyor. Yedikleri yemekleri, gezdikleri yerleri paylaşan insanlar var. Bu imkânları bulamayan grupları da sosyal patlamanın eşiğine getiriyor bu süreç.

        Psikiyatr Prof. Dr. Arif VERİMLİ: ‘Gerçeklikten koparabilir’

        Sosyal medya, insanları gerçeklikten koparıp karışıklığa sürükleyebiliyor. Bu, mutsuzluğa sebep olabilir. Sosyal medyada en büyük problem karşımızdaki kişilerin gerçek olup olmadığıdır. Kullanıcılar sosyal medyada izlediği kişilerin paylaşımlarının gerçek yaşamlarından olup olmadığını anlamalıdır. Bu gibi durumlar kullanıcıların depresyona girmesine sebep olmasa bile onları giderek gerçeklikten koparabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ