Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Trend ‘lüks ve tasarruflu’ yatlar

        Ece ULUSUM / HT CUMARTESİ

        Zenginlerin lükste tercih ettiği bir numaralı “oyuncak”, yat. Tutkunlarına sorarsanız yat, “özgürlük ve keşif” demek. Haksız da sayılmazlar; düşünsenize güneşli kıyılara yelken açtığınızı şimdi... Sunduğu deneyim ve prestij sayesinde alıcısı da satıcısı da çok bu sektörün. Türkiye ise piyasanın en büyüklerinden; mega yat üretiminde dünya 3’üncüsü. Yıllık yat alım satımının 450 milyon euro’ya vardığı Türkiye’de kullanımda olan tekne sayısıysa 8 bin 500. Lakin Akdeniz’i düzenli olarak gezen yat sayısı 1 milyon. Dolayısıyla Türkiye’deki sayı giderek artacak gibi görünüyor. İşte bu potansiyel 35. Uluslararası İstanbul Boat Show’da gözler önüne serilecek. 6-11 Ekim tarihleri arasında Pendik Marintürk İstanbul City Port’ta düzenlenecek etkinlikte sizi neler bekliyor, yat trendleri ne yönde ilerliyor, derledik.

        TEKNOLOJİ, KONFOR, TASARIM

        Trend uzmanlarına göre katamaran gövdeli gezi yelkenlilerinin yükselen trendi 2016’da da devam edecek. Yatçılıkta üç şey ön planda: Teknoloji, konfor ve tasarım. Türkiye’deki satış alışkanlıklarına bakıldığındaysa geniş, konforlu, seyir keyfi veren ve yakıt tasarrufu yapan katamaranlar tercih ediliyor. 2016’da öne çıkacak bir diğer ürün ise kısa sürede uzun mesafe kat edebilen lüks şişme botlar. 3.5-8 metre arasındaki uzunluklarıyla sığ suları keşfetmek onlar sayesinde mümkün. Yatların servis botları hiç olmadığı kadar önem arz edecek. Bu botları öyle küçük hayal etmeyin; açılır kapanır masa, güneşlenme minderleri ve bimini gibi düzenekler olduğu gibi 10 metreden uzun olanlarda tuvalet, kamara ve mutfak da mevcut.

        DÜNYADA NELER OLUYOR?

        Deniz araçlarının dış renk yelpazesi oldukça geniş olmasına rağmen bu yıl ve 2016’da yine en çok tercih edilen renk beyaz. Her ürünün suya, tuza, sıcağa ve her türlü hava koşuluna dayanıklı olması gereken iç dekorasyondaysa gözde renkler krem, bej ve kahverengi. Mobilya olarak, nano teknolojik kumaşlarla kaplananlar gözde. Lüks yat sahiplerinin son dönemdeki favorisiyse mini SPA salonu. Deniz yorgunluğunu atmak isteyenler soluğu yatının alt katındaki SPA’da alıyor!

        Fransa’da düzenlenen Cannes and Surrounding yat fuarında ön plana çıkanlar Cabinet Berret Raconpeau dizaynı yatlar. Ağırlığına rağmen saatte 30 knot hıza ulaşabiliyorlar. Yakıt tüketimini azaltan teknoloji, en aranılan özellik. Ferretti Grubu’nun 88 Florida modeli, tek bir manevra ile açılıp kapanabilen tavanıyla da her mevsim kullanışlı.

        EN ÇOK İSTENEN OYUNCAK KOÇ'TA

        İşadamı Rahmi Koç, Nazenin V isimli süper lüks bir yata sahip. Ahşap ağırlıklı dekore edilmiş bu yatta, Rahmi Koç’un özel koleksiyonundan tablolar, Londra’da çeşitli mağazalardan özenle seçilmiş parçalar var. 52 metre uzunluğunda, 10.62 metre genişliğindeki Nazenin V’in dış tasarımı ve gemi mühendisliği de bir başka ünlü İngiliz firmaya; Sparkman & Stephens’a ait. Üstelik lüks yat, 2010’da Dünya Süperyat Ödülleri’nde Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

        HER CEBE UYGUN DENİZ ARACI

        Boat Show’daki en pahalı tekne, tamamlanmış mobilyaları ve son teknolojik donanımıyla 3 milyon 670 bin sterlin (yaklaşık 17 milyon TL) değerindeki Sunseeker 86. En ucuzuysa 785 dolar değerindeki Brig şişme bot. Fuarlarda 40 metreden uzun tekneler de dahil olmak üzere farklı boylarda megayat, süperyat, motoryat, yelkenli, katamaran ve sürat tekneleri ile çeşitli tekne donanımları, malzemeleri ve aksesuvarları, 6 gün boyunca sergilenecek.

        KURS DA VAR ŞÖYLEŞİ DE

        İstanbul Boat Show’un etkinlik takviminde çeşitli yarışmalar, şovlar ve kurslar olacak. Hem amatör hem de profesyonellere hitap eden ücretsiz etkinliklere önceden kayıt olmalısınız.

        7 Ekim

        ■ Delphia 24 Yelken Kupası

        ■ Üniversiteler arası yarış

        8 Ekim

        ■ Yat tasarımı ve ileri mühendislik uygulamaları

        ■ Son süngerci Aksona Mehmet Baş’ın imza günü

        ■ Denizde kadın sohbetleri

        9-10-11 Ekim

        ■ Deniz dostu CEO’lar yelken açıyor

        9 Ekim

        ■ Uzun tekne yolculuklarında sağlıklı beslenme atölyesi

        10 Ekim

        ■ Galatasaray Spor Kulübü Yelken Şubesi yelkencileriyle söyleşi

        11 Ekim

        ■ Özel sörf gösterisi Etkinlik boyunca

        ■ Yelken dersi, kürek dersi, Paddle Board dersi, sörf dersi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ