Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Evcil hayvanların çocuk gelişiminde olumlu etkileri!

        İnsanların en yakın dostu olan hayvanlar veçocukların aynı evde yaşaması konusunda toplumda iki ayrı görüş olsa da bilimsel olarak evcil hayvanların çocuklar üzerindeki olumlu etkileri saymakla bitmiyor.

        İşte, duygusal ve sosyal gelişimden, dil gelişimine kadar hayvanların çocuklar üzerindeki olumlu etkileri...

        DUYGUSAL VE SOSYAL GELİŞİM

        Çocuğun hayvan sevmesi, ondan sevgi görmesi, onunla ilgilenmesi ve bakımında kendi çapında sorumluluk alması çocuğun duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlar. Örneğin çocuklar hayvanların birbirleriyle olan iletişimini sürekli gözlerler.

        Onların mutlu ya da üzgün olduğu zamanı görürler. Böylece arkadaşlarının sorunlarına ya da ihtiyaçlarına karşı daha duyarlı olmayı öğrenirler. Ayrıca bir hayvanın sorumluluğunu almak, sorumluluk duygusunu geliştirir. Bu da özgüveni artırır.

        ZİHİNSEL GELİŞİM

        Hayvanlar çocukların zihinsel gelişimine katkı sağlar. Hayvanların dünyası çok çeşitli ve zengindir.Her hayvan farklı renklere, özelliklere, şekillere ve karaktere sahiptir. Çocuklar bunları keşfetmeyi çok sever. Bu keşif sırasında çocuğun araştırma, algılama, hafızaya yerleştirme, analiz etme, kategori yapma, ilişki kurma ve problem çözme becerileri gelişir. Bunun yanı sıra çocukta duygu, motivasyon ve kişilik özellikleri zenginleşir.

        DİL GELİŞİMİ

        Çocukların hayvanlar ile iç içe olması onların zayıf olduğu alanlarda beceri kazanmasına ve bu alanlarda güçlenmesine yardımcı olur.Hayvanlar hakkında konuşmak çocuklar için en eğlenceli konulardan biridir. Onlar hakkında konuşmak yaşıtlarıyla iletişim kurma şansı yakalamalarına neden olur. Bu sohbetler çocukların arkadaş edinmelerine de yardımcı olur... Arkadaşlarına hayvanının bakımını, onunla neler yaptığını anlatması konuşma becerisini ve kelime dağarcığını geliştirir.

        FİZİKSEL GELİŞİM

        Evcil hayvan çocukların gelişim alanlarının desteklenmesini de sağlar.Örneğin hayvanları taklit etmek ve taklit ederken onlar gibi hareket edip zıplayıp, atlamak vücut koordinasyonunu ve dengesini gelişir; büyük ve küçük kas gelişimine yardımcı olur.

        Kaynak: Acıbadem Hayat

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ