Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kuzey Ege'de gizli bir cennet: "Yeşilyurt"
        1

        Kaz Dağları'nın eteğinde kurulu Yeşilyurt köyü, bozulmamış doğası ve eski taş evleriyle büyük şehir stresinden uzaklaşmak isteyenlerin uğrak noktası haline geldi.

        2

        Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesi sınırları içerisinde bulunan köy, başta İstanbul ve İzmir'de yaşayanlar olmak üzere, büyük şehirlerin stresinden günübirlik kaçmak isteyenlerin ilgisini çekiyor.

        3

        Yeşilyurt köyü, doğu ve batı yönünde 40 kilometre boyunca uzanan Kaz Dağları'nın en batı kısmında, Ege Denizi'ne hakim bir tepenin yamacında yer alıyor.

        4

        Mitolojiye göre, dünyanın ilk güzellik yarışması, köyün de bulunduğu bu dağda yapıldı ve yarışmada Kral Priamos'un oğlu Paris, Helen, Athena ve Afrodit arasından güzelliğin ve sevginin simgesi Afrodit'i kraliçe olarak seçti. Yüzyıllardır yaşamın sürdüğü, Likyalılar, Persler ve Romalılara zaman zaman yurt olan bölge, antik İyonya'nın önemli geçiş noktalarından birisini oluşturdu.

        5

        Bölgenin önemli yaşam alanlarından biri olarak bilinen Yeşilyurt köyü, 1355 yılında Oğuzların 24 boyundan biri olan Çepni boyunun Anadolu'da yayılan uç beyi tarafından "Büyük Çetmi" ismiyle kuruldu. Bu köyün karşısındaki yamaca da uç beyinin küçük kardeşi tarafından "Küçük Çetmi" köyü kuruldu. Halen kurulu bulunan bu iki köy, karşı yamaçlardan birbirine bakıyor.

        6

        Büyük Çetmi'de Rumlar ve Türkler yıllarca bir arada yaşadı, 1924 yılındaki mübadelede ise Rumlar köyü terk etti. Rumlara ait kilisenin temelleri, köyün alt mahallesinde halen varlığını korurken, yine bu köyde yer alan caminin yapımında da Rum ustaların çalıştığı biliniyor.

        7

        1970 yılında Yeşilyurt ismini alan 200 haneli köy, eski taş evleri ve güzel doğası ile özellikle büyük şehirlerde yaşayanların ilgisini çekiyor.

        8

        "Yeşilyurt bizim en önemli turizm destinasyonlarımızdan biri"

        Çanakkale Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin sessiz ve sakin ortamıyla büyük şehirlerin stresinden kurtulmak isteyenler için adeta bir cennet olduğunu söyledi.

        9

        "Taş yapılar ilgiyi daha da artırıyor"

        Köy muhtarı Suat Can ise İstanbul ve İzmir'de yaşayanlar başta olmak üzere şehir stresinden uzaklaşmak ve dinlenmek isteyenlerin son yıllarda Yeşilyurt'u tercih ettiğini dile getirdi.

        10

        Köyde sürekli ikamet edenlerin yanı sıra büyük kentlerde yaşayıp özellikle ilkbahar ve yaz dönemlerini Yeşilyurt'taki evlerinde geçirenler de bulunduğunu aktaran Can, şunları kaydetti:

        "Köyümüze yerli ve yabancı turist ilgisi çok fazla. Köyde 10'a yakın irili ufaklı konaklama tesisi bulunuyor. Otel ve pansiyonlar mevcut.

        11

        Tesislerimiz gayet güzel, herkes çok memnun ayrılıyor köyümüzden. Köydeki yapıların ayrıca taş kullanılarak yapılması ilgiyi daha da artırıyor. Eski bir tarihe sahip olmamız, geçmişte Rum kardeşlerimizle iç içe yaşamamız, köydeki bu tarihi hava, burayı sanırım daha cazip kılıyor.

        12

        Doğanın güzel havanın da temiz olmasıyla Yeşilyurt özellikle son 10 yıldır yoğun talep görüyor. Köyün geneli zeytincilik ile uğraşıyor, ayrıca küçük kafe ve restoranlarımız var." Can, ayrıca son yıllarda bazı dizi, sinema ve reklam filmlerinin kimi sahnelerinin Yeşilyurt'ta çekildiğini sözlerine ekledi. (AA)