Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Çocuğunuza vurmadan disiplini öğretmenin yolları
        1

        Çoğu aile çocuklarını sever. İyi ebeveynler olmak ve iyi çocuklar yetiştirmek ister. Birçok ebeveyn çocuklarının eğitimi sırasında şiddet kullandıkları için kendilerini kötü hisseder ve endişeli olur. Kaynak: pudra.com

        2

        Bu durumdaki aileler en azından daha etkili ve sevgi içeren disipline etme yöntemlerini öğrenmeye açık olurlar. Bu ailelere bazı alternatifler sunuluyor. Bunları denemekten bir zarar çıkmaz:

        3

        * Küçük bir çocuk tehlikeli veya kırılabilecek bir şeye dokunmak üzereyken elini yakalayın, tehlikeyi duygulu bir şekilde söyleyin (Sıcak!) ve sonra onun yerine dokunabilecekleri bir yeri gösterin.

        4

        * Çocuk yola çıkmak veya bir rafa tırmanmak gibi tehlikeli bir şey yapmak üzereyken ona sarılarak yakalayın, "Tehlike!" deyin ve bu yapmak üzere olduğu şeyin sizi neden korkuttuğunu ona anlatın. "Tehlike" kelimesi sadece "Hayır!" demekten daha etkilidir.

        5

        * Çocuğa bir şeyi yapmamasını 10 kez söylediniz ve artık sinirlisiniz, çok fazla konuştunuz ve ona kendisini durdurmadan önce bir şeyi en azından 10 kez yapabileceğini öğretmiş oldunuz.

        6


        Bir kez konuşun ve daha sonra yanına giderek o yapmak istediği kötü şey yerine neler yapabileceğini anlatın. Çocuğa neyi yapmamasını istediğimizi söylemek, neyi yapmasını istediğimizi öğretmez.

        7

        * Çocuklara dışarıda nasıl davranılması gerektiğinin öğretilmesi gerekiyor. Bunu evde dükkancılık, restorancılık... oynayarak öğretebilirsiniz.

        8

        * Çocuklar çok ilgi isterler. Eğer onlara yeterince pozitif ilgi gösterirseniz onlar da ilginizi çekecek herhangi bir yola başvurmazlar.

        9

        * Çocuk öfke nöbeti geçirirken aslında içine attığı acıları, hayal kırıklıklarını ve siniri dışarı dökmektedir. Böyle durumlarda yapmamız gereken tek şey çocuğun kendisine veya başkalarına zarar vermesini önlemek ve beklemektir. Duygularını dışarı döktükten sonra davranışı iyileşecektir.

        10

        * Çok sinirlendiniz ve çocuğunuza vuracağınızı hissediyorsunuz, seslice belirtin, "Çok sinirliyim, bunu yapmayı kesmen ve bana sarılman lazım."

        11

        * Daha büyük çocuklar için aranızda, dışarıda da söylenebilecek/ yapılabilecek gizli bir kelime veya hareket bulun. Bu şekilde yapmakta olduğu şeyi yapmaması gerektiğini ona herkesin içinde kızmadan bildirebilirsiniz.

        12


        * Şiddet içermeyen disiplin yöntemleri görmemiş veya bunlarla büyümemiş ebeveynler, anne-baba okulu gibi hizmetler alarak bu yöntemleri öğrenebilirler.