Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Daha zeki görünmenin 7 yolu
        1

        GİZEM SEVİNÇ SELVİ / GAZETE HABERTÜRK
        Duyduğunuz hiçbir şeye güvenmeyin
        Duyduğunuz her şeyi doğru kabul etmektense onları sorgulayın. Bu, arkadaşlarınızın ve meslektaşlarınızın söylediği her şeyi kelimesi kelimesine irdeleyin anlamına gelmiyor elbette, zira öyle yaparsanız zar zor elde ettiğiniz tüm popülaritenizi anında yitirmeniz mümkün.

        2

        Alçakgönüllü olun
        Alçakgönüllülük genelde zekâ ile bağdaştırılır. Akıllı insanların asla deha olduklarından söz etmedikleri çünkü bilmedikleri çok şey olduğunun farkında oldukları fenomeni, ilk olarak ilk zekâ uzmanı C. L. Downing tarafından ortaya atıldı. Downing, ortalama zekâ düzeyinin altındaki insanların kendilerini ortalamanın üstünde görmeye, ortalamanın üstünde zekâ düzeyine sahip olanların ise zekâlarını küçümsemeye meyilli olduklarını söyler ve bu durum “Downing etkisi’’ olarak bilinir.

        3

        İnsanların gözlerinin içine bakın!
        Şimdi hemen akıllı telefonunuzu bir kenara bırakın ve insanlarla konuşurken gözlerinin içine bakın. Los Angeles’ta bulunan Loyola Marymount Üniversitesi Psikoloji Bölümü profesörlerinden Nora A. Murphy’ye göre kaydedilmiş röportajları izleyen denekler, göz teması kuran insanların daha zeki olduğuna inanıyor.

        4

        İkinci isminizin sadece baş harfini kullanın!
        Richard E. Grant ve Reginald D. Hunter’in araştırması, iki ismi bulunan kişilerin ikinci isimlerinin yalnızca baş harfini kullanması, diğer insanların onları daha zeki bulmasına neden olabiliyor. Avrupalı iki psikolog olan Wijnand A. P. Van Tilburg ve Eric R. Igou’nun araştırmasına göre ise ikinci ismin baş harfinin kullanılması genelde entelektüel başarılar anılırken ortaya çıkıyor.

        5

        Baykuş olun
        2009’daki bir araştırma, gece geç yatan ve sabah geç kalkan insanların bunun tam tersini yapanlara göre daha zeki olduklarını ortaya koydu. Satoshi Kanazawa ve Kaja Paerina’nın araştırması 20 bin 745 genç Amerikalının uyku alışkanlıklarını analiz etti. Araştırma “Çok sıkıcı’’ tiplerin yatağa ortalama 23.41’de gittiğini ve 7.20’de uyandığını, tam tersine “Çok parlak’’ olanların ise yatağa 24.29’da gittiğini ve 7.52’de uyandığını ortaya koydu. Yani bir yarım saatin lafını ediyorlar ama olsun, en azından alarmımızı ertelemeye devam edebiliriz.

        6

        Etrafınızda zeki insanlar olsun
        Eskilerden bir söz, kişinin en çok vakit geçirdiği 6 kişinin ortalaması olduğunu söyler. Eğer kendinizi zeki ve ilginç insanlarla çevrelerseniz daha sofistike konuları tartışmanız, kendinize meydan okumanız; kısaca daha zeki görünmeniz olası. Quora’dan Preston Carter’a göre herkes kendisi kadar düşünme kabiliyetine sahip olan, yaptıklarını gören ve bunları taklit eden birileriyle vakit geçirmeli.