Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Şehirde ekip biçme rehberi

        Sema EREREN/ HABERTÜRK PAZAR

        Her şeye rağmen rahatlamanın ve tabiatı yaşamanın tam zamanı şimdi... Ne de olsa bahçe işleri bizi en çok mutlu edenler listesinde hep başı çeker...

        İngiltere’deki University of Sussex’den Dr. George MacKerron’un binlerce kişide uygulanan anket çalışması da bunu ortaya koymuştu. Günlük hayatımızda en çok mutlu olduğumuz 33 iş arasında bahçe işleri 5. sırada geliyor! Hayalini kurduğunuz uçsuz bucaksız bir bahçeniz olmasa da siz de bir şeyler ekip biçebilirsiniz.

        Hedefimiz, karın doyurmak değil, toprağa olan özlemimizi dindirmek ve kafamızı dağıtmak unutmayın! Eğer ciddi düşünüyorsanız işlerini büyütebilirsiniz ki bunun için şehrinizde kolay ulaşabileceğiniz tarım alanının neresi olduğunu öğrenmeniz yeterli.

        Tarım alanı diyorum ama bu evinizin ya da işyerinizin önündeki küçük toprak parçası ya da balkonunuzdaki bir saksı da olabilir. Bazı belediyeler de tarım yapmak isteyen şehirlilere yer gösteriyor. Bu arada İSMEK bazı semtlerde kış döneminde balkon bahçeciliği kursu da veriyor.

        NE NASIL YETİŞTİRİLİR?

        Domates-biber

        Eğer güneş alan pencereniz varsa kolayca domates yetiştirebilirsiniz. Çünkü her cins domates saksıda yetiştirilebilir. Büyüdükçe birkaç alt yaprak ve yaprak dibinden çıkan filizler alınır ve tek ya da 2 dal şeklinde büyütülür. Düzenli olarak sulanması önemlidir. Genelde domatese kıyasla daha az ürün verse de biber de yetiştirebilirsiniz. Fide olarak ekilir. Dibinden çıkan yaprakların asla ellenmemesi gerekir. Tepeleri ufak ufak koparılarak bitkinin dallanması sağlanmalıdır. 2-3 ayda hasat edilecek hâle gelir.

        Havuç-turp

        Kök sebzelerin çoğu ev ortamında sağlayabileceğinizden daha çok toprak derinliği gerektirebilir ama kırmızı turp çok derine kök salmadığından saksıda yetiştirilebilir. Tohumları kış sonundan sonbaharın ortalarına kadar ekilebilir. Genellikle 21-25 gün sonra ürün verir. Havuç da saksıda yetiştirilmeye elverişlidir.

        Marul

        Fideleri her saksıya 1 tane ya da uzun saksılara 2-3 fide olacak şekilde ekilebilir.

        Patates

        Açık hava bahçelerine ekilen yumru patates tohumlarını geniş saksılarda hatta kovada da yetiştirebilirsiniz.

        Mantar

        Yılın her döneminde iç mekânlarda yetiştirilebilir. Mantar tohumu ve özel gübre ile hazırlanan çantalar, tavan arası ya da dolap içi gibi hava akımının olmadığı, karanlık bir yere bırakılmadan önce sulanmalı. 10-15 derece sıcaklıkta tutmayı unutmayın. Birkaç haftada mantarınızı toplayabilirsiniz.

        Soğan-sarmısak

        Yılın her döneminde ekilebilirsiniz. Kış aylarında güneş alan kapalı ve serin bir balkonda sağlıklı yetişir.

        Fasulye-bezelye

        Çalı fasulyesi iç mekânda yetişmeye elverişlidir. Uzun çalı fasulyesinin de kamışlara sardırılarak yetiştirildiğinde harika bir görüntü yaratır. Bezelye de ev içerisinde yetiştirilmeye uygundur.

        Roka-tere-nane

        Tohumları geniş saksılara serpilmeli ve bu 2 ayda bir tekrar ekilmelidir. Daha çok yarı gölge sever ve neme ihtiyaç duyarlar.

        ÜNLÜSÜ DE VAR!

        İstanbul’da evlerinin bahçelerinde domates, biber, patlıcan yetiştirenler artıyor. Hem sağlıklı beslenmek hem de stres atmak isteyen ünlü isimler de var; Hülya Koçyiğit, Tekin Acar, Prof. Dr. Ziyan Mocan, Bennur Yıldırımlar...

        Hülya Koçyiğit, Zekeriyaköy’deki villasının bahçesinde her çeşit sebze ve meyve yetiştiriyor. Ünlü sanatçı, domatesten bibere kadar tüm günlük ihtiyacını, elleriyle taze taze topluyor. Koçyiğit “Gün geçtikçe mutluluğun doğayı doğru değerlendirmek olduğunu daha iyi anlıyorum” diyor bir röportajında.

        ŞEHİRDEKİ TARLALAR

        İstanbul- Beykoz Belediyesi, Hobi Bahçesi , Sultangazi Belediyesi Hobi Bahçesi, Çengelköy Doğa Bahçesi

        İzmir - İnciraltı Mutluluk Bahçesi

        Ankara - Çansera Kent Bahçesi

        AROMATİK BİTKİLER

        Fesleğen, nane, maydanoz, roka ve biberiye gibi aromatik bitkiler, evde bahçeciliğe başlamak için ideal. Marketten aldığınız bitkilerin canlı bir dalını bir bardak suya koyup kök salmasını bekleyebilir ya da pakette satılan tohumları kullanabilirsiniz.

        Aromatik bitkiler çoğunlukla küçük topraklarda hızla büyüyen arsız bitkilerdir. Mutfağınızda pencere varsa, içerde pencere önünde yetiştirebilirsiniz. Böylece yemek yaparken taze baharatlarınız her zaman elinizin altında olur...

        AMAN DİKKAT!

        Sulama için güneşin doğrudan bitkiye vurmadığı zamanları; sabah ya da akşamı tercih etmeyi unutmayın. Saksılarınızın aşırı sıcak ya da aşırı soğuğa maruz kalmasına izin vermeyin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ