Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Yaşayan en pahalı 10 kadın sanatçı

        Ece ULUSUM / GAZETE HABERTÜRK

        ARTnews'in geçen yıl yaptığı bir araştırma gösterdi ki günümüz çağdaş sanat dünyası aslında tam bir erkekler kulübüymüş. Son 2 yılda satılan eserlerin sadece yüzde 8'i kadın sanatçılara ait! Bunun, eski alışkanlıklardan ve kadının model, erkeğin sanatçı olduğu bir dünyanın etkilerinin günümüzde de sürmesinden dolayı olduğu söyleniyor. Aynı araştırma, koleksiyoner alışkanlıkları ve fiyatları belirlemede erkeklerin payının büyük olduğunu gösteriyor. New York Times, sanat dünyasındaki bu dengesizlik hakkında aylardır haber yapıyor ve aynı şeyi söylüyor: "Sanat dünyasında sıra kadınlarda!" Türkiye'de ise çağdaş sanat piyasası emeklemekten yeni yeni kurtuluyor ama kadın sanatçıların kendilerini göstermesi hâlâ güç. 2016 bitmeden akan verilere göre, kadın ve erkek sanatçılar arasındaki kazanç dengesizliği devam etse de kimi isimler dünyada bu algıyı kırdı. Birçok sanat kurumu 1985'ten bu yana müzayedelerde satılan 2 bin eseri raporladı ve yaşayan en pahalı kadın sanatçıların listesini çıkardı. En nihayetinde sanattaki erkek hegemonyasında dimdik ayakta kalan kadınları takdimimizdir...

        1. Cady Noland 60 yaşındaki sanatçı postmodern heykelleri ve enstalasyon çalışmalarıyla biliniyor. En çok kullandığı tema Amerikan rüyası, daha doğrusu “Amerikan kâbusu”. Noland, 2011’de Sotheby’s aracılığıyla satılan “Oozewald” eseriyle yaşayan en pahalı kadın sanatçı listesinde birinciydi. Bu rekoru yine kendisi kırdı; geçen yıl sanatçının politik içerikli heykel yerleştirmesi “Bluewald”ı 9 milyon 797 bin dolar satıldı.

        2. Yayoi Kusama "Japonya'nın en değerli sanatçısı" unvanının sahibi olan Kusama, 70'lerde işlediği çıplaklık teması ve puantiyeli hayvanlarıyla tanındı. "Blue Sky in the Midnight" tablosu geçen yıl ArtInternational'ın en ilgi çekenlerinden olmuştu. Eserleri en pahalı kadın sanatçı Kusama, listeye 2014'te New York'ta 7 milyon 109 bin dolara satılan "White No. 28" adlı eseriyle girdi.

        3. Cindy Sherman 62 yaşındaki "Giz Kraliçesi" Sherman, 70'lerin sonunda ürettiği ama 2014'te satılan "Untitled Film Stills" serisiyle tanınıyor. Christie's açık artırmasında eser, tam 7 milyon dolarla kapanışı yapmıştı. Giz Kraliçesi olmasının nedeni fotoğrafı saf haliyle değil, bir kavramsal sanat olarak sunması.

        4. Marlene Dumas 2008'de Sotheby's'te 6.5 milyon dolara satılan "The Visitor" tablosuyla Güney Afrikalı sanatçıDumas, Hollanda'da yaşıyor ve resimlerinde insanı merceğine alır. Canlı modellerle çalışmaktansa esinlendiği parçaları toplar. Bu nedenle atölyesi çöp ev gibidir. Resimlerinde doğumdan ölüme hayatın içerdiği her şeyi işler.

        5. Bridget Riley Riley'nin (84) uzmanlık alanı optik illüzyonlar. En pahalı optik çizmi 1967'de yaptığı "Chant 2". İngili sanatçının bu eseri Sotheby's'te 2008'de 5.1 milyon dolara satıldı. Gelecekçilik ve divizyonizmden etkilenen sanatçı, dünyanın en önemli müzelerinde solo sergiler açma fırsatı buldu.

        6. Rosemarie Trockel Alman kavramsal sanatının önemli ismi Trockel, listeye 2014'te Sotheby's'te 5 milyon dolara satılan "Untitled (in 2 parts)" eseriyle girdi. 2011'de Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde bir sergisi açılmış, çizimleri, nesneleri ve videolarını görmüştük.

        7. Julie Mehretu Etiyopyalı sanatçı Mehretu'nun resimleri açık artırmalarda yüksek fiyatlara satılıyor ama rekorunu 2013'te ünlü otobiyografik enstalasyonu “Retopistics”in Christie's’te 4 milyon 600 bine satılmasıyla kırdı. Mehretu'nun İstanbul'u anlattığı "Empirical Construction" adlı bir tablosu da var.

        8. Tracey Emin Kıbrıs Türk kökenli Britanyalı ressam Emin, konsept ve enstalasyon çalışmalarıyla biliniyor. Tarihsel ve sosyopolitik değerler barındıran Emin'in "My Bed" adlı enstalasyon çalışması, 2 yıl önce Christie's'te 4 milyon 365 bin dolara satıldı. Sanatçı en son bir kayayla evlendi.

        9. Jenny Saville "Figüratif resim" denince Lucien Freud'la birlikte ilk akla gelenlerden biri İngiliz ressam Saville. 45 yaşındaki sanatçının en çok dikkat çeken işleri devasa boyutlarda olanlar... Saville'in "Plan" adlı nü eseri Christie's'in 2014 yılı açık artırmasında 3.5 milyon dolara alıcı buldu.

        10. Vija Celmins Görsel sanatta en önemli sanatçılardan Celmins, foto-realistik resimleriyle birçok koleksiyoncunun ilgisini çekti. 2005'te Edward R. Broida adlı bir gayrimenkul yatırımcısı, sanatçının 50 milyon değerinde 17 eserini MoMA'ya bağışladı. Üzerinden çok zaman geçmeden “Burning Plane” eseri 2014'te Sotheby's'te 3.5 milyon dolara alıcı buldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ