Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Atatürk Havalimanı'nda virüs kabusu

        AJANS HABERTÜRK

        TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Bilgisayar Olayları Müdahale Ekibi (TR-BOME), bilgi sistemlerinde hızla yayılan yeni bir solucanı "acil" koduyla bildirdi.

        TR-BOME'den yapılan bildirimde, Microsoft'un 23 Ekim 2008'de Windows 2000, Windows XP ve Windows 2003 işletim sistemlerini etkileyen, çok acil olduğunu bildirdiği MS08-67 kodlu güncellemeyi yayınladığı belirtilerek, dünyada 15 milyon bilgisayara bulaştığı tahmin edilen "Confickr" isimli solucanın, bu güncellemenin uygulanmamış olduğu sistemlerde etkin olduğu bildirildi.

        Solucanın son sürümü, zayıf şifrelere sahip kullanıcı hesaplarını, ağ üzerindeki paylaşımları ve solucanın bulaştığı bilgisayarlara takılan harici taşınabilir bellekleri kullanarak yayılıyor. Bu açıklamanın ardından önceki gün, virüsün İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminalinde biniş işlemlerinin yapıldığı SITA-CUTE sistemlerini etkilediği tespit edildi.

        Önce "check-in" ve "boarding" bankolarını etkiledi

        Dış hatlar terminalinde gidiş ve geliş katlarında yolcuların bilet işlemlerini yaptırdığı "check-in" ve "boarding" bankolarında önceki gün bilgisayarlar virüsten etkilenince işlemler manuel olarak yapıldı. Dün de aynı virüs bagaj işlemlerinini vurdu. Yolcu bagajlarını barkotlayarak doğru uçağa gitmesini sağlayan borkod sistemi devreden çıkınca bagaj ayırımları manuel olarak yapılmak zorunda kaldı. Çok sayıda yolcunun bagajları havalimanında kaldı.

        TAV Havalimanları Holding, SITA-CUTE sisteminde etkisini gösteren "downadup" adındaki "networm" virüsü nedeniyle sistem problemi yaşandığını doğrulayarak, virüsün etkisiz hale getirilmesi için 400'e yakın CUTE işlembiriminin sistemden çıkarılarak temizlendiği belirtildi. Virüsün tamamen temizlenmesiyle söz konusu makinelerin kademeli olarak sisteme yeniden entegre edildiği dile getirildi. Açıklamada SITA sistemlerinin kullanıldığı Los Angeles, Miami, Oslo, JFK, Arlanda ve Bremen'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda havalimanında sorun yaşandığı da belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ