Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Murat Bozok: Erkekler haydi mutfağa!

        MURAT BOZOK - HABERTÜRK PAZAR

        Geçen hafta müthiş bir haber vardı. ABD’de erkeklerin yüzde 43’ü evlerinde mutfağa girip yemek hazırlama sürecine katkıda bulunduklarını söylemiş. 20 yıl öncesine göre yüzde 5’lik bir artış var.

        Üstelik bir araştırmaya göre, bahsi geçen yüzde 43, her gün ortalama 49 dakika mutfakta. Bu rakamlar devrim sayılır! Bugüne dek evde yemek hazırlamak sadece kadınların tekelinde gibi algılanıyordu.

        Dolayısıyla “gıda ve mutfak firmalarının yegâne hedef kitlesi kadınlardır” görüşü en azından ABD’de çürümeye başladı.

        Aynı araştırmaya göre kadınların yüzde 70’i evinde yemek yapıyor. 20 yıl öncesine göre yüzde 2 artış var. Ancak bu oran kırk yıl öncesine göre yüzde 15 düşük.

        Kadın ve erkeklerin evde yemek pişirme oranının tarihte ilk kez birbirine bu kadar yaklaşmasını tek sebebe bağlamak yanlış olur. Uzman yorumlarını okuyunca bunu görmek mümkün.

        Yemek yapmanın toplumda popülerleşmesi en birinci etken. Bunda medyanın katkısı büyük... Özellikle de sadece yemek programı sunan kanal sayısının artması ve gazetelerdeki gurme yazar sayısının çoğalması, yemek yapmayı sempatik hale getirdi.

        Yemek okul ve kurslarının da bunda önemli bir payı var.

        KAOSTAN UZAKLAŞMANIN YOLU MUTFAK

        Kaliteli bir yaşam için sağlıklı yemek yeme gerekliği evde yemek hazırlamayı körükleyen bir diğer faktör. “Ne yiyorsak, o oluruz” mottosu dünyayı ciddi şekilde sarsmaya devam ediyor.

        Dolayısıyla en güvenilir yemek, kendi hazırladığınız yemek olacağından bu görüşü benimseyenler de evde yemeklerini kendileri hazırlıyor. Çalışan kadın nüfusunun artması ve çiftlerin evlerinde birlikte geçirdiği kısıtlı zamanda yemek yapmak gibi uğraşları ortaklaşa yapması bir diğer etken.

        ABD’de birçok mutfak ekipmanı şirketi, pazarlama faaliyetlerinde ‘birlikte yemek yapmanın, ilişkiyi kuvvetlendirdiği’ düşüncesine oynuyor. Gitgide kaotik bir hal alan günümüz insanının yaşantısında, mutfağa girmek bir çeşit rehabilitasyon.

        Her şeyden uzaklaşmak ve birazdan tadacağı lezzete odaklanmak, antidepresan ilaçlara göre daha iyi bir yöntem olarak görülüyor.

        Bana sorarsanız, birçok farklı unsur arasında yemek yapmanın özellikle erkekler arasında daha popüler olmasının sebebi, yemek yapmanın son 10 yılda yükselen bir kültür haline gelmesi.

        Batıda yemekten anlamak, iyi restoranları bilmek, şeflerle bire bir ilişki kurmak çok önemli, dost sohbetlerinde ya da iş toplantılarında bir numaralı gündem gastronomi.

        Özellikle sosyal medyada insanların çıldırmış gibi yemek paylaşmasının altında yatan unsurlardan biri de bu. Sebebi ne olursa olsun, iyi yemek peşinde koşmanın zararı yok.

        Ortalama bir insan 70 bin kez yemek masasına oturuyor. İster kadın olsun ister erkek, bunu keyifli hale getirmek biraz da işin ucundan tutmakla başlıyor. Hadi, hepimiz ocak başına!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ