Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Aylardır beklediğimiz konserler bir bir iptal oluyor. Son olarak da Sia'nın konseri iptal edildi

        HT CUMARTESİ / Ece ULUSUM

        Bu haberi yapma kararı aldığımızda Sia’nın İstanbul konseri hakkında aramızda bir iddiaya tutuşmuştuk. Ne yazık ki ben kazandım ve gelmiyor... Yorumlar çığ gibi, müzikseverler isyanda. Bir kesim etkinliklerin iptal edilmesinden yana, diğer kesim etkinliklerin devam etmesinden... Şu sıra sanatseverlerin sorduğu ilk soru “Bundan böyle kimse gelmeyecek mi?” Ağzınızdan yel alsın! Üstelik gelenlerin hakkını da yemeyelim. Geçen hafta Joss Stone geldiğinde seyirciler nasıl da moral bulmuş ve biraz nefes almıştı? Aynı şekilde Damien Rice konserinde... Aklımıza takılan soruları Türkiye’ye dünyaca ünlü isimleri getiren kurumlara sorduk. Durum sandığımız kadar vahim değil. Hayatı normalleştirmeye, sanatın her disipliniyle birleşmeye devam. Onun için size bir etkinlik listesi hazırladık. Hadi toparlanın!

        ‘İptal edenler lütfen gölge etmesin’

        Murat Abbas

        Zorlu PSM Genel Müdürü

        ■ Joan Baez’in “Türkiye daha önce hiç bu kadar tehlikeli olmamıştı” açıklamasına ilk tepki verenlerdendiniz. Niçin?

        Bir sanatçının, grubun ya da bir şovun Türkiye’ye gelmekten çekinmesini, etkinliği ertelemesini veya iptal etmesini, katılmasam da anlayabiliyorum. Ama şu an Fransa ve Belçika’daki şehirler İstanbul’a kıyasla daha fazla risk altında. Ülkemizde etkinliklerini iptal edenler riskli Avrupa şehirlerindeki konserlerini iptal etmiyor. Buraya “olmasa da olur” mantığıyla yaklaşıyorlar. Beni Baez meselesinde asıl rahatsız eden şey, konserini iptal etmesi değil, yaptığı karamsar açıklamaydı. Biz Türkiye’deki organizasyon firmaları ve etkinlik mekânları, bu ağır şartlarda sanatçıları, ajanslarını, menajerlerini ikna etmek için bin bir türlü yolu denerken Baez’in açıklaması tabuta son çiviyi çakmaktan farksızdı. Klişe olacak ama lütfen gölge etmesinler, başka ihsan istemiyoruz.

        ■ Ne zaman “İptal” denilse yüzümüz düşüyor. Bundan sonra ne yapmayı planlıyorsunuz?

        Üçüncü sezonumuzda misafir etkinliklerimizle birlikte Zorlu PSM’ye yarım milyona yakın ziyaretçi geldi. Rakamı yukarı taşımayı planlıyoruz. Eskisinden daha büyük bir azim ve heyecanla işimize sarılarak böyle zor bir dönemde sanatın birleştirici gücüne inanmayı sürdüreceğiz. “Pollyanna”cılık olsa da daimi mottom “Her şey çok güzel olacak.” Yeter ki birbirimize sahip çıkalım.

        ■ Kültür-sanat etkinliklerini sadece ‘eğlence’ olarak nitelendiren bir kesim var. Siz ne diyorsunuz?

        Etkinliklerin yapılmasını eleştirenler işe giderken müzik dinlemeye, akşam evinde eğlence programları seyretmeye, sinemaya veya maçlara gitmeye devam ediyor. Kültür-sanat etkinliklerinde her şey vur patlasın, çal oynasın formatında değil. Zor zamanlardan geçiyoruz ama böyle dönemlerde sanatın ve müziğin birleştirici, moral veren, ufkumuzu açan dallarına sarılmalı, bu görkemli ağacın altında bir araya gelip gölgesinden faydalanmalı. Konserini iptal etmeyen isimleri pamuklara sarıp, baş tacı yapmak istiyorum artık.

        Hadi ajandanızda yeni sayfa açın!

        ■ Tadım Konserleri – 30 Temmuz 30 Eylül / Harbiye Cemil Topuzlu Sahnesi

        Yerli isimler sahnede, destek olmak gerek. Candan Erçetin ile başlayan konser serisi Kenan Doğulu, Sıla, Nil Karaibrahimgil ve Ziynet Sali ile devam ediyor.

        ■ Buika 5 Ağustos Bodrum 7 Ağustos Harbiye

        Konserlerini iptal etmeyeceğini açıklayan, Türkiye’ye sık sık gelen Buika. Önce 5 Ağustos’ta Bodrum Antik Tiyatro’da sahnede, 7 Ağustos’ta da Harbiye’de.

        ■ İstanbul Life in Colour – 6 Ağustos / Life Park

        Renkli toz boyaların havada uçuşacağı festivale az kaldı. Birkaç DJ gelmekten vazgeçse de yeni isimler ayarlanıyor, iptal edilmiyor.

        ■ Turkcell Yıldızlı Geceler – 5-31 Ağustos / Harbiye Cemil Topuzlu Sahnesi

        Popüler müziğin İstanbul’daki en beklenen etkinliği de yola devam edenlerden. Sahnede Göksel, Jamala, Sertab Erener ve Şebnem Ferah gibi isimler olacak.

        ■Sting ve Enrique Iglesias – Expo 2016 Antalya

        İki şarkıcı da daha önce Türkiye’ye geldiğinden yalan yanlış yorumlara kulak asmayacağını düşünüyoruz. Eğer gelirlerse evlere şenlik konserlerimiz var: Sting 9 Ağustos’ta, Iglesias 16 Ağustos’ta gelecek.

        ■ Burn Electronica Festival İstanbul – 13-14 Ağutos / Suma Beach

        Çeşme’den sonra İstanbul’da. Merakla beklenen etkinlikte elektronik müziğin sağlam isimleri sahne alacak. Birkaçını sayayım; Dubfire, Scuba, Black Coffee, Bob Moses, ANNA, Efdemin...

        ■ Electropol Festival 2016 – 20 Ağustos / Life Park

        10 saatlik elektronik müzik festivali. Sahnede olacak isimler DVBBS, Andrew Rayel, BeeGee, Franky Rizardo ve nicesi.

        ■ Zeytinli Rock Festival – 25-28 Ağustos / Balıkesir

        Direnen festivallerden... Kafanızı dağıtmak için birebir çünkü deniz, kum ve müzik vaat ediyor. Yerli rock müzik yapanların çoğu orada olacak.

        ■ %100 Metal Fest: Headbangers’ Weekend – 27 Ağustos / KüçükÇiftlik Park

        Yılın en sert festivali elbette yoluna devam ediyor. İptal niyetinde değiller fakat henüz kimlerin geleceği de açıklanmadı. Bekliyoruz.

        ‘Yerli sanatçılarımız hâlâ sahnede’

        SİYABEND SUVARİ Promoters Alliance “Aslında olduğumuz ve dışarıdan nasıl göründüğümüz arasında büyük bir fark var. Programlarını edenlere kızamıyorum. Bataclan saldırısı yüzünden de büyük bir travma ve tedirginlik var. Ancak kendilerini burada yaşayanların yerine koyarak açıklama yapmalılar. Mesela Joan Baez bu anlamda talihsiz bir örnek oldu... Keşke herkes Joss Stone kadar cesur olsa.Ben de işimi yapmaya devam edeceğim. Müzik dinleyip, dans edeceğim, konserler, festivaller yapacak, yapılmasına yardım edeceğim. Herkes festivaline, konserlerine, müziğine sahip çıkmalı.

        Kötü durumlarda etkinlikler iptal edilmemeli. Kanunlar zaten hangi koşullarda yapılabileceğini ya da yapılamayacağını açıkça belirtiyor. Kısa bir sürede her şeyin normale döneceğini umuyorum. Ancak yerli sanatçılarımız da var, onlar hâlâ sahnelerde, müzik bitmediği sürece dinlemeye, izlemeye devam etmeli.”

        ‘26 yıl boyunca epey şeye şahit olduk, atlattık’

        SELİM YILDIRIM Pozitif Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı

        “Pozitif, 26 yıl boyunca ülkede birçok politik, ekonomik krize ve gelişmelere şahit oldu, atlattı. Bu şartlarda kültürel bir işi sürdürmek ve geliştirmek kolay değil. Ancak biz her zaman bu ülke insanlarının belirsizlikler karşısında kendini hayata bağlayabilen DNA’sına inanıyoruz. Elbette bazı etkinlikleri ertelemek veya iptal etmek durumunda kaldık ama en yakın zamanda tekrar insanların bir araya gelebileceği bir zemin ve içerik oluşturmaya devam ettik. Önümüzdeki dönemde büyük çaplı tekil konserler yerine, insanların yaşamlarına değer katacak deneyimler ve ilham alabileceği ortamlar yaratmayı hedefliyoruz.”

        ‘Joss Stone moral verdi’

        Pelin opcin – İstanbul Caz Festivali Direktörü

        ■ İstanbul Caz Festivali’ne birçok kez katılan Joan Baez’in açıklaması hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

        Sıkıntılı günler yaşandığını inkâr etmiyoruz. Konserleri iptal etmelerini olgunlukla karşılıyoruz. Yapılan yorum, çekinceleri dile getirirken bizim adımıza üstten bakan bir bakışla ve olumsuz ifadelerle durumu tahlil eden, uzun vadeli ilişkilere zarar verecek bir yaklaşım, yapıcılıktan epey uzak... Sadece kendi adına değil, tesir ettiği toplulukları da etki altında bırakabilir. Benim tepkim daha ziyade bunaydı. Ama sonra anlaştık...

        ■ Yapılan iptaller her geçen gün artıyor. Sizin tutumunuz ne olacak?

        Yas tuttuğumuz dönemler yaşadık. Ancak ilk refleksimiz düzenlediğimiz kültür-sanat etkinliğinden vazgeçmek, oysa müzik dinliyoruz diye mahcup olmamalı. Müzik bizleri bir araya getiren, yaraları saran, hava-su gibi bir yaşam kaynağı. Sanatçıların varlık sebeplerini ortaya koyabilecekleri, izleyenlerin de bu kaynaktan mahrum kalmayacağı mecralar devamlılığını sürdürebilmeli.

        ■ Bu yıl İstanbul Caz Festivali’nin en unutulmazı hem performansından hem de cesaretinden dolayı Joss Stone’unkiydi sanırım...

        Kültür-sanat etkinlikleri salt eğlence değil. Bazen bir sanatçının yaptığı, söylediği, bizlerin sayfalarca sözcük, milyon dolarlarca tanıtım yatırımıyla anlatamadığımız kadar büyük bir etki bırakıyor. Joss Stone hem buradaki izleyiciye hem de festivallerine, konserlerine devam etmek isteyen sanatçılara, kültür operatörlerine moral ve ilham verdi. Dünya çapında milyonlarca izleyicisine Türkiye’nin hâlâ demokratik ve geleceğe umutla bakan bir toplum olduğunu duyurdu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ