Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Tam zamanı

        1 gecede ülkemizde çok şey değişti. Darbe girişimini Türk halkı bertaraf etti. İçinizdeki uyanmış gücün ve yeniliğin enerjisiyle, yeni kararlar için sonbahar ya da yeni yılı beklemeyin. 1 Ağustos milat olsun. Şimdi yeniliğin enerjisiyle yelkenleri doldurup yeni kararları uygulamanın tam zamanı

        Darbeyi İstanbul’un cesur sivilleri önledi...” Bunu söyleyen Alman Milletvekili Omid Nouripour. Gerçi sadece İstanbul’da değil, Türkiye’nin dört bir yanındaki cesur insanlar önledi. Dünya basını 15 Temmuz gecesi Türkiye’de yaşananları günlerce nefesini tutarak takip etti, “Türkler tanklar üzerinde” manşetiyle verdi.

        Darbe girişiminin ardından sokağa dökülenlerin fotoğrafları hafızalara kazındı. Kahramanlığı nedeniyle Türk halkının Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmesi gerektiğini söyleyen bile var. Darbe girişiminin önüne geçebildiysek kendi hayatımızda da yeni bir sayfa açabiliriz. Mucizelere gerek yok. Güç gerçekten içimizde! Sigarayı mı bırakmak istiyorsun, bırak; kilo mu vermelisin bu senin için çok kolay; yeni bir dil öğrenmek mi, şimdi başla!

        NEDEN HAREKETE GEÇMEYİ ERTELERİZ?

        2016’nın 7 ayı bitti bile. Kalan 5 ay da bir çırpıda geçiverecek. Şimdi kendinize dürüst olmanızı istiyorum. Yılın başında kendinize verdiğiniz sözlerin kaçını gerçekleştirdiniz? Yoksa daha büyük çıkmazda hissedeceğinizi bile bile onları çoktan 2017’ye ertelediniz mi? Peki neden hedeflerimizi bir çırpıda erteleriz? Cevabı basit: En büyük sebep içimizdeki korkular... “Yapamazsam, başkalarına rezil olurum” bahanelerini bir kenara bırakın.

        Erteleme hastalığı, literatürdeki adıyla ‘procrastination’ çağımızın en büyük sorunlarından. 30 yıl öncesine göre 4 kat fazla erteleyerek yaşıyoruz. Calgary Üniversitesi’nden Prof. Piers Steel, yüzde 95’imizin zor hedefleri ertelemek için bin bir bahane bulduğunu söylüyor. Problemi yaşayanların neredeyse yüzde 40’ı “ çok ciddi maddi kayıplar yaşıyor. Bu arada bu işi kronikleştiren, ‘kronik erteleyiciler’ de bir hayli fazla. Chicago’daki DePaul Üniversitesi’nden Prof. Joseph Ferrari’ye göre dünyanın en az yüzde 20’si kronik olarak her şeyi ertelemekten mustarip. Aklınıza gelmeyecek isimler de var bu yüzdelik dilimin içinde. Mesela Leonardo da Vinci, Bill Clinton...

        SIFIRDAN BAŞLAMA REHBERİ

        Sürekli yeni hedefler koyuyoruz da iş uygulamaya gelince kendimizi kaytarmaya ikna etmek için bin bir çeşit bahaneyle işin içinden sıyrılıyoruz. Gelin değişikliğin enerjisiyle hep arzu ettiklerinizi gerçekleştirmek için adım atmaya bugün başlayın. Kendinizi daha fazla ertelemeyin. Koskoca ülke yeni bir sayfa açıyor, bireysel olarak bunu yapmak çok daha kolay, öyle değil mi?

        Kendi projenizin mimarı olun

        Önce gerçekten ne yapmak istediğinize karar verin. Bir dilek listesi yapın ve kısa hedefler belirleyin. Hayatınızda var olmasını istemediklerinizi tespit edin. Bugüne dek yapmaya cesaretinizin olmadığı, en çok gerçekleştirmek istediğiniz şey neyse onunla yola çıkın. Yetenek ve potansiyellerimize uygun, gerçekçi hedefler belirleyin. Kararları kendiniz alın, tahammüllü olun.

        Felaketleri iyi tarafından görün

        Kendinizle daha çok baş başa kalın. Hiçbir şey yapmadığınız, beyninizi boşalttığınız zamanlar yaratın. Daha çok mavi ve yeşile bakın. Daha fazla hayal kurun. Bu hayaller için daha programlı yaşayın. Ama planları yıktığınız, spontane gelişmelere teslim olduğunuz zamanlar için kendinize izin verin. Her şeye rağmen önce sakin kalmayı, kriz yönetmeyi öğrenin. Ülkemizde olanlar gibi felaketlerin iyi taraflarını görmeyi öğrenin. Yaralarınızı sarın. Geriye dönüp bakmayın ama pişmanlıklarınızı yok da saymayın.

        Kötü senaryo bir tarafta dursun

        Başarısızlıklarınızı kabullenerek yola çıkın. Yeniden başarısız olmaktan korkmayın ama kararların potansiyel sonuçlarını hesaplamadan, kötü senaryoyu çizmeden yola çıkmayın. Gerekiyorsa risk alın.

        Hayran olduğunuzu taklit edin

        Değerlerinizi keşfedin. Değişim sürecinde kendinize odaklanın ama kimlere, neden hayranlık duyduğunuz konusunda da kendinize karşı dürüst olun. Onlara benzemekten korkmayın, ne kadar yol kat etmeniz gerektiğini hesaplayın. Ama unutmayın! Herkes her şeyde başarılı olamaz. Yol haritasını kendi yetenek ve kapasitenize göre çıkarın. Birilerinden destek istemekten çekinmeyin.

        Kenetlenin

        Kalbini kırdıklarınızla uzlaşın. Af dileyin ya da affedin. İhmal ettiğinizi düşündüğünüz aile üyeleri ya da dostlarınıza daha çok vakit ayırın. Ne de olsa her zamankinden daha çok birbirimize kenetlenme vakti. Çevrenizde size iyi gelmediğine inandığınız insanlar varsa onlardan uzaklaşın; iyi gelenlerle daha sık zaman geçirin ve daha sık gülün. Yeni insanlar tanıyın. Yeri geldiğinde “Hayır” demeyi öğrenin. Birilerine yardım etmenin mutluluğunu hissedin.

        Çatlakları onarın ya da onlarla vedalaşın

        Aşk hayatınızı gözden geçirin. Noktalamak istediğiniz ama bir türlü noktalayamadığınız bir ilişkiniz varsa daha fazla ne kendinizi ne de karşınızdaki kişiyi kandırın. Yok, ilişkinizden memnunsanız ve sadece bazı ufak tefek pürüzleri gidermek istiyorsanız, hayatınızdaki kişiyle uzlaşmayı deneyin. Mızmızlanan taraf sizseniz değişin. Ve hayatınıza birini almak istiyorsanız gönlünüzün kapılarını açın.

        O gün bu gün!

        Kilo vermek, spora başlamak ya da sigarayı bırakmak için bir sonraki seneyi beklemeyin, şimdi yapın. Önemsiz bile gözükse aksattığınız sağlık sorunlarınız varsa doktorun yolunu tutun. Sağlıklı beslenmek, kendinize iyi bakmak üzerine daha çok konsantre olun.

        Yarım kalanlar...

        Ne öğrenmek istediğinize karar verin. Yeni bir dil de olabilir, yeni bir alanda uzmanlaşmak da. Öğreniminiz yarım kaldıysa, okulu bitirmek için harekete geçin, yüksek lisans ya da workshop’lara katılmaya zaman yaratamamışsanız durmayın ve başlayın. Ufkunuzu açacak ne varsa yapın, kitap okuyun, film ve belgesel izleyin, tiyatroya gidin.

        B planı şart

        Kariyerinizi yeniden planlayın. Bugüne kadar ne istediğinizi ve bunların ne kadarının gerçekleştiğini listeleyin. İşinizde ne kadar mutlu olduğunuz, nelerin sizi mutsuz ettiği üzerine kafa yorun. Gerekiyorsa bir B planı çizin, yeni iş arayışlarına girecek cesareti gösterin.

        Yeni bir finansal rota çizin

        Cüzdanınız da her şeye sıfırdan başlasın. Gelirinizi, borçlarınızı gözden geçirerek bütçe stratejisi yapın. Her ay kenara atmayı hedeflediğiniz küçük bir meblağ da olsa paranız olsun. Bu sizi güvende hissettirecek.

        Keşfe çıkın

        Uzun bir yolculuğa çıkmak bu dönemde iyi gelebilir. Hiç olmazsa bugüne dek keşfetmeye fırsatınız olmayan, bilmediğiniz yakın bir yere gidin. Kaybolmaktan, başka kültürler öğrenmekten korkmayın.

        ‘Asla’ları yok edin!

        Hayatınızda rutine bağladığınız şeyleri yeniden gözden geçirin. “Asla” dediğiniz, üzerine kalın bir çizgi çektiğiniz şeyler de denemeye değer olabilir. Yeniliklere açık olun. Bünyenizi şaşırtın.

        Hayatında yeni bir sayfa açanlara 6 tüyo

        1 Başkalarını dahil edin

        Hedeflerinize çevrenizi dahil ederseniz cayması zor olabilir, planlarınızı anlatın. Fikir alın.

        2 Deadline

        Kendinize istediklerinizi gerçekleştirmek için deadline’lar koyun, yani istediğinizi yapmanız gereken bir bitirme zamanı hedefleyin.

        3 Zeigarnik Etkisi

        Yeter ki başlayın! Çünkü bir işe başladığımızda, beynimiz onu hedef olarak kabul eder ve tamamlamak ister. Bu Psikolog Bluma Zeigarnik’in deyişiyle üzerimizde ‘Zeigarnik Etkisi’ yaratır.

        4 Parçalayın

        Prof. Piers Steel, insan doğasının ertelemeye yatkın olduğunu söylüyor ve gerçekleştirmek istedikleri hedefleri küçük parçalara ayırmayı tavsiye ediyor. Ara hedeflere ulaştıkça motivasyonunuz, inancınız ve özgüveniniz artar.

        5 Başardıklarınızı listeleyin

        Günün sonunda gerçekleştirdiğiniz hedefleri yazın. Böylece günün sonunda o gün ne kadar çok şey yaptığınızı görecek, hepsinin üstesinden gelecek gücün içinizde olduğuna kendinizi inandıracaksınız.

        6 Ödüllendirin

        Hedeflerinizi gerçekleştirdiğinizde kendinizi ödüllendirin. Bu size bir sonraki adım için güç verir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ