Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Evde geçirilecek yılbaşının maliyeti 200 TL!

        2017'nin gelmesiyle vatandaşlar yılbaşı heyecanını yaşamaya başladı. Yılbaşını kimi insanlar dışarıda arkadaşlarıyla veya aile grubuyla, kimi insanlar da evinde eğlenerek geçirmeyi planlıyor. Peki yılbaşında evde olmanın maliyeti ne kadar? İşte tüm detaylar...

        Yeni yılı karşılamanın heyecanıyla hazırlıklar yapılıyor, hediyeler alınıyor. Dışarıda arkadaş veya aile grubuyla yeni yılı karşılamak isteyenler lüks ve şık restoranları veya eğlence mekanlarını araştırıyor. Yılbaşını evinde eğlenerek geçirmek isteyenler de mutfak alışverişine başladı fakat yeni yılı evde karşılamanın maliyeti de en az 200 lirayı buluyor.

        Yılbaşında 4 kişilik bir ailenin mükellef düzeyde hazırlayacağı sofranın maliyeti 200 liraya denk geliyor. Yılbaşı gecelerinin vazgeçilmez besini olan organik hindinin kilosu 30 lira olarak belirlendi.

        Aynı zamanda yine yılbaşı geceleri satışları oldukça artan karışık kuruyemişin kilosu 25-30lira arasında seyrediyor. Ekstra olarak meyve sepet gibi ürünlerden de faydalanmak isteyenler en az 20 lira fiyatlar karşılaşıyor.

        REKLAM

        MÜKELLEF BİR SOFRA 200 TL

        Evinde çorba, yemek, salata ve tatlıdan oluşan bir menünün maliyeti de en az 75 lira. Sofrasını çeşitli eklemelerle büyütmek isteyenler de kesenin ağzını açıyor. Yılbaşının geleneksel yiyeceklerinden olan hindi, kırmızı ete göre daha ucuz ve tercih edilenler arasında bir numara. Organik bir hindinin kilosu 30 lira civarında seyrediyor. Yani dört kişilik bir ailenin mükellef bir sofra ile evinde yılbaşını geçirmesi en az 200 TL'yi buluyor.

        REKLAM

        YILBAŞI HİNDİLERİ ALICILARINI BEKLİYOR

        Fiyatları 110 ile 130 TL arasında değişen hindiler alıcılarını bekliyor. Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi olan hindiler, şehir merkezlerinde bulunan kurulan hindi pazarında satışa çıkarıldı. Yılbaşı kutlamaları için hazırlık yapan vatandaşlar, hindi pazarını ziyaret etmeye başladı.

        Satışların bu sene normal olduğunu ve hindileri yavru iken alıp yaklaşık dokuz ay kadar besledikten sonra yılbaşına yakın pazara çıkardığını belirten hindi yetiştiricisi Nejdet Arıl, "Bu hindileri yavru iken alıp yaklaşık dokuz ay kadar sağlıklı bir şekilde besleyip büyüttük. Yılbaşına sayılı günler kala vatandaşların gönül rahatlığı ile alıp yiyebilecekleri sağlıklı hindilerimizi pazara çıkardık. Şu an için satışlarımız normal, ama yılbaşına doğru daha da artacağını düşünüyorum. Sattığımız hindiler 6 ila 8 kilogram arasında olup, 110 ile 130 TL'ye kadar iriliğine göre değişiyor. Vatandaşın iyi ve sağlıklı bir hindi alırken dikkat etmesi gereken, tüylerinin düz olması ve kanatlarının altının sarı olması lazım" dedi.

        KURUYEMİŞ CEP YAKIYOR

        Aynı zamanda atıştırmalık yiyecekler de cep yakıyor denilebilir. Eğlenceli televizyon programları izlerken veya evde oynanan oyunların yanında kuruyemiş gibi çerezleri tüketmek isteyenler de kavrulmuş badem ve fındık için 50 lira, kaju için 58 lira ve meyve sepeti gibi aperatif yiyecekler için 20-25 lirayı gözden çıkarmak zorunda.

        REKLAM

        KURUYEMİŞ SATIŞLARI PATLADI

        Kuruyemiş, her yıl olduğu gibi bu yılda yılbaşı sofralarında yerini almaya hazırlanıyor. Yeni yıla sayılı günler kala kuruyemiş satışların artması, kütü bir yıl geçiren esnafın yüzünü güldürdü. Vatandaşların yılbaşını fırsat bilen kişiler, sağlıksız koşullarda ve merdivenaltı üretim yapan yerlerden ve seyyar satıcılardan kuruyemiş almaması konusunda uyarılarda bulunan Leblebi İmalatçıları ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı İsmail Taşkın, kuruyemiş satın alınırken dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı. Vatandaşların semt pazarları yerine mahallelerindeki kuruyemişçilerden kuruyemiş almaları gerektiğini altını çizen Taşkın, "Kuruyemişi severek tüketiyoruz ama bilinçli tüketmiyoruz. Vatandaşlar, merdiven altı üretim yapan yerlerden ve seyyar satıcılardan kuruyemiş almasınlar. Mahallelerindeki kuruyemişçilerden alsınlar" dedi.

        REKLAM

        EN ÇOK TALEP ANTEP FISTIĞI, BADEM VE TUZLU FISTIĞA

        Kuruyemiş satışı yapan esnaflar satışlarının yılbaşı yaklaştığı için hızla artığını vatandaşın en çok Antep fıstığı, badem ve tuzlu fıstığa ilgi gösterdiğini söyledi. Yurt dışından Türkiye'ye ziyarete gelen vatandaş ise "Yurt dışından geliyorum, yılbaşı öncesi kuruyemiş almaya geldim. Barış ve huzur içerisinde bir yıl diliyorum. Türkiye'mizin kuruyemişi hiç bir yerde yok, özellikle kuruyemiş almak için Mısır Çarşını seçtim" şeklinde konuştu.

        UZMANLAR UYARIYOR: "YILBAŞINDA MENÜLERE DİKKAT"

        Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Merve Sarptaş Büyükince, sağlıklı yılbaşı sofraları için önerilerde bulunarak, 2017'yi sağlıklı geçirmek için yılbaşı günü beslenme alışkanlıklarına doğru bir yön vermek gerektiğini söyledi.

        Dyt. Merve Sarptaş Büyükince, gün boyu aç geçirilmemesi uyarısında bulunarak, "Yılın son gününe dengeli ve sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak gerekir. Haşlanmış yumurta,1 dilim peynir, 5-7 tane zeytin, 1-2 dilim esmer ekmek, mevsim sebzeleri veya 1 su bardağı süt ya da yoğurt, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 2 tam ceviz ve 1 porsiyon meyve ile hazırlanmış pratik bir kahvaltı tercih edilmelidir. Gün içerisinde kan şekerinin dengeli olması ve metabolizma hızınızın yavaşlamaması için ana öğünlerden 2,5-3 saat sonra ara öğün yapılmalıdır. Ara öğünlerde; miktarına dikkat ederek taze meyve, kuru meyve, kuruyemiş, süt, yoğurt veya ayran tüketilebilir. Öğle yemeği ise yılbaşı akşamını da düşünerek dengeli ve hafif olmalıdır. Az yağlı sebze yemeği, yoğurt, salata (yağsız) ve 1 dilim esmer ekmek tercih edilmelidir.Akşam yemeğindedaha çok yemek için tüm gün aç geçirilmemelidir" dedi.

        "Hafif ve besleyici gıdalar seçin"

        Büyükince, akşam yemeğinde sağlıklı tercihler yapılması gerektiğini belirterek, "Yılbaşı günü akşam yemeği dışarda yenecekse menüler dikkatlice incelenip, sağlıklı tercihler yapılmalıdır. Ordövr tabağından mayonezsiz mezeler tercih edilmeli, ara sıcaklar es geçilip ana yemekle devam edilmelidir. Ana yemekte hindi eti iyi bir tercih olabilir. Hindi eti kırmızı et ve tavuğa göre daha yüksek protein içerir ve yağ oranı da daha düşüktür. Ancak sevmeyenler sebze, kırmızı et ya da beyaz et tercih edebilir. Etin yanında pirinç pilavı tüketilmemelidir. Ana yemeğin sonrasında miktarı fazla olmamak şartı ile meyve tatlısı veya taze meyve tercih edilebilir. Eğer akşam yemeği evde yenecekse, ana yemek için yine sağlıklı seçimler yapılmalıdır. Porsiyonlar küçük tutulmalı, her yiyeceğin tadına bakmak için mide zorlanmamalıdır" ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        Özellikle yılbaşı gecesi sıvı alımına da çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Merve Sarptaş Büyükince. "Gün içinde kişi ihtiyacına göre ortalama 10-12 bardak su içmelidir. Yılbaşı gecesi alkol tüketiminden uzak durmak ya da tüketimi sınırlandırmak gerekmektedir. Bir gün değil bir ömür boyu sağlıklı ve dengeli beslenme ilke edinilmeli; obezite, diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıklarından korunmak için gerekli tedbirler alınmalıdır" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ