Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi 10 bin metrede bedenimiz ne hisseder?
        1

        Dünyanın herhangi bir noktasına, yaşadığınız yerden çok farklı bir iklime sahip bir ülkeye doğru adeta bir tüpün içinde, olabildiğince steril bir ortamda uçarken vücudunuzda nelerin değiştiğini merak ediyor musunuz? Bence merak edin ve keyifli seyahatler için de tavsiyelere uyun. Neden mi?

        2

        Uçaklar, hızlı ve konforlu ulaşım imkânı sağlamasına rağmen, özellikle kıtalararası uzun uçuşlarda, belli bir saatten sonra vücudumuzda birtakım değişiklikler hissetmemize sebep oluyor. Düşük kabin basıncı, dolaşımlı kuru havayı sürekli teneffüs etmek, hareket kabiliyetinin az olması ve uçuş boyunca maruz kalınan uğultu gibi etkenlerden organlarımız da etkileniyor.

        3

        İLK ALARMI AĞZINIZ VERİR

        Kabin içerisindeki dönüşümlü kuru hava, uçuş boyunca vücutta sıvı kaybı yani dehidrasyona sebep olur. Dehidrasyon vücutta en büyük alarmı ağız kuruluğu ile verir. Uçuş öncesi veya sırasında alkollü içeceklerden uzak durulmasının en önemli sebebi dehidrasyona katkı sağlamasıdır. Sıvı kaybının yalnızca su ile tolere edilmesi öneriliyor. Seyahat boyunca azar azar düzenli su içerek ağız ve boğazın ıslak tutulması gerekiyor.

        4

        DİŞLERİNİZ KAMAŞIR

        Kabin basıncında meydana gelen değişim, dişlerinizdeki dolgu ve çürüklerinizin hava alarak ağrımasına sebep olabilir. Dişleriniz bu sebeple kamaşabilir.

        5

        TIKALI BURNUNUZ SORUN OLUR

        Kabindeki nemlilik oranı yüzde 10 seviyelerinde yani oldukça düşüktür. Bu durum salgın hastalıkların yayılması için en ideal ortamlardan biridir. Tıkalı bir burun ile uçağa binmek kendinize yapacağınız en büyük kötülüklerden biridir. Uçuş öncesinde burnunuz tıkalıysa mutlaka hekiminizin kontrolünde bir burun damlası ile burnunuzu açarak uçağa binin.

        6

        GÖZLERİNİZ KURUR

        Kabindeki kuru hava, gözlerinde lens olan yolcular için ciddi risk içeriyor. Lens ile seyahat edip bir de onunla uyursanız gözünüzü yeniden açamama ihtimaliniz fazla. Seyahatlerde lens yerine gözlüğe geçiş yapmak en etkili çözüm.

        7

        BACAKLARINIZDA PIHTI OLUŞUR

        Uzun menzilli uçuşlarda, uzun süre koltukta oturmak, konforsuz olduğu kadar sağlıksızdır. Damarlardaki kan dolaşımını azaltan bu durum tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Halk arasında “ekonomi sınıfı sendromu” olarak bilinen, toplardamarlarınızda kan pıhtısı birikmesi olarak özetlenebilecek “Derin Ven Trombozu” tehlikesi söz konusu olabilir. Seyahat boyunca bolca yürüyün, oturduğunuz sürelerde de eklemlerinizi çalıştıracak egzersizler yapın.

        8

        KULAĞINIZ İNİŞ-KALKIŞTA UYKU SEVMEZ

        Kulak sağlığını korumak da uçuş boyunca dikkat edilmesi gereken hususlardan biri. Özellikle iniş ve kalkışlarda hassasiyet daha yüksek boyutlarda. Kabin basıncındaki değişim, kulakların içerisindeki havanın azalmasına sebep olur.

        9

        Özellikle uçuşun bu aşamalarında uyuyorsanız, yutma refleksinizi de geciktirdiğiniz için kulağın içinde meydana gelen vakum etkisi, kulaklarınızın tıkanmasına yol açar. Ayrıca yolculuk esnasında nezle durumunuz varsa, östaki borunuz da tıkanacağı için kulaklarınızda ciddi bir ağrı hissedersiniz.

        10

        KALP RİTMİNİZ BOZULABİLİR

        Uçakla seyahat, stres etkisine de bağlı olarak kalpte ritim bozukluğuna sebep olabilir, bulunulan irtifaya bağlı olarak kalp atışları düzensizleşebilir. Bu durum kronik kalp rahatsızlığı olanlar, yüksek tansiyon hastaları veya uçuş esnasında alkollü ve kafeinli içecek tüketen yolcularda daha çok görülür. Dikkat edilmesi gerekir.

        11

        MİDE VE AKCİĞERİNİZ GENİŞLER

        Kabin içindeki düşük basınç, midenin genişlemesine yol açar. Bu durum, stresle birleştiğinde karın kaslarında ağrılara sebep olur. Bunun için uçuştan önce veya uçuş esnasında gazlı içeceklerden uzak durulması gerekir. Akciğerlerimiz uçuş sırasında genişler. Sağlıklı insanlar için önemli bir sorun teşkil etmeyen bu durum; astım hastaları için akciğer zarları arasındaki plevra boşluğuna hava birikmesi anlamına gelen “pnömotoraks” riski barındırır.

        12

        AYAKLARINIZ ŞİŞER

        Uçuşlarda kilolu yolcular ayaklarının şişmesinden dert yanar. Bunu engellemek için sık sık ayağa kalkıp hareket etmek faydalı olabileceği gibi düz tabanlı, rahat ve ayağınızı sıkmayan bir ayakkabı seçimi de önemli bir etkendir.

        Güntay ŞİMŞEK / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ