Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kadın İstanbul'da 36 belediyeden sadece 5’İnde sığınma evi bulunuyor
        5

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı sığınma evleri var fakat olması gerektiği gibi gizli tutulduğundan sayıları net olarak bilinmiyor ama İstanbul’da nüfusu 100 binin üzerinde olan 36 belediyenin her birinde bir sığınma evi olmak durumunda. Çünkü, 5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre nüfusu 100 binin üstünde olan yerleşim yerlerindeki belediyeler, kadın ve çocuklar için sığınma evi açmak zorunda. Yani İstanbul’daki 36 belediyenin bir sığınma evi olması gerekiyor.

        6

        Peki, bu zorunluluğa belediyeler ne kadar duyarlı? “Şiddet görüyorum, sığınma talep ediyorum” deyip belediyeleri aradık. Nüfusu 100 binin üzerindeki 36 belediye ile konuştuk. Sonuç: 15 milyonluk şehirde kadının belediyede sığınacak yeri yok! Sadece Küçükçekmece, Kadıköy, Kağıthane, Pendik ve Eyüp ilçelerinde yani 36 ilçe arasından sadece 5 ilçede sığınma evi bulunuyor. Bunlar da direkt başvuru kabul etmiyor, İlçe emniyete, İBB’ye veya Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne yönlendiriyor.

        7

        KANUNU BİLEN ÇOK AZ BELEDİYE VAR
        Sığınma evi olmayan belediyelerin birçoğu ise bu kanundan bihaber. Aramalarımızda, “Belediyenin sığınma evi mi olurmuş, emniyete git kardeşim” diyeni de oldu, “Sosyal işler şefiyim benim bile sınırlarımızda böyle bir sığınma evi var mı haberim yok” diyeni de. Hatta bir belediye, “Sığınma evi hiçbir belediyede olmaz hatta büyükşehirin bile yoktur” cevabıyla en çok şaşırtan belediye oldu.

        8

        Talebimize en çok 3 belediye ilgi gösterdi. Sığınma evi olmadığı için psikolog desteğinden, rehabilitasyona birçok desteği sunmaya hazır olduklarını belirterek bizi belediyeye davet ettiler.

        9

        Alternatif yolları sunarak, barodan bir avukat talebinde bulunabileceğimiz bilgisini verdiler. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne yönlendirmek istediler. Nitekim 15 milyonluk kentte mağduriyetimizi tam anlamıyla gideren, bizi sonuca götürebilen bir belediye olmadı.

        10

        ALDIĞIMIZ CEVAPLAR

        “Şiddet görüyorum, sığınma talep ediyorum” dediğimizde belediyelerden işte şu cevapları aldık:

        11

        - Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM) başvurun. 17.00’den önce başvurmanız lazım yoksa 17.00 sonrası için karakol bakıyor. 465 21 96’yı arayın.

        - İlçe emniyete başvurun. Bizde olsa da önemli değil. Direkt yönlendirmiyoruz.

        12

        - Emniyet, ŞÖNİM’e getiriyor onlar kadın konuk merkezlerine dağıtımı sağlıyor. Ben sosyal hizmetler biriminin şefiyim sınırlarımız içinde belediyeye bağlı sığınma evi var mı ben bile bilmiyorum.

        - Sığınma evi hiçbir belediyede yok ki. Büyükşehir’de bile yok.

        13

        - İnternet üzerinden neresi yakınsa oraya bakıp yönlendiriyoruz. Bizim yok. En mantıklısı Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’yla görüşmek.

        - 1.5 sene önce kapandı ama açık olsa da kabulleri biz yapmıyoruz. ŞÖNİM Cağaloğlu birimi yapıyor: 465 21 96.

        14

        - Başka bir belediyenin varsa oraya bakın, bizim yok.

        - Sığınma evimiz yok ama psikolog desteği verebiliriz.

        - Belediyemiz bünyesinde yok ama internetten sizin için bir bakayım.

        15

        - Açıkçası bilgim yok. Belediyemizin internet sitesinden bir bakayım ben de. Hizmetlerimiz içinde vardır belki.

        - Belediyelerde sığınma evi olmaz ya emniyete gideceksiniz ya da Sosyal Hizmetler’e başvuracaksınız.

        16

        - Kadın şiddet hattı var. 349 93 49’u arayıp durumunuzu bildirebilirsiniz.

        - Sığınma evimiz faaliyette değil. Ama buraya gelebilirseniz yardımcı olabilirim. Acilse emniyete gidin lütfen. ŞÖNİM’e yönlendirmek için çalışma başlatabilirim.

        Nagihan ALAN / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ