Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Dünya Vicdan Günü nedir? Rachel Corrie kimdir?

        Dünya Vicdan Günü, 2003 yılından beri ortak değer olan "vicdan" duygusuna vurgu yapılan ve vicdanın önemini belirten etkinliklerle kutlanma/işlenmektedir. Peki Rachel Corrie kimdir? Dünya Vicdan günü ile Rachel Corrie bağlantısı nedir?

        RACHEL CORRİE KİMDİR?

        Rachel Aliene Corrie, 10 Niasn 1979 tarihinde ABD'nin Washington eyaletine bağlı Olympia kentinde dünyaya gelmiştir. Okulunun son sınıfında okurken tayiniyle "Refah-Olympia Kardeş Şehir Projesi" kapsamında Gazze'ye gitti.

        Gazze'ye indiğinde şehirde İkinci İntifada sürmekteydi ve burada İsrail Ordusu'na ait birliklerin, Filistinliler'in evlerinin yıkmasına karşı şiddet dışı eylemler yapan ISM aktivistyleriyle tanıştı.

        Gazze'ye geleli henüz 2 ay olmamıştı ki, 16 Mart 2003 tarihinde iki İsrail buldozerine karşı 8 ISM aktivisti ile sürdürdüğü 3 saatlik direniş sonrasında öldürüldü. Buldozer tarafından iki kez çiğnenmesi sonucu kafatası kırıldı, kaburgaları parçalandı ve akciğerleri delindi.

        REKLAM

        Rachel Corrie'nin ölümünün ardından açılan soruşturmada görgü tanıkları, buldozerin bir İsrail askeri tarafından kullanıldığını ve kasıtlı bir şekilde Rachel Corrie'yi ezdiğini söyledi. Ancak ikinci iddia da olayın bir kaza olduğunu ve buldozeri kullanan operatörün Rachel Corrie'yi görmediğini savunmaktadır.

        Corrie'nin ailesi, İsrali hükümetine karşı bir hukuk davası açtı. Davada İsrail'e yönlendirilen suçlarda, "kapsamlı ve güvenilir bir soruşturma yürütmemekle, Corrie'nin ölümünden sorumlu olmakla ve Corrie'nin kasıtlı bir şekilde öldürüldüğünü ya da askerlerin umursamazca ve ihmalkar davranışları sonucu öldürüldüğü" iddia edilmekteydi.

        Corrie'ni ailesi dava kapsamında 1 dolarlık bir tazminat talebinde bulundu ve sadece Corrie için ve savunduğu Filistin davası için adalet istediklerini göstermekiistedi. Ancak 2012'nin Ağustos ayında İsrail mahkemesi davayı reddetti ve İsrail'in 2003'teki askeri soruşturmasını onaylayarak İsrail Hükümeti'nin Rachel Corrie'nin ölümünden sorumlu olmadığına karar verdi.

        Kararın ardından İsrail yargı sistemi ve soruşturmanın meşrutiyeti halk tarafından sorgulanmaya başlandı. Racel Corrie anısınaMy Name Is Rachel Corrie (Ben adım Rachel Corrie) isimli tiyatro ve The Skies are Weeping (Gökyüzü Ağlıyor) isimli kantat tertip edildi. aynı zamanda Rachel Corrie Foundation for Peace and Justice (Barış ve Adalet için Rachel Corrie Vakfı) adında bir vakıf kuruldu ve günümüzde halen çalışmalarını sürdürmektedir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ