Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar En lezzetli 7 bayram rotası

        Özür Akkor, HT Pazar'da en lezzetli 7 bayram rotasını kaleme aldı.

        Bayram bizim için ilk gün aile demek, sonraki günlerse biraz tatil biraz da dinlenme... Hal böyle olunca herkesin yollarda olacağını düşünüp geçebileceğiniz güzergâhlarda uğramanız gereken lezzet duraklarını yazdım.

        ROTA 1

        İstanbul - Bursa - İzmir- Bodrum- Marmaris

        Bu yol Türkiye’nin en lezzetli güzergâhlarından biri. İlk durak Bursa... Bursa’da yemek için çok alternatif var, özellikle de iskender. Ancak erken saatte İstanbul’dan yola çıktığınızı var sayarsak Pasto ve Gökhan Aperatif iki kahvaltı dükkânı... Bunların yanı sıra Karacabey Soğan Hali’ndeki Refik Usta, Susurluk’ta Düzdağ Kahvesi’nin tostu da önemli yeme içme durakları. İzmir civarına inmeden Tellioğlu en önemli yol tesislerinden... Yanı sıra Manisaspor Kebabçısı da diğer bir alternatif. İzmir içinde kokoreç, kumru, boyoz ve Kordon’da midye dolma mutlaka yenilmeli.

        REKLAM

        ROTA 2

        İstanbul- Adapazarı-Afyon- Isparta- Burdur Antalya

        Türkiye’nin en çok seyahat edilen rotalarından biri olan İstanbul-Antalya rotası özellikle lezzet düşkünleri tarafından otomobille geçiliyor. Islama köfte, bu yolun en güzel yemeklerinin başında geliyor. Isparta’da kuyu kebabı, yol üstünde kavurmalar, Burdur’un kavrulmuş kıymalı tostu ve en nihayetinde Antalya lezzetleri. Tahinli piyaz, bence Antalya deyince akla gelen ilk lezzet ve onu köfteciler, kabak tatlıcıları, yanık dondurma ve tarihi fırınlar takip ediyor. Lokanta olarak 7 Memet, Sıralı Kebap ve Topçu Lokantası diğer lezzet durakları.

        ROTA 3

        İstanbul- Tekirdağ-Edirne- Kırklareli

        İstanbul yakınlarında gurme seyahatler yapmak için en doğru rota bu. Bölgenin hem et ürünleri hem de süt ürünleri pek meşhur... Hal böyle olunca da köfteciler, çevirmeciler ve peynirciler pek meşhur. Kısaca birkaç öneri vermek isterim; Ahmet Bey Köyü ve köftecileri listenizde olsun. Lüleburgaz Ömür Pastanesi kahvaltısı ve Keşan Satır etini mutlaka tadın. Gürkaşlar’ın 3 ve 5 yıl beklettiği Kırklareli beyaz peynirinden eve götürmek için muhakkak alın. Tabii yanında da eski kaşar ve koyun yoğurdu da.

        REKLAM

        ROTA 4

        İstanbul-Ankara Mersin- Adana- Gaziantep- Hatay

        İşte Türkiye’nin yemek bakımından en tehlikeli lezzet yolu. Bu yolda 3 günde 5 kilo garantisi var. Nerede, ne yerseniz yiyin her şeyi fazlasıyla beğeneceksiniz. Adana’da Ufuk’un Yeri, Elem, Ağaçaltı Tatlıcısı. Mersin’de Yürü Gerebiç, Memoş Tantuni, Ciğerci Sabo. İskenderun’da Türkiye’nin en iyi pastanesi olan Petek ve gastronominin mabedi Antep’te ne isterseniz afiyetle yiyebilirsiniz.

        ROTA 5

        Şanlıurfa- Diyarbakır-Mardin

        Benim en sevdiğim rotalardan biri... Çarşıları, pazarları, kalabalığı bir yana fırınları, kasapları, kebapçıları diğer yana... Urfa’da en sevdiğim yerler arasında mahalle fırınları onların yaptıkları lahmacunlar ve Urfa tavalar var. Ciğerciler Çarşısı’ndaki ciğeri de mutlaka tatmak lazım. Diyarbakır demek Sıtkı Usta’nın kadayıfı demek. Türkiye’nin en mühim ve en yerel lezzetlerinden... Özellikle sütlü damat kadayıfını tadın derim. Mardin’i ise anlatmaya sayfalar yetmez... Kebapçı Yusuf, Mardin’in en iyisi... Çerçiş Murat Konağı ise geleneksel mutfakta Türkiye’nin en iyilerinden... Onun haricinde bulguru, derik zeytinyağı, badem şekeri ve türlü türlü kahveleri de arabanızın bagajında mutlaka yer almalı.

        REKLAM

        ROTA 6

        Sivas- Erzincan-Erzurum

        Selçuklu’nun, Osmanlı’nın ve Cumhuriyet’in aziz üç şehri... Sokaklarında, meydanlarında, anıtlarında hep bu 3 tarihin izi var. Hem gezmeye hem de yemeye doyamayacağınızı özellikle belirtirim. Sivas’ta sabah katmeri ve kellesi kahvaltının en doğru seçimi ama öğle ya da akşam Köfteci Kirli Ahmet civarın en iyisi. Erzincan’da Evin Döner, Erzurum’da meşhur çağ kebabı, Erzurum Evleri ve Hanımeli Lokantası diğer önemli adresler. Tabii bir de Kadayıfçı Muammer var, mutlaka tadılmalı.

        ROTA 7

        Samsun- Ordu- Giresun-Trabzon- Rize

        Karadeniz’in en güzel rotası, özellikle Samsun’dan Trabzon’a giden eski yol... Çarşamba, Ünye, Perşembe, Fatsa hem sakin hem de pek güzel yerler. Bu rotaya yakınsanız yiyip içebileceğiniz çok yer var. Ben ilk olarak Giresun’daki Mustafa Patar’ın fındık ezmeli kadayıfı ile başlıyorum. Bölgenin en iyi otellerinden biri olan Akamoy, Ordu ve lokantasını özellikle yerel yemekleriyle ikinci sıraya ekliyorum. Piraziz’deki Kukul Pide, Vonalı Celal, Karaman Ordu Tostçusu, 42 Numaralı Tirebolu Çayı hep bu güzergâhın en iyileri. Trabzon’dan sonra ise özellikle kuru fasulyenin etkisi ile iki lokanta gözümüze çarpıyor, Rize Liman Lokantası ve Çayeli Lale Lokantası... Yanı sıra “Balık” deyince de Bordo Mavi Balık, Karadeniz’in en iyi balık lokantası olarak rotada yerini alıyor. Bu yolun bir diğer önemli hususu da sütlaç. Meşhur Hamsiköy sütlacını yiyebileceğiniz en doğru adres ise Trabzon Konakoğlu Lokantası. Yemekler bir yana, bu rota özellikle doğası bakımından Türkiye’nin en güzel yollarından biri ve mutlaka bir vakit otomobille geçilmeli.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ