Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 67 yılın rekor sıcağı

        1940'tan beri tutulan verilere göre bu sene en sıcak Haziran'ı yaşıyoruz. Bugün Afrika üzerinden ikinci bir sıcak dalgası geliyor

        Böyle sıcak görülmedi !...

        Türkiye tarihinin en sıcak günlerini yaşıyor. Aydın, 44 dereceyle Haziran ayının son 67 yıldaki rekor sıcağına ulaştı, Edirne ise 40 dereceyle son 27 yılın en sıcak Haziranı’nı geçirdi. Antalya’da termometreler 49’u gördü

        Kuzey Afrika’dan gelen çöl sıcakları kavurmaya devam ediyor. Cuma gününe kadar etkisini sürdürmesi beklenen sıcak hava dalgası nedeniyle dün bazı illerde dereceler rekor kırdı. Aydın’da Haziran ayında bugüne kadar ölçülmüş en yüksek değer kaydedildi. Aydın için 1940-2007 arası sıcaklık verilerine göre en yüksek değerler 13 Haziran 2001’de 42.6 derece, 24 Haziran 2007’de ise 44 derece oldu. Edirne’de de son 28 yılın en yüksek sıcaklığı yaşandı. Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, en son 1979 yılının Haziran ayında 29 dereceyle en yüksek hava sıcaklığı yaşanan Edirne’de, bu yıl Haziran ayında sıcaklık 40 dereceye ulaştı.

        Çarşamba zirve yapacak

        Son meteorolojik analiz ve tahminlere göre Afrika üzerinden gelen ikinci sıcak hava dalgasının bugün ve yarın Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ile Batı Karadeniz başta olmak üzere tüm yurtta etkili olması bekleniyor. Yarın ve Çarşamba günü, gölgede ulaşacağı tahmin edilen sıcaklık değerleri şöyle olacak:

        Ege bölgesi 42-45, Akdeniz 41-42, Marmara 38-42, İç Anadolu 37-38, Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimleri 36-40, Güneydoğu Anadolu bölgesi 39-41...

        Cuma günü rüzgarların da sert esmesi ile Marmara ve Ege’de sıcaklık 8-10 derece düşerek, mevsimin ortalama değerlerine inecek.

        Uzmanlar: Sıcak da doğal afet

        Hava sıcaklığının çarşamba günü 40 dereceyi bulacağının açıklanması üzerine ntvmsnbc’ye konuşan meteorologlar ” Maksimum sıcaklık da deprem veya sel gibi doğal afettir. Aşırı sıcak üç gün üst üste yaşanırsa ölümler meydana gelebilir “ dedi. Kavurucu sıcakların iki günle sınırlı olmadığını, çöl sıcaklarının yaz boyunca dalga dalga Türkiye’yi etkileyeceğini söyleyen İTÜ Meteoroloji Mühendisliği’nden Prof. Dr. Orhan Şen’e göre, doğal afet grubuna giren maksimum sıcaklarla mücadelede atılacak önemli adımlardan biri de mesai saatlerinin değiştirilmesi. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise hissedilen sıcaklığın üç gün boyunca 40.6 derecenin üzerinde olmasının doğal afet sayılacağını, ancak tatil ya da mesai saati değişikliğinin çözüm olmadığını söyledi.

        Engelli, hamile, hastalara izin

        Sağlık Bakanlığı sıcaklığın rekor düzeye ulaşacağı çarşamba günü (yarın) için tatil önerisi getirdi ancak valiliklerden tatil kararı çıkmadı. Sadece İstanbul Valiliği kamuda çalışan engelli, hamile ve kronik hastaların salı (bugün) ve çarşamba günü idari izinli sayılacağını açıkladı.

        Zorunlu değilse çıkmayın

        Valilikler sıcak için çeşitli önlemler de aldı. İstanbul Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, ”Yaşlılar, hastalar ve çocuklar kesinlikle dışarı çıkmasın. Vatandaşlar aşırı sıcaklardan zarar görmemek için mecbur kalmadıkça sıcak havalarda dışarı çıkmasın, sıcaktan olumsuz etkilenen veya sıcak çarpmasına maruz kalanlar 112 Acil Servisi’nden yardım istesin ve en yakın sağlık kuruluşuna başvursun” denildi. Antalya Valiliği de aşırı sıcaklar için kriz merkezi oluşturdu.

        Hayvanlara yağsız et ve meyve

        Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı Darıca beldesindeki Boğaziçi hayvanat bahçesinde, sıcaktan bunalan hayvanlara özel bakım yapıyılor. Ayılar, kaplumbağalar, Sibirya kaplanları, lamalar, atlar, bakıcıları tarafından hortumla üzerlerine su sıkılarak serinletilmeye çalışılıyor. Yırtıcı hayvanlara da, sıcaktan etkilenmemeleri için dondurulmuş sebze, meyve ve az yağlı et veriliyor.

        Sıcaklar yaşamı tehdit ediyor

        Aşırı sıcak trafo patlattı

        Antalya’nın Kemer ilçesinde, TEDAŞ Kemer İşletme Şefliği binasının alt katındaki trafo, 47 dereceyi bulan hava sıcaklığı nedeniyle ısınıp gece patladı. Turistlerin yoğun olduğu bölgede meydana gelen patlamada can kaybı olmazken, büyük panik yaşandı.

        Cam kırıkları yangın çıkardı

        Denizli’de Honaz Dağı Milli Parkı’nda piknikçilerin bıraktığı cam kırıkları, güneş ışınlarını mercek gibi yansıtarak otları tutuşturması yangına neden oldu. Çam ağaçlarına ulaşmadan söndürülen yangında iki dekarlık makilik alan zarar gördü.

        Safari turu ve piknik yasak

        Antalya Valiliği, 2 Temmuz’a kadar daha önce halka açık olan piknik ve mesire yerleri dahil tüm ormanlara giriş çıkışları, safari turlarını, anız ve ateş yakılmasını yasakladı.

        VATAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ