Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam DEPREM İÇİN BÜYÜK HAZIRLIK

        İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul Tıp Fakültesini Olimpiyat Stadı'nın yanındaki bir araziye taşımak için görüştüklerini, kendilerine 1500 dönümlük bir yer tahsis edildiğini belirterek, ''Biz yönetim olarak orada, İstanbul Tıp Fakültesi, Eczacılık, Diş Hekimliği, Florence Nightingale sağlık meslek yüksek okulları, yani sağlıkla ilgili her şeyi oraya götüreceğiz'' dedi.

        Prof. Dr. Parlak, yaptığı açıklamada, üniversitenin, Jiao Tong Üniversitesi tarafından yapılan sıralamada 411. olduğunu hatırlattı. Bir üniversiteyi ''yaptığı projeler ve araştırmaların'' üniversite yaptığını ifade eden Parlak, ''Siz öğretim üyesinin araştırma yapacağı ortamı hazırlayacaksınız. Ne kadar güzel ortam hazırlarsanız hazırlayın, eğer psikolojik olarak sıkıntı veriyorsa yönetim bu insanlara, başarı alamazsınız. Ne yapıyoruz? Araştırma fonunu güçlendiriyoruz. Büyük oranda tıp fakültelerinin döner sermayelerinden araştırma fonuna para kesiliyor. Fonda yaklaşık 15 milyon YTL'ye yakın para var. Bunu çok iyi değerlendireceksiniz. İstanbul Üniversitesi sevginin egemen olduğu bir üniversite'' diye konuştu.

        Mesut Parlak, İstanbul Üniversitesinin bu yıl kuruluşunun 554. yılını kutladığını ve Türkiye'nin en eski üniversitesi olduğunu anımsatarak, üniversitenin Türkiye'yi şekillendiren, Türkiye'nin geleceğine yön veren, hem bilimsel çalışmalar, hem de yetiştirdiği insanlar açısından son derece önemli bir kurum olduğunu dile getirdi.

        TIP FAKÜLTELERİNİN TAŞINMASI

        İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, üniversitenin eski olduğunu, binaları, laboratuvarları ve hastanelerinin yaşlandığını, bunların yenilenmesi gerektiğini ifade ederek, İstanbul'da meydana gelecek bir depremden olumsuz etkilenebilecek 2 tıp fakültesi hastanesinin zarar görmesi halinde, kentteki sağlık probleminin çözümünün zorlaşacağını vurguladı.

        Parlak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul Tıp Fakültesini Olimpiyat Stadı'nın yanındaki bir araziye taşımak için görüştüklerini, kendilerine 1500 dönümlük bir yer tahsis edildiğini hatırlattı. Parlak, sözlerine şöyle devam etti: ''Öğretim üyelerine gittik, geniş akademik kurullarda bunu dile getirdik, çoğu karşı çıktılar. Ama karşı çıkmak sorunu çözmüyor. Ben diyorum ki 'bu fakülteyi dünya standartlarında bir kurum haline getireceğim'. Ne yapacağız? Biz yönetim olarak orada İstanbul Tıp Fakültesi, Eczacılık, Diş Hekimliği, Florence Nightingale sağlık meslek yüksek okulları, yani sağlıkla ilgili her şeyi oraya götüreceğiz. Kongre merkezleri yapacağız, son derece modern, geniş yeşil alanları olan bir mekan haline getireceğiz, artı ana kent belediyesinin bize verdiği destekle metro da kampüsün göbeğine girecek. Hava alanına 15 dakika, E-6'nın yanında, böyle bir alan. Hakikaten ele geçirilecek bir yer değil. Bunda ısrar edeceğiz ve onu da sonuna kadar götüreceğiz. Cerrahpaşa Tıp Fakültesini de mutlaka başka bir yere taşımak zorundayız. Çünkü aynı yerlerde yeni binalar yapma olanakları çok dar. İki fakülte de SİT alanı içinde olduğundan, 3 kat toprak üstü, 2 kat toprak altı olmak üzere böyle bir yapılanma izni veriliyor. Şu anda da var olan yerimiz böyle bir yapılanmayla tüm fakültenin gereksinimini karşılamaz.

        Hükümet kurulduktan sonra başka bir şekilde bir 'Tıp Üniversitesi' olarak oraya belki bir şey yapacağız. Bir şekilde orada İstanbul'un tarihine, geleceğine yakışabilir bir tıp fakültesi, sağlık kurumu oluşturacağız.''

        ESENLER HASTANESİ'NE TALİBİZ

        Parlak, ''bu kurumun İÜ'nün üçüncü tıp fakültesi şeklinde olabileceğini'' dile getirerek, ''Bugün Türkiye'nin hekim açığı var. Hükümet kurulduktan sonra, Esenler'de çok modern bir hastane yapıldı, 450 yataklı, belki oraya talip olacağız. Bir-iki hastaneye daha talip olup, doktor, hekim sayısını artırmak zorundayız.''

        Mesut Parlak, Edebiyat, Fen, Su Ürünleri, İktisat, Siyasal Bilgiler fakültelerinin bulunduğu merkez kampüsün alt ve üst yapı olarak hiçbir sorununun kalmadığını, bilgisayar, uzmanlık ve öğrenci laboratuvarlarından, kütüphanelerden, ısıtma sistemlerinde doğal gaz dönüşümlerine kadar sorunlarının çözüldüğünü söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ