Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HAVAALANINDAN SORGUSUZ KUŞ UÇURULMAYACAK

        İçişleri Bakanlığı, uçak kaçırmalarını engellemek için yeni bir önlem geliştirdi. Eskiden sadece dış hatlarda yapılan "aranıyor mu" sorgusu, artık iç hat yolcularına yönelik de uygulanıyor..

        İçişleri Bakanlığı, uçak kaçırmaları engellemek için yeni bir önlem geliştirdi. El Kaide örgütünün 11 Eylül'de ikiz kulelere yaptığı saldırıların ardından ABD'nin aldığı önlemler, Türkiye'deki havaalanlarında uygulamaya konuldu. Eskiden sadece dış hat yolcularının, pasaport kontrolünde yapılan, "Aranıyor mu, aranmıyor mu?" sorgusu, artık iç hatlarda da yapılmaya başlandı. Bu sayede, hakkında arama kararı olan kişiler, havaalanlarında gözaltına alınacak.

        GENELGE YAYINLANDI

        Diyarbakır-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolu'na ait uçağı kaçırarak Ankara Esenboğa Havalimanı'na indiren Mehmet Gökşingöl adlı hava korsanı, polis tarafından arandığı halde uçağa binmişti. Bu da, "Aranan adam, uçağa nasıl binebiliyor?" eleştirilerine yol açmıştı. Türkiye'de, hakkında herhangi bir nedenle arama kararı verilen kişilerin kayıtları, İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık İstihbarat Harekat Bilgi Toplama Daire Başkanlığı (KİHBİ) kayıtlarında tutuluyor. Eskiden KİHBİ'nin arananlar listesi sınır kapılarında pasaport kontrol yapan polislerin kullandığı bilgisayarlarda görülebilirdi. KİHBİ'nin, "Arananlar listesi" sadece dış hatlardaki polislere değil, iç hatlarda görevli güvenlik görevlilerinin kullandığı bilgisayarlara da açıldı. İçişleri Bakanlığı, havaalanı bulunan 40 ilin valiliklerine bu konuda bir genelge gönderdi.

        UÇAKTA KELEPÇE

        Bundan sonra iç hatlarda seyahat edecek yolcuların adı uçakların rezervasyon listesine geçtiği anda, yolcu listeleri polis bilgisayarlarında da görülecek. Eğer yolcu, aranan bir kişi ise, bilgisayar programı otomatik şekilde alarm verecek. Aranan kişi, uçağa binmek için havaalanına gelip güvenlik kontrolünden geçtiği sırada, polis onun bileğine kelepçeyi takacak. Yolcu hangi havayolundan rezervasyon yaptırırsa yaptırsın, tüm havayollarının rezervasyonlarıyla ilgili bu sorgulama yapılacak. Söz konusu sorgulama kamu kurum ve kuruluşlarında da yaygınlaştırılacak. Bu arada Havaalanlarında görev yapan 27 bin çalışanın geçtiğimiz günlerde kapsamlı bir güvenlik soruşturmasına tabi tutulduğu da belirtiliyor.

        Sorulara yanıt yok

        LEFKOŞA-İSTANBUL seferi yapan Atlasjet uçağını kaçıran hava korsanları Mehmet Reşat Özlü ve Mommen Abdül Aziz Talikh, Antalya Adliyesi'nde ayrı ayrı sağlık kontrolünden geçirildiler. Hava korsanlarından Filistinli Mommen Abdül Aziz Talikh, gazetecilerin "Uçağı neden kaçırdın'' sorularını yanıtsız bıraktı. Korsanların bugün cumhuriyet savcılığına sevk edileceği ifade edildi.

        Sabah

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ